Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2021, 9:43
Čas čítania 3:37
Viktor Kniš

Kaliňák prišiel vypovedať na NAKA v kauze Očistec

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Bývalý minister vnútra vypovedá v pozícii svedka.

Robert Kaliňák vypovedá vo štvrtok od rána v budove Prezídia Policajného zboru. Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry ho predvolali ako svedka v rámci kauzy Očistec, v ktorej obvinili bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov. Tibor Gašpar, Robert Krajmer či Peter Hraško pôsobili v polícii práve v čase, keď ministerstvu vnútra šéfoval bývalý korunný princ strany Smer-SD Robert Kaliňák. 

Informáciu o prítomnosti bývalého ministra na NAKA priniesla televízia TA3

Kaliňák všetky verejné obvinenia aj svedectvá spolupracujúcich obvinených svedkov odmieta. Vyšetrovací proces označuje za politický a sťažuje sa na to, že novinári zverejňujú informácie z uznesení. 

„Čo dokazujú tým, čo píšu do uznesení, ktoré vy (médiá – pozn. red.) zverejňujete. Pretože za normálnych okolností by sme nikto nemali tušiť, k čomu ideme vypovedať. Nemali by sme vedieť o výpovediach iných svedkov a nemali by sme vedieť nič z toho. Pretože prípravné konanie má byť prísne súkromné. Ale vzhľadom na to, že dôkazná situácia je taká núdzová, že si to vymýšľajú nájomní svedkovia, tak musia pracovať s médiami, aby vytvárali nejaký obraz – aspoň niečo, keď už vo zvyšku sú mimo a ľudia sú nezákonne vo väzbe. Je to škandalózne,“ povedal pre TA3 Kaliňák. 

Kaliňák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Čo sa Kaliňáka pýtali? 

„Zaujímala ich pravda, ktorej mali málo. Dlhšie sme sa zdržali, lebo pravdy bolo treba povedať veľa,“ povedal s úsmevom Robert Kaliňák novinárom po výsluchu. 

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Bývalý minister odmietol všetky obvinenia aj svedectvá spolupracujúcich obvinených, ktorí tvrdia, že sa im obvinení skladali na plat. „Považujem to za nezmysel,“ povedal Kaliňák s tým, že formulácie svedkov sú veľmi hrubým balastom. Odvolával sa aj na už odsúdeného kajúcnika Csabu Dömötora. 

„Keď začnete spájať obrázky nesprávne, môže vám vzniknúť obraz čerta,“ dodal. 

Kaliňák argumentuje aj tým, že ak by boli informácie o diskreditácii Andreja Kisku alebo Igora Matoviča pravdivé, ich trestné veci by neboli zastavené. To isté platí aj v prípade Daniela Lipšica alebo Ľubomíra Galka. „Nič také sa nestalo, manipulácia sa nestala,“ povedal Robert Kaliňák. Aj naďalej tvrdí, že stíhania jeho nominantov sú nezákonné. 

Podľa Roberta Kaliňáka bol Tibor Gašpar jednoznačne najlepším policajným prezidentom, ale veľmi mu konkuroval Milan Lučanský: „Je evidentné, že je to politická objednávka.“

Otázku na svoje zadržanie v kauze Očistec považuje za neetickú. 

Kauza Očistec

V rámci akcie Očistec, ktorá sa týka zosnovania zločineckej organizovanej skupiny, zadržali a obvinili aj bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a bývalého šéfa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka.

Obvinení sú aj ďalší príslušníci NAKA, napríklad v súvislosti so sledovaním Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.

Ide o kauzu, v rámci ktorej obvinili celkovo 18 osôb vrátane tých, ktorí už boli vo väzbe skôr. Hlavným aktérom kauzy je aj Norbert Bödör, ktorý bol podľa niekoľkých spolupracujúcich obvinených šéfom údajnej organizovanej zločineckej skupiny. 

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Bödörova schéma vraj mala tri základné ciele: udržanie politickej moci strany Smer-SD, obsadenie všetkých dôležitých najvyšších funkcií v bezpečnostných zložkách štátu a zadováženie finančnej hotovosti, resp. iných výhod.

Vinu buď v celom rozsahu, alebo podstatnej časti do konca januára 2021 podľa dozorujúceho prokurátora priznalo celkovo 10 obvinených. Výpovede sú podporované ďalšími svedeckými výpoveďami. „Trestnú činnosť odkrýva viacero osôb. Naďalej existujú podozrenia aj z trestnej činnosti, pre ktoré doposiaľ obvinenie vznesené nebolo,“ poznamenal prokurátor Ondrej Repa.

Tibor Gašpar.
Tibor Gašpar. Zdroj: TASR

Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák – Bödör – Gašpar

Ešte v decembri 2020 Refresher priniesol informáciu o údajnom stretnutí na ministerstve vnútra, keď na jeho čele stál Robert Kaliňák. V roku 2015 chcel Smer podľa bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy kompromitovať Igora Matoviča ako svojho najväčšieho politického súpera, a to aj za pomoci Bödörovej skupiny. 

Pokyny k zberu kompromitujúcich materiálov na Matoviča vraj na stretnutiach skupiny zadával oligarcha Norbert Bödör a vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar. „V rámci týchto stretnutí sa zadali zo strany Nora a Tibora úlohy,“ tvrdí vo výpovedi Makó. Súčasťou zberu kompromitujúcich materiálov bolo aj dvojdňové sledovanie Igora Matoviča.

Odporúčané
NAKA už nepochybuje, že Fico je „šéf“ z Kočnerovej Threemy. Ako zbierali „náboje“ na Matoviča s Kiskom? NAKA už nepochybuje, že Fico je „šéf“ z Kočnerovej Threemy. Ako zbierali „náboje“ na Matoviča s Kiskom? 22. apríla 2022, 8:30

„Na základe všetkých nástrojov finančnej správy, ako aj informácií z prostredia polície sme zostavili diagram jednotlivých prešľapov Matoviča,“ uvádza ďalej Makó. 

 
Tento diagram mal následne samotný Makó prezentovať na stretnutí na ministerstve vnútra. Makóovou úlohou bolo podrobne opísať, čo na Igora Matoviča zohnali, akých trestných činov sa mohol dopustiť a akým spôsobom by ho mohli verejne kompromitovať. Na stretnutí priamo na pôde Ministerstva vnútra SR boli podľa Makóa vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, Norbert Bödör, Tibor Gašpar a Makó.

Robert Kaliňák sa vraj pred Makóom zdržal komentára, exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy následne zo stretnutia odišiel a nechal trojicu osamote. 

Kaliňák odmietol stretnutie na ministerstve vnútra v tejto zostave. „To si teda nepamätám,“ odpovedal Robert Kaliňák na otázku Refresheru, či si spomína na stretnutie v posledných šiestich rokoch s Norbertom Bödörom na ministerstve vnútra. 

Róbert Kaliňák
Zdroj: TASR/Martin Baumann

„Teambuildingy“ v Radošine

Bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó vypovedá aj o stretnutiach v Pivnici Radošina, na ktorých sa opakovane zúčastňovali obvinení policajti z kauzy Očistec, oligarcha Norbert Bödör aj Robert Kaliňák. 

Odporúčané
Obvinený Fico je vraj hlava organizovanej zločineckej skupiny. Prečo ich s Kaliňákom obvinili? Obvinený Fico je vraj hlava organizovanej zločineckej skupiny. Prečo ich s Kaliňákom obvinili? 20. apríla 2022, 14:10

Ľudovít Makó pred vyšetrovateľom podrobnejšie opísal, ako tieto stretnutia prebiehali. Robert Kaliňák bol vraj na nich vždy. „Kaliňák vždy poďakoval za prácu, povedal nejaké nové legislatívne návrhy, ktoré by mali ísť do parlamentu, a následne sa viedli separátne debaty, ktoré viedol Noro a Tibor s jednotlivými osobami…,“ povedal Makó s tým, že predmetom stretnutí bolo „kvázi ukončenie roka“ a vždy sa na nich zúčastnil aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. 

Kaliňák popiera, že by sa takéto stretnutia diali opakovane aj za prítomnosti Bödöra mladšieho ako majiteľa vinárne. 

„Nestretávali sa v jeho vinárni. Keď to stretnutie bolo jedno, tak to je veľa. Možno dve. Ja netuším, to musia povedať svedkovia, čo tam boli,“ povedal Robert Kaliňák pred mesiacom. Ľudovít Makó povedal, že tieto stretnutia boli tri.

Na jednom z nich si oligarcha z Nitry objednával sledovanie novinárov, tvrdí Makó. 

Domov
Zdieľať
Diskusia