„Sú aj takí, ktorí do reštaurácie ani nevkročia a jedlo si objednajú priamo k bazénu,“ opisuje nový koncept šéfkuchár Andrea Ena, ktorý v slovenskom gastrobiznise pôsobí už 18 rokov.
Luxusná reštaurácia, rekreačná zóna s bazénom, barom a verejný park s voľným výbehom pre psy a detským ihriskom. To všetko má najnovšie pod palcom známy taliansky šéfkuchár Andrea Ena, ktorý na Slovensku vlastní už tri reštaurácie.
Prvú reštauráciu – U Taliana – otvoril už pred 18 rokmi v Ružomberku. Bratislavčania však poznajú najmä jeho druhú prevádzku – Sapori Italiani –, ktorá od roku 2018 sídli na Krížnej ulici a láka aj slovenské celebrity. Sardínsky šéfkuchár teraz prichádza s niečím oveľa väčším a luxusnejším.
Travertín s krištáľovým lustrom
Reštaurácia Da Andrea, ktorá je otvorená len necelý týždeň, sídli v prominentnej štvrti v Horskom parku v zachovanom objekte z osemdesiatych rokov. Ten slúžil na rôzne účely a na jeho prízemí sa nachádzala reštaurácia, ktorá bola využívaná najmä v letnom období na svadby a oslavy. V zime priestor zväčša zatvárali. K objektu odjakživa patril aj rekreačný komplex s parkom a bazénom, ktorý Andrea Ena v spolupráci s mestom rozšíril a obnovil.
„Budovu sme našli v hroznom stave, posledné roky to tu chátralo. Pamätám si, že keď som v decembri 2020 vošiel do kuchyne, pomyslel som si: To je katastrofa,“ povedal pre Refresher slávny Sardínčan.
Priestory reštaurácie momentálne pozostávajú zo vstupnej recepcie s veľkou fotografiou Andreu Enu na stene, z dvoch väčších reštauračných priestorov so zasklenými stenami a s lustrami, z fajčiarskeho salónika, vínotéky a vonkajšej terasy. „Pri rekonštrukcii sme sa snažili zachovať podlahu aj travertínové steny – bola by škoda odstrániť ich, majú totiž svoje čaro. Do toho sme pridali pár elegantných farieb, ktoré veľmi nekričia.“
Jedlo až k bazénu
Podľa slov Enu šla značná časť investície aj do vynovenia vonkajších priestorov. „Vybudovali sme nový detský kútik, voľný výbeh pre psy a vylepšili sme parkovisko, ktoré je strážené 24 hodín denne. Čo sa týka bazéna, tam bola problémom studená voda. Investovali sme preto do čerpadla a vytvorili sme biobazén s morskou vodou.“
Bazén môžu podľa jeho slov využívať aj ľudia, ktorí neplánujú v reštaurácii jesť. Poskytujú pri ňom kompletný servis, o bar sa starajú traja čašníci reštaurácie, ďalší majú na starosti terasu a interiér. „Ľudia sem môžu prísť už o deviatej ráno, dať si raňajky a celý deň stráviť pri bazéne. Sú aj takí, ktorí do reštaurácie ani nevkročia a jedlo si objednajú priamo k bazénu,“ hovorí Ena.
Po odomknutí článku sa dozvieš:
- Akú veľkú sumu investoval Andrea Ena do prevádzky.
- Prečo sa nebál zariskovať v čase blížiacej sa tretej vlny pandémie.
- Ako je na tom po korone jeho prevádzka na Krížnej.
- Čo najzaujímavejšie ochutnáš v novej reštaurácii Da Andrea.
- Kto tvorí väčšinu jej klientely.
- V akom stave je Enova pôvodná prevádzka v Ružomberku.