Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 17:34
Čas čítania 1:10
Ema Stanovská

Až 15 percent absolventov môžu byť podvodníci, práce im píšu aj pedagógovia. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu

NEWS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Na Slovensku píše záverečné práce na objednávku približne 22 aktívnych firiem. Cena diplomovej práce v rozsahu 60 strán sa pohybuje od 600 do 900 eur.

Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci s dobrovoľníkmi našla 22 aktívnych firiem, ktoré zarábajú písaním záverečných prác. Okrem firiem s vlastnými webmi však takéto služby ponúkajú aj desiatky fyzických osôb na internetových bazároch. Nadácia na to upozornila na svojom webe.

Údaje o hospodárení mnohých firiem nie sú dostupné. Buď majú sídlo v zahraničí, alebo nie je jasné, kto web prevádzkuje, prípadne ide o živnostníkov. Nadácia sa dopracovala k údajom šiestich z nich. „Priemerné ročné obraty na jednu firmu predstavujú 36-tisíc eur. Pri priemernej cene 600 eur za prácu a 22 firmách pôsobiacich na trhu by sa dalo odhadovať, že s kúpenou záverečnou prácou ročne končí viac ako tisíc študentov.“

Nadácia sa však na to opýtala aj samotných firiem. Portál zaverecneprace.sk im odpovedal, že „na Slovensku je to približne 2 000 – 3 000 zákazníkov za rok a v Českej republike je toto číslo väčšie, keďže je tam viac univerzít (3 000 – 4 000)“. Každým rokom ich vraj oslovuje čoraz viac študentov, prispelo k tomu aj dištančné vzdelávanie počas pandémie.

Domov
Zdieľať
Diskusia