Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2021, 17:30
Čas čítania 6:03
Dominik Vetrák

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Ktoré marvelácke filmy sú najlepšie a na ktoré by sme najradšej zabudli?

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Ktoré marvelácke filmy sú najlepšie a na ktoré by sme najradšej zabudli?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY MARVEL
Uložiť Uložené

Množstvo priemerných filmov sa, bohužiaľ, nachádza aj v TOP 10.

Marvel Studios už v rámci Marvel Cinematic Universe vydali 25 celovečerných filmov (aj keď by radi na niektoré asi zabudli) a 4 seriály (Loki, WandaVision, Falcon and the Winter Soldier a What If?). Nečudovali by sme sa, ak by si si na všetkých 25 nespomenul, a tak si ich môžeš pripomenúť tu.

My sa na ne však (zväčša) pamätáme, a tak sme sa rozhodli, že po 25 snímkach je načase znova zhotoviť výber 10 najlepších. Bohužiaľ, stále nemôžeme povedať, že by sa v rebríčku nenachádzalo aj niekoľko ľahko nadpriemerných filmov, ale to neznamená, že by za to niektorý z nich nestál.

Akurát nám je všetkým jasné, že marvelácke filmy nie sú žiadne terno a málokedy dokážu byť viac než len nadpriemernými komiksovými blockbustermi. Naposledy sa to naozaj podarilo asi len Infinity War a Endgame, po ktorých už nasledovali tradičné komiksovky na úrovni 7-8 bodov z 10. 

Odporúčané
Shia LaBeouf: niekoľkokrát zatknutý, znásilnený a špičkový herec, ktorého kariéra sa asi skončila Shia LaBeouf: niekoľkokrát zatknutý, znásilnený a špičkový herec, ktorého kariéra sa asi skončila 7. septembra 2021, 9:30

10. Black Widow (réžia: Cate Shortland)

Na 10. priečku by sa zmestilo viacero filmov. Rovnaké hodnotenie ako Black Widow dostal v našej recenzii nedávno aj Shang-Chi. Shang-Chi však nemal Florence Pugh. Black Widow áno a veľmi z nej ťažil. Florence bude do budúcna novou Black Widow a zatiaľ jej to v tejto role nesmierne sekne. Samotná snímka dokázala prekvapiť fajn akčnými scénami, sympatickými postavami a vzťahom medzi Natashou a Yelenou. Pochváliť môžeme aj potitulkovú scénu či skvelý začiatok snímky.

Bohužiaľ, išlo o prequel a všetci sme dobre vedeli, približne ako sa film skončí. Marvel navyše nemal v úmysle vyjsť zo svojich mantinelov, a tak sme videli ďalšiu nevýraznú komiksovku, ktorá síce pobavila, avšak iba na jedno pozretie. Teda až na Florence Pugh a jej vtipné doťahovanie. 

Scarlett Johansson vo filme Black Widow.
Scarlett Johansson vo filme Black Widow. Zdroj: Marvel Studios

9. Iron Man (r. John Favreau)

Prvý film v MCU, ktorý to celé odštartoval. Nedávno sme sa mu venovali vo veľkom článku o začiatkoch a bankrote Marvelu. Bolo nesmierne dôležité, aby Iron Man uspel. V opačnom prípade by sa zrejme žiadna komiksová éra Hollywoodu nezačala a kiná by po súčasnej pandémii veľmi nemalo čo nakopnúť.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Iron Man je jedným z mála filmov, ktorý funguje ako samostatný celovečerák. Aj napriek svojej potitulkovej scéne odkazujúcej na Avengers je dostatočne uzatvoreným príbehom, ktorý navyše skvelo funguje. Teda až na záporáka v podaní Jeffa Bridgesa. Ak niečo predznamenal už tento film, tak to, že Marvel bude mať neuveriteľne veľké problémy vytvoriť zaujímavých záporákov.

Avšak úžasné vizuálne triky v spojení s explozívnym soundtrackom a akčnými scénami spôsobili, že Iron Mana si okamžite zamiloval celý svet. Veľká škoda, že sme sa po skvelej trojke nikdy nedočkali ďalšieho pokračovania. Downeyho životná rola si zaslúžila ešte o čosi viac priestoru.

Iron Man
Zdroj: Marvel Studios

8. Spider-Man: Far from Home (r. Jon Watts)

Oba Spideyho filmy s Tomom Hollandom majú svoje plusy. Jednotka má lepšieho záporáka v podobe Vultura (Michael Keaton), dvojka má zase lepšiu akciu. Obe snímky sú na tom kvalitou veľmi podobne, no koniec dvojky nás predsa len potlačil trochu smerom k jej výberu. Celý svet sa totiž dozvie identitu Spider-Mana, o čom bude aj tretí diel. 

Sklamaním bol záporák Mysterio v podaní Jaka Gyllenhaala. Rovnako ako Vulture, aj on bol produktom Iron Manovho správania a prístupu k ľuďom. Sme celkom unavení z toho, ako Spidey bojuje so záporákmi, ktorých vytvoril Iron Man (či už priamo, alebo nepriamo). Avšak skvelá akcia, čoraz lepší Holland v role Spider-Mana a Zendaya v role MJ to všetko zachránili.

Odporúčané
Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov 2. novembra 2023, 11:00

Baví nás sledovať Hollanda v role Petra Parkera a Spider-Mana, aj keď je pravda, že nás ešte stále „neodpálil“ a márne čakáme, kedy sa jeho sólovka dostane na úroveň Raimiho prvých dvoch Spider-Manov. 

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

7. Thor: Ragnarok (r. Taika Waititi)

Thor bol po druhom diele a Avengers: Age of Ultron na odpísanie. Nikto ho netúžil vidieť viac než v tímovkách, kde párkrát zahláškuje a zamáva Mjolnirom. Marvel si to dobre uvedomoval, a tak na réžiu zavolal Taiku Waititiho, aby Thora posunul novým smerom a oživil záujem o postavu. A jemu sa to podarilo s gráciou. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103054 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré marvelovky nemali šancu zmestiť sa do TOP 10.
  • Ktorý Iron Man je podľa nás najlepší.
  • Kto sú najlepší režiséri v Marveli a čo je ultimátny marvelácky film.
Domov
Zdieľať
Diskusia