Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti JOGA ZDRAVO.
6. mája 2021, 14:03
Čas čítania 4:06
Sponzorovaný obsah

Na hot jogu môžeš chodiť aj v letných mesiacoch. Poradíme ti, kam sa vybrať

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Hot jogu je možné praktizovať aj v horúcich mesiacoch. Navštevujú ju skupinovo, ale aj individuálne, a to ako bežní ľudia, tak i profi športovci.

Zachytil si už pojem hot joga alebo bikram joga? Ak nie, hneď ti objasníme, o čo ide. Hot joga alebo horúca joga je veľkým trendom vo svete a aj na Slovensku. V Bratislave je možné zacvičiť si tento typ jogy len na pár miestach a jedným z nich je aj centrum JOGA ZDRAVO. Len nedávno sa presťahovalo do nových priestorov a my ti prezradíme, prečo by si si mal dopriať zážitok z jogy práve tam.

Na čo je HOT JOGA dobrá?

Hot joga sa cvičí vo vyhriatej miestnosti. Teplota sa pohybuje okolo 40 stupňov a vlhkosť vzduchu je nastavená na 40 percent. Ak sa už len pri čítaní potíš, tak práve o to ide. Jedným z najväčších benefitov hot jogy je detoxikácia organizmu potením. Teplo, ktoré vychádza z infra panelov zavesených na strope, podporuje vypúšťanie tzv. hlbokého potu, čo má za následok intenzívnu detoxikáciu. Telo sa tak pri cvičení vo vyhriatej sále vypotí, odvodní a tým sa vyplavia toxíny a zároveň sa revitalizuje a regeneruje. A čo je najväčším lákadlom? Predsa strata telesného tuku. Okrem mnohých iných benefitov sa postupným posilňovaním stráca telesný tuk a trvale sa zvyšuje metabolizmus (látková premena).

Joga
Zdroj: JOGA ZDRAVO

Joga je dobrá aj v prípade, že mávaš problémy so spánkom. Ak pravidelne cvičíš, vyrovnávaš si tým hormóny, ktoré ti pomôžu ku kvalitnému hlbokému spánku. Navyše tým, že tvoje telo naberá na sile, dokážeš úspešne bojovať proti ochoreniam, keďže cvičením hot jogy výrazne zlepšuješ svoju imunitu.

Dôležité je aj to, čo robíš pred a po cvičení. Pri hot joge strácaš vodu a minerály, preto je nesmierne dôležité ich pravidelné dopĺňanie. V deň, keď sa chystáš cvičiť, zvýš príjem vody a minerálov, prípadne si po cvičení dopraj nápoj obohatený o vitamíny a minerály.

Tak ako každý štýl jogy, aj hot jogu možno považovať za druh manažmentu stresu. Cvičenie hot jogy pomáha redukovať tvorbu stresových hormónov tým, že fyzicky telo uvoľníš pri cvičení, a aj tým, že telo predýchaš. Ak máš toho skutočne veľa, rozhýbanie bránice, pravidelný a hlboký dych ti pomôžu harmonizovať nervovú sústavu a prepnúť ju zo sympatického nervového okruhu (útok – útek) do parasympatického nervového okruhu (oddych – trávenie). Toto preladenie pomáha organizmu na mnohých úrovniach, takisto zlepšuje kvalitu spánku a napomáha vytvárať si kvalitný a zmysluplný čas pre seba.

Čo v prípade horúcich letných dní?

Pred blížiacim sa letom je to veľmi aktuálna otázka! Určite je veľmi príjemné v zime vhupnúť do vyhriatej sály a prehriať telo až ku kostiam. Málokto by povedal, že počas horúcich dní ti prospeje pobyt v ešte väčšom teple. Ver či nie, cvičenie hot jogy v lete ti pomôže lepšie sa aklimatizovať na väčšie teplo a vlhkosť. Tvoje telo sa bude vedieť samo efektívnejšie ochladzovať a ty sa budeš cítiť omnoho komfortnejšie.

Joga
Zdroj: JOGA ZDRAVO

Nezabudni však na dostatok tekutín, minerálov a chladnú sprchu. V naozaj horúcich dňoch, ktoré posledné roky neobchádzajú ani Slovensko, je eventuálne možné hot jogu zameniť za iné štýly jogy, rovnako účinné a prospešné. V centre JOGA ZDRAVO si môžeš vybrať z bohatej ponuky alternatív v podobe hathajogy, fyziojogy, programu Zdravý chrbát-bloky®, terapie jogou s meditáciou či pilatesu.

Na HOT JOGU chodia aj profi športovci

Mnoho známych profesionálnych športovcov už zaradilo jogu do svojho pravidelného režimu ako formu kompenzácie vo vzťahu k svojmu tréningu. Práve hot joga je jedným z obľúbených štýlov aj medzi profesionálmi. Prehrieva svaly, šľachy a väzy, podporuje mobilitu a flexibilitu tela, preto je vhodná pre všetkých, ktorí pravidelne praktizujú silové, dynamické alebo kardioaktivity.

Prečo si zacvičiť práve v centre JOGA ZDRAVO?

Priestory centra JOGA ZDRAVO boli od začiatku navrhované technologicky aj dispozíciou na svoje využitie, aby sa docielili dokonalé podmienky na hot jogu a komfort jogínov. Výhrevné panely v miestnostiach sú rozložené tak, aby bola každá ich časť rovnomerne vyhriata a vzduch, ktorý vchádza do miestnosti, aby bol vždy čerstvý – rekuperovaný. Vďaka tomu sa nestane, že by si pociťoval, že je v miestnosti vydýchaný vzduch a zvýšená hladina oxidu uhličitého. 

Joga
Zdroj: JOGA ZDRAVO

Okrem toho vzduch, ktorý vchádza do miestnosti, je tesne pred ňou predhriaty a zvlhčený tak, aby sa jeho teplota konštante udržala na úrovni 40 stupňov a 40 percent vlhkosti. Je to z toho dôvodu, aby mal každý jogín dokonalý zážitok a tie isté podmienky na cvičenie bez ohľadu na to, v ktorej časti miestnosti cvičí. V centre JOGA ZDRAVO na teba čakajú harmonické priestory, v ktorých zažiješ dokonalý relax a zacvičíš si s vynikajúcimi profesionálnymi inštruktormi jogy, ktorí si zdokonaľovali svoje vzdelanie po celom svete – od USA cez európske školy jogy až po Indiu či Bali. 

Skupinovo, ale aj individuálne

Od začiatku svojej existencie sa centrum JOGA ZDRAVO od ostatných jogových centier odlišovalo svojím zameraním na individuálny prístup. Ako jedno z mála jogových štúdií ti ponúka na prvej individuálnej lekcii diagnostiku pohybového aparátu i celkového mentálno-emočného stavu. Koncept centra JOGA ZDRAVO sa na teba pozerá celistvo, keďže vo väčšine prípadov nestačí riešiť len fyzické symptómy pohybového aparátu, ale aj psychické a emočné prežívanie.

Diagnostika celkového stavu tela napovie lektorovi jogy, ako ti zostaviť lekciu šitú na mieru pre tvoje individuálne potreby. Každý totiž potrebuje iný prístup a zameranie. V ponuke nájdeš aj masáž, športovú, relaxačnú s použitím esenciálnych olejov, masáž s bankami alebo horúcimi lávovými kameňmi.

V ponuke individuálnych hodín nájdeš klasické štýly jogy, ale takisto hot jogu, pretože okrem veľkej vyhrievanej sály na skupinové lekcie majú v centre k dispozícii aj menšiu sálu s totožným systémom ohrevu a výmeny vzduchu.

Joga
Zdroj: JOGA ZDRAVO

Ak sa pýtaš, pre koho sú individuálne lekcie určené, tak pre každého, kto sa ešte necíti na skupinové lekcie jogy, či už vzhľadom na zdravotné obmedzenia, obavy začiatočníka, alebo jednoducho preto, že potrebuje časovú flexibilitu. Individuálne lekcie poskytujú priestor nielen na detailnejšie napravenie tela v pozíciách, čo ocenia ľudia po úrazoch a operáciách alebo so zdravotnými ťažkosťami, ale takisto na dôverný rozhovor, relaxáciu alebo dokonca masáž.

Intímna atmosféra, ktorá ťa chytí za srdce

Priestor centra JOGA ZDRAVO je navrhnutý tak, aby ti poskytol pohodlie a komfort v čistom a voňavom priestore. O čistý vzduch sa stará spomínané rekuperačné zariadenie, ktoré kontroluje hladinu oxidu uhličitého, a takisto germicídne lampy, ktoré miestnosti na cvičenie dezinfikujú. Na každej lekcii lektori používajú esenciálne oleje vysokej kvality, ktoré ti takisto aplikujú podľa tvojich potrieb – na relaxáciu a upokojenie, uzemnenie alebo, naopak, nabudenie. Cvičenie v centre má navyše oproti domácemu cvičeniu tú výhodu, že ťa pri ňom nič a nikto neruší a môžeš zažiť neopakovateľnú atmosféru. Navyše zaparkovať na tri hodiny zadarmo môžeš v nákupnom centre, ktorého súčasťou je aj centrum JOGA ZDRAVO.

Domov
Zdieľať
Diskusia