Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
12. augusta 2021, 18:17
Čas čítania 0:42

Kotleba odporúča Slovákom na covid-19 jód. ŠÚKL tvrdí, že to nefunguje a dlhodobé užívanie môže viesť k depresii a impotencii

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

ŠÚKL Kotlebov „recept“ na covid odmieta.

Šéf ĽSNS Marian Kotleba včera na svojom Facebooku zdieľal príspevok, v ktorom odporúčal, aby si ľudia proti ochoreniu covid-19 robili zásobu jódu. 

Podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa však prínos jódu pri prevencii ani liečbe koronavírusu nepreukázal. Plošné užívanie jódu na prevenciu či liečbu koronavírusu preto ŠÚKL neodporúča. Pri nevhodnom užívaní si ním môžeme naopak iba ublížiť.

Marian Kotleba
Marian Kotleba Zdroj: Marian Kotleba/FB

„Užívanie jódových tabliet, ktoré sú v SR registrované na prevenciu príjmu rádioaktívneho jódu, napríklad v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti,“ povedala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Nie je to pritom prvýkrát, keď Kotleba svojim sledovateľom a podporovateľom radil liečiť koronavírus pofidérnym spôsobom. V minulom roku na to odporúčal Bromhexin s vodkou. Aj vtedy na jeho dezinformáciu reagoval ŠÚKL. 

25. decembra 2022, 12:00 Čas čítania 1:51 V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné?

„Ani pri Bromhexine, ani pri žiadnom inom lieku nie je vhodná súbežná konzumácia alkoholu. Pitie alkoholu navyše pred ochorením covid-19 nielenže nechráni, ale môže byť aj nebezpečné. Konzumácia alkoholu vírus neničí, naopak, môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje,“ uviedli v stanovisku. Facebook následne príspevok Kotlebu zmazal.

Domov
Zdieľať
Diskusia