Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2016, 2:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako Batgirl a nudný režisér zabili predlohu przniaci Batman: The Killing Joke (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Očakávaný animák zlyhal a sklamal mnohých. Oplatí sa mu dať vôbec šancu?

Čo k tomu dodať, Batman: The Killing Joke bol najočakávanejším komiksovým animákom roka, a tak to asi aj dopadlo. Tie očakávania boli jednoducho až príliš veľké, toto sme si ale nazaslúžili. Adaptácia one-shotu Alana Moorea má mnoho chýb, chýb, aké sme v tomto prípade nečakali. Tvrdé R-ko, kde sa šetrí krvou, na nahotu môžete zabudnúť, no a nadávky sa taktiež cenzurujú. Úprimne, celkom ma to naštvalo, hlavne tie BS a F-word. To ale zďaleka nie sú najvačšie problémy tohto animáku. Aby sa diváci viac zžili s Batgirl a jej nepriaznivým osudom, rozhodli sa scenáristi a režisér pre nejaký 20-30 minútový úvod do príbehu v znamení života Barbary Gordon. Nik naň nebol zvedavý, bol úplne zbytočný a v konečnom dôsledku nedodal legendárnej scéne s Jokerom žiadne emócie ani presah. Začalo sa to teda dosť blbo. Na druhú koľaj bol odsunutý aj Batman, ktorý dostal priestor až ku koncu, veľmi ma ale nebavil, čo sa mi ešte v animákoch asi nestalo. Iste, má pár skvelých momentov, ako napríklad nástup z výťahu či finále, celkovo je ale odsunutý na úkor príbehu Batgirl. 

A to je škoda, pretože akonáhle nastúpi na scénu, je jeho prítomnosť cítiť rovnako, ako tú Jokerovu. Navyše sa mi zdá, že žiadny animák tak neignoroval Brucea Wayna a sústredil sa len na Batsa, ako tento, čo mohlo vyústiť v zaujímavé dialógy a odkrytia Batsových morálnych zásad a osobnosti, ktorá skrýva monštrum. Až na finále však ostala zápletka nevyužitá. Dej pritom hovorí o tom, ako Batman už nejaký ten rok spolupracuje s Batgirl, klasicky však nie je veľmi poslušná a začína kvôli tomu ísť do tuhého. To ale nie je Batsova jediná starosť. Joker totiž utiekol z Arkhamu a nikto nevie, čo má za lubom. A naháňačka s časom tak môže začať. 

Ako Batgirl a nudný režisér zabili predlohu przniaci Batman: The Killing Joke (Recenzia)


Na druhej strane tu máme Jokera a Marka Hamilla, ktorý predviedol ďalši nezabudnuteľný výkon. Po dlhých rokoch sa vracia do svojej legendárnej úlohy Jokera, vybral si skvelý projekt, doplatil však na scenáristu a režiséra. V tomto prípade hovoríme o Samovi Liu. Natočil napríklad Planet Hulk, Justice League: Crisis on Two Earths či Batman: Year One, Killing Joke mu však vôbec nevyšiel. Nudná réžia s minimom dynamických prechodov v jednotlivých scénach, neúspech s Batgirl, ničím výnimočné súboje, na ktoré zabudnete hneď po skončení stopáže a celkové odfláknutie deja. Atmosféru ani napätie z komiksov tu nečakajte, všetko to čaro akoby opadlo o nejaký ten level-dva nižšie. Neočarila ani animácia, najviac teda môžeme chváliť dabing a skvelé party s Jokerom, jeho originom a vlastne každou minútou strávenou s ním. Batman: The Killing Joke je tak výrazným sklamaním, animák si však aj napriek tomu užijete vďaka Jokerovi, silnému, aj keď odfláknutému príbehu a skvelému finále. Veľká škoda, mohla z toho byť veľká klasika. 6,5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia