Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. septembra 2021, 17:30
Čas čítania 6:03
Dominik Vetrák

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Ktoré marvelácke filmy sú najlepšie a na ktoré by sme najradšej zabudli?

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Ktoré marvelácke filmy sú najlepšie a na ktoré by sme najradšej zabudli?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY MARVEL
Uložiť Uložené

Množstvo priemerných filmov sa, bohužiaľ, nachádza aj v TOP 10.

Marvel Studios už v rámci Marvel Cinematic Universe vydali 25 celovečerných filmov (aj keď by radi na niektoré asi zabudli) a 4 seriály (Loki, WandaVision, Falcon and the Winter Soldier a What If?). Nečudovali by sme sa, ak by si si na všetkých 25 nespomenul, a tak si ich môžeš pripomenúť tu.

My sa na ne však (zväčša) pamätáme, a tak sme sa rozhodli, že po 25 snímkach je načase znova zhotoviť výber 10 najlepších. Bohužiaľ, stále nemôžeme povedať, že by sa v rebríčku nenachádzalo aj niekoľko ľahko nadpriemerných filmov, ale to neznamená, že by za to niektorý z nich nestál.

Akurát nám je všetkým jasné, že marvelácke filmy nie sú žiadne terno a málokedy dokážu byť viac než len nadpriemernými komiksovými blockbustermi. Naposledy sa to naozaj podarilo asi len Infinity War a Endgame, po ktorých už nasledovali tradičné komiksovky na úrovni 7-8 bodov z 10. 

Odporúčané
Shia LaBeouf: niekoľkokrát zatknutý, znásilnený a špičkový herec, ktorého kariéra sa asi skončila Shia LaBeouf: niekoľkokrát zatknutý, znásilnený a špičkový herec, ktorého kariéra sa asi skončila 7. septembra 2021, 9:30

10. Black Widow (réžia: Cate Shortland)

Na 10. priečku by sa zmestilo viacero filmov. Rovnaké hodnotenie ako Black Widow dostal v našej recenzii nedávno aj Shang-Chi. Shang-Chi však nemal Florence Pugh. Black Widow áno a veľmi z nej ťažil. Florence bude do budúcna novou Black Widow a zatiaľ jej to v tejto role nesmierne sekne. Samotná snímka dokázala prekvapiť fajn akčnými scénami, sympatickými postavami a vzťahom medzi Natashou a Yelenou. Pochváliť môžeme aj potitulkovú scénu či skvelý začiatok snímky.

Bohužiaľ, išlo o prequel a všetci sme dobre vedeli, približne ako sa film skončí. Marvel navyše nemal v úmysle vyjsť zo svojich mantinelov, a tak sme videli ďalšiu nevýraznú komiksovku, ktorá síce pobavila, avšak iba na jedno pozretie. Teda až na Florence Pugh a jej vtipné doťahovanie. 

Scarlett Johansson vo filme Black Widow.
Scarlett Johansson vo filme Black Widow. Zdroj: Marvel Studios

9. Iron Man (r. John Favreau)

Prvý film v MCU, ktorý to celé odštartoval. Nedávno sme sa mu venovali vo veľkom článku o začiatkoch a bankrote Marvelu. Bolo nesmierne dôležité, aby Iron Man uspel. V opačnom prípade by sa zrejme žiadna komiksová éra Hollywoodu nezačala a kiná by po súčasnej pandémii veľmi nemalo čo nakopnúť.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Iron Man je jedným z mála filmov, ktorý funguje ako samostatný celovečerák. Aj napriek svojej potitulkovej scéne odkazujúcej na Avengers je dostatočne uzatvoreným príbehom, ktorý navyše skvelo funguje. Teda až na záporáka v podaní Jeffa Bridgesa. Ak niečo predznamenal už tento film, tak to, že Marvel bude mať neuveriteľne veľké problémy vytvoriť zaujímavých záporákov.

Avšak úžasné vizuálne triky v spojení s explozívnym soundtrackom a akčnými scénami spôsobili, že Iron Mana si okamžite zamiloval celý svet. Veľká škoda, že sme sa po skvelej trojke nikdy nedočkali ďalšieho pokračovania. Downeyho životná rola si zaslúžila ešte o čosi viac priestoru.

Iron Man
Zdroj: Marvel Studios

8. Spider-Man: Far from Home (r. Jon Watts)

Oba Spideyho filmy s Tomom Hollandom majú svoje plusy. Jednotka má lepšieho záporáka v podobe Vultura (Michael Keaton), dvojka má zase lepšiu akciu. Obe snímky sú na tom kvalitou veľmi podobne, no koniec dvojky nás predsa len potlačil trochu smerom k jej výberu. Celý svet sa totiž dozvie identitu Spider-Mana, o čom bude aj tretí diel. 

Sklamaním bol záporák Mysterio v podaní Jaka Gyllenhaala. Rovnako ako Vulture, aj on bol produktom Iron Manovho správania a prístupu k ľuďom. Sme celkom unavení z toho, ako Spidey bojuje so záporákmi, ktorých vytvoril Iron Man (či už priamo, alebo nepriamo). Avšak skvelá akcia, čoraz lepší Holland v role Spider-Mana a Zendaya v role MJ to všetko zachránili.

Odporúčané
Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov 2. novembra 2023, 11:00

Baví nás sledovať Hollanda v role Petra Parkera a Spider-Mana, aj keď je pravda, že nás ešte stále „neodpálil“ a márne čakáme, kedy sa jeho sólovka dostane na úroveň Raimiho prvých dvoch Spider-Manov. 

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

7. Thor: Ragnarok (r. Taika Waititi)

Thor bol po druhom diele a Avengers: Age of Ultron na odpísanie. Nikto ho netúžil vidieť viac než v tímovkách, kde párkrát zahláškuje a zamáva Mjolnirom. Marvel si to dobre uvedomoval, a tak na réžiu zavolal Taiku Waititiho, aby Thora posunul novým smerom a oživil záujem o postavu. A jemu sa to podarilo s gráciou. 

Spojil ho s Hulkom, postavil príbeh z viacerých komiksových predlôh do celku, ktorý prekvapivo fungoval, a podarila sa mu ako akcia, tak humor. Predstavil skvelé, nové postavy v podaní Korga (toho si aj sám zahral) a Valkyrie, no a vynikajúco (konečne) využil Idrisa Elbu ako Heimdalla, ktorý je v rámci Marvel Cinematic Universe asi najviac nevyužitou postavou a hercom na úrovni. 

Avengers
Zdroj: Marvel Studios

6. Iron Man 3 (r. Shane Black)

Najosobnejší Iron Man s vynikajúcou akciou a skvelým zapracovaním vedľajších postáv, avšak s katastrofálnym záporákom a tak trochu nešťastným dejovým zvratom okolo Mandarina. Tretí Iron Man je jeden z tých mála marveloviek, pri ktorých máš pocit, že si režisér a scenárista Shane Black mohol dovoliť viac než ostatní tvorcovia a mohol trochu vyjsť zo zabehnutých marveláckych chodníčkov. 

Odporúčané
Komentár: To fakt nikoho z Avengerov nezaujíma, že z planéty Zem trčí už niekoľko rokov obrovský vesmírny boh? Komentár: To fakt nikoho z Avengerov nezaujíma, že z planéty Zem trčí už niekoľko rokov obrovský vesmírny boh? 14. júla 2023, 13:30

Koniec snímky trochu nesedí s ďalším správaním a činmi Iron Mana v ďalších filmoch (Civil War, Inifnity War a Endgame), no aj napriek tomu na Iron Mana trojku spomíname v dobrom. Po tomto filme a jeho tržbách (viac ako miliarda a pol dolárov z kín) sme čakali, že štvorka je povinnosťou. Bohužiaľ, nestalo sa. Marvel už zrejme takú charizmatickú a milovanú postavu ako Iron Mana v podaní Roberta Downeyho Jr. nikdy nevytvorí.

Iron Man
Zdroj: Marvel Studios

5. Avengers (r. Joss Whedon)

Prezentácia prvých Avengers nebola až taká bohatá a kvalitná ako pri Infinity War či Endgame, no prvá veľká komiksová tímovka mimo X-Mena s vysokými produkčnými hodnotami, ktorá vyzerala naozaj draho, sa aj podarila.

Skvelý komiksový nádych, splnený sen všetkých fanúšikov a spojenie milovaných hrdinov bok po boku so zábavným Hulkom vyvolali vlnu eufórie a upevnili status Marvelu ako obrovského hollywoodskeho hráča. Prvý Avengers sa cituje dodnes. Akčná, blockbusterová zábava, ktorá vylepšila všetko, čo sme na týchto postavách mali radi z predošlých filmov. 

Avengers
Zdroj: Marvel Studios


4. Captain America: Civil War (r. Joe a Anthony Russo)

Bratia Russovci sa po skvelom Winter Soldierovi upísali aj na trojku Captaina America. Viac než jeho sólovkou to však bola tímovka a v podstate Avengers 2,5. Hrdinovia však nebojovali so žiadnou globálnou hrozbou, ale skôr medzi sebou. Spracovanie úžasnej komiksovej série predstavilo Black Panthera a Spider-Mana a dodnes pôsobí ako jeden z najdôležitejších filmov.

Odporúčané
Sony kúpilo Spider-Mana pred 25 rokmi za smiešnych 7 miliónov dolárov. Odvtedy im zarobil miliardy Sony kúpilo Spider-Mana pred 25 rokmi za smiešnych 7 miliónov dolárov. Odvtedy im zarobil miliardy 7. júna 2023, 14:00

Kedy naposledy Marvel predstavil takto dôležité 2 postavy v jednom filme? Obávame sa, že to bolo prvý- a poslednýkrát. Kasting Toma Hollanda a zosnulého Chadwicka Bosemana dopadol na jednotku a diváci si okamžite obľúbili aj ich postavy. Snímka mala množstvo vynikajúcich momentov, či už to boli scény s Buckym, finálny súboj medzi Iron Manom, Buckym a Stevom Rogersom, zoznámenie so Spider-Manom, prvky soundtracku Black Panthera pri jeho nástupe na scénu a mnoho ďalších.

Čerešničkou na torte bol súboj na letisku, ktorému síce chýbala logika (absencia Visiona počas drvivej väčšiny bitiek), ale vyzeral úžasne. Avengerov navyše potrápil Baron Zemo a dočkali sme sa aj zaujímavého príbehového zvratu z minulosti Tonyho Starka. Pre bratov Russovcov išlo o dokonalé cvičenie na dvojfilm Infinity War a Endgame.

Avengers
Zdroj: Marvel Studios


3. Guardians of the Galaxy (r. James Gunn)

Dvojku veľmi radi nemáme a chceli by sme na ňu úprimne zabudnúť, no jednotka Strážcov galaxie bola sviežim a originálnym komiksovým filmom, ktorý viac než komiksovka pôsobil ako moderné a zábavné sci-fi vo vesmíre. Star Wars pre novú generáciu malo vynikajúce postavy, skvelé hlášky, hercov, ktorí sa dokonale hodili do svojich rol, a do dnešného dňa najlepší licencovaný soundtrack v rámci celého Marvelu.

James Gunn priniesol do Marvelu skvelý vizuál a tím hrdinov, ktorých sa nedá nezamilovať si. Bohužiaľ, ani jemu sa nepodarilo postaviť proti nim dobrého záporáka, ale to už od týchto filmov v podstate ani nikto nečaká. 

Avengers
Zdroj: Marvel Studios

2. Captain America: Winter Soldier (r. Joe a Anthony Russo)

Winter Soldier pôsobil ako najserióznejší film vtedajšieho MCU. Mal politický podtón, vážne postavy, ktoré svoje psychické útrapy neskrývali za humor, vynikajúce akčné scény vďaka skvelej choreografii, ktorá sa nespoliehala na vesmírne sily, a, samozrejme, Roberta Redforda.

Odporúčané
Kto je seriálový Punisher Jon Bernthal? Roky žil v Rusku, kde ho takmer zabila mafia a jedna pouličná bitka ho navždy zmenila Kto je seriálový Punisher Jon Bernthal? Roky žil v Rusku, kde ho takmer zabila mafia a jedna pouličná bitka ho navždy zmenila 14. marca 2023, 12:30

K Stevovi sa navyše pridali ďalší hrdinovia ako Sharon Carter či Falcon, takže súboje s Winter Soldierom boli dosť zaujímavé. Chris Evans sa pre rolu Captaina America narodil a jeho charizma z plátna priam sršala, a to aj v blockbusterovom finále, keď toho vybuchovalo viac ako v Iron Manovi. 

Avengers
Zdroj: Marvel Studios

1.  Avengers: Infinity War a Endgame (r. Joe a Anthony Russo)

Po skvelých dvoch filmoch s Captainom America sa Russovci pustili do natáčania jedného z najnáročnejších a najkomplikovanejších projektov na svete, aspoň čo sa týka predprodukcie. Úspešne sa im však podarilo natočiť gigantický dvojdielny komiksový blockbuster. Už Infinity War bol skvelý, no Endgame zmietol zo stola všetky ostatné marvelovky.

Vôbec nevadí, že ide o obrovský fan service, a teda zhluk scén, z ktorých aj mužská časť fanúšikov píska od radosti. Ako celok to prekvapivo dobre fungovalo, a to aj napriek tomu, že na konci sa mali spojiť desiatky postáv. No dobre, tento moment Endgame musíme odpustiť, ale inak to bola dokonalá komiksová jazda s emotívnymi scénami, napätím a azda prvýkrát v rámci MCU aj neistotou o osud postáv.

Režiséri brilantne zvládli nostalgické prvky a akciu a krásnym spôsobom sa rozlúčili s pôvodnými Avengers, keď okolo nich vystavali takmer celý film, čo považujeme za veľmi múdre rozhodnutie. A to sme ešte nezačali spievať ódy na Thanosa, suverénne najlepšieho záporáka Marvelu, ktorého už dnes považujeme za jedného z najikonickejších záporákov kinematografie. Obrovský úspech zo všetkých stránok a v prípade Endgame aj celovečerák, ktorý si môžeš pustiť hocikedy a hocikoľkokrát a stále ťa bude baviť.

Avengers
Zdroj: Marvel Studios
Domov
Zdieľať
Diskusia