Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2021, 18:43
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Dán, ktorý lukom zabil 5 ľudí, bol radikálny islamista. Zrejme šlo o teroristický útok

NEWS NÓRSKO
Uložiť Uložené

Zatiaľ je vo väzbe, ale ešte ho čaká psychiatrické vyšetrenie. O ďalšom osude páchateľa rozhodne súd.

Dán, ktorý tento týždeň zaútočil na ničnetušiacich ľudí s lukom a šípmi, zrejme spáchal teroristický útok. Jeho čin si v stredu večer vyžiadal päť ľudských životov a podľa nórskej bezpečnostnej služby mal aj nejakú agendu. Polícia zatiaľ nepotvrdila, čím boli jeho skutky motivované, ale podľa agentúry Reuters útočník v minulosti konvertoval na islam. Aktuálne sa nachádza vo väzbe.

Extrémista s lukom

Dán, ktorého niekoľko svedkov videlo, ako strieľal šípy, zabil päť ľudí – štyri ženy a jedného muža – vo veku 50 až 70 rokov. Ďalších troch ľudí vrátane jedného policajta, ktorý bol v tom čase mimo služby, zranil.

Policajný šéf Ole Bredrup Saeverud však pre BBC odmietol priamo odpovedať, či bol hlavný motív páchateľa náboženský. V minulosti už mal problémy so zákonom: má súdny zákaz stretávať sa s dvoma príbuznými; jednému z nich sa vyhrážal smrťou. Jeho príbuzný, ktorý podľa agentúry Reuters hovoril s dánskymi médiami len anonymne, vraví, že útočník je psychicky narušený a svojej rodine sa vyhráža už roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia