Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. augusta 2016, 18:54
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Dokáže kamera pridávať kilá? Samozrejme, závisí len od objektívu a veľkosti senzora

TECH
Uložiť Uložené

Nepriestrelná výhovorka a zelená pre navštívenie chladničky.

Kto by nepočul legendárnu vetu o tom, ako kamera pridáva kilá. Ako by povedal Chandler: "A koľko kamier ťa vtedy bralo?" Odhliadnuc do odborných rečí, len si zoberte, ako vás zobrazuje na zázname GoPro a ako bežný fotoaparát/kamera. Na gif obrázku nižšie môžete vidieť rozdiel v použití rôznej veľkosti ohniskovej vzdialenosti a následného odstupu od snímaného objektu. 

Dokáže kamera pridávať kilá? Samozrejme, závisí len od objektívu a veľkosti senzora

Tento efekt, takzvaný Dolly zoom, spopularizoval Alfred Hitchcock vo svojom filme Vertigo z roku 1958. Záber postupne sa rozširujúcich schodov vás však zrejme neočarí natoľko ako obrázok z pláže. Podľa veľkosti senzora zariadenia a následne použitého objektívu sa teda mení ohnisková vzdialenosť objektívu a tým pádom je výsledný obraz od stredu smerom ku krajom do určitej miery "skreslený". Samozrejme, túto informáciu vám servírujeme len ako zaujímavosť zo sveta technológií a nie novinku, ktorá by ešte len dnes vyplávala na povrch. 

A tu je už gif od českého fotografa Dana Vojtěcha, ktorý si dal tú námahu a odfotografoval portrét snáď so všetkými dostupnými objektívmi, čím vytvoril presnejšiu predstavu o tom, ako kamera dokáže "pridávať" kilá. Podľa fotografa je najideálnejšia šírka 70 až 100 milimetrov, avšak na internete sa určite stretnete aj s inými hodnotami. "Je zložité odpovedať, ktorá ohnisková vzdialenosť je ideálna pre portrétovú fotografiu. Tu je malá ukážka ako dokážu rozličné vzdialenosti meniť vzhľad tváre," tvrdí Dan. 

Dokáže kamera pridávať kilá? Samozrejme, závisí len od objektívu a veľkosti senzora
Zdroj: www.danvojtech.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia