Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2021, 20:24
Čas čítania 6:06
Adam Novosad

Conor McGregor z UFC v kryptomenách? Miliónový youtuber Mr. Beast investuje do euforického NFT trendu a ethereum rastie do výšin

NEWS
Uložiť Uložené

Svet kryptomien je nestabilné miesto, kde sa investície menia zo dňa na deň, do hry prichádzajú noví hráči a technológia blockchain sa využíva na čoraz viac aktivít.

Svet kryptomien sa neustále vyvíja a neprejde ani jediný deň bez toho, aby sa neobjavil nový škandál, nová investícia od významného hráča na trhu alebo nová nádej na čoraz vyššie ceny.

Odporúčané
Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ 8. marca 2021, 14:30

V najbližšom období sa však vo svete kryptomien odohrá viacero dôležitých momentov, na ktorých čele je svetoznámy youtuber Mr. Beast, newyorská akciová burza Nasdaq alebo zbieranie legendárnych momentov z UFC.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako kryptomenový fenomén z basketbalovej NBA preniká do UFC.
  • Ako si zrejme budeš môcť kúpiť UFC knockout od Slováka Ľudovíta Kleina. 
  • Akú revolúciu chystá nová kryptomena prezývaná inteligentné peniaze.
  • Do ktorej novej kryptomeny sa rozhodol investovať youtuber Mr. Beast.
  • Kde si budeš môcť zakúpiť zberateľské NFT predmety na jedinom mieste.
  • Ako dopadlo uvedenie kryptomenovej burzy Coinbase na akciovú burzu.
  • Prečo bitcoin prekonal rekordy a potom sa hlboko prepadol.
  • Ako ethereum začína nechávať bitcoin vo svojom tieni a rastie do výšin.

Zbieranie momentov z UFC je za rohom

Od začiatku roka naplno prepukol fenomén NBA Top Shots, ktorý premiestnil nostalgické zbieranie basketbalových kartičiek do online priestoru. V detstve sme zbierali basketbalové, hokejové či futbalové karty a napĺňali sme nimi albumy, lenže vďaka kryptomenám a technológii blockchain sa zberateľstvo vzácnych momentov stalo bezpečnejšie a výnosnejšie.

Vďaka tomu, že moderné zberateľské momenty sú zapísané ako NFT tokeny na blockchaine, neexistuje možnosť, ako by NBA mohla vyrobiť dodatočné kusy, náhle tak rozšíriť ponuku a znížiť cenu. O zberateľské momenty NBA sa postarala firma Dapper Labs, ktorá svojou šikovnosťou očarila aj organizáciu UFC.

Momentálne si môžeš zaregistrovať svoj e-mail, ak sa chceš o spustení zberateľských momentov z UFC dozvedieť medzi prvými, ale presný dátum spustenia stránky zatiaľ nie je známy.

UFC
Zdroj: UFC

V praxi bude zbieranie momentov fungovať tak, že si budeš môcť zakúpiť balíček s kartami, ktorého obsah vopred nebudeš poznať. Všetci, samozrejme, budú očakávať najcennejšie kartičky mien ako Conor McGregor, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou UFC uspokojí aj obyvateľov Slovenska, pretože ako účastník tejto súťaže sa v jednom z momentov zrejme objaví Ľudovít Klein.

Slovenský trh bude pre UFC pravdepodobne lukratívny, pretože domáca súťaž Oktagon neustále búra rekordy sledovanosti a o bojové športy je na Slovensku obrovský záujem. O to väčší bude vo chvíli, keď si človek bude môcť do zbierky pridať unikátny moment z knockoutu či presne miereného kopu svojho obľúbeného bojovníka z UFC.

Inteligentné peniaze, ktoré nikto neovláda

Najvzrušujúcejšie nové projekty vo svete kryptomien v poslednom čase zaručene štartujú na platforme Polkastarter, ktorá funguje ako decentralizovaný trh, kde si môžu ľudia ako potenciálni investori vytypovať zaujímavý projekt, do ktorého by chceli investovať, a následne sa pokúsiť dostať k príležitosti vložiť do jedného z projektov zopár stoviek dolárov.

Odporúčané
Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať 19. apríla 2021, 8:00

V najbližších dňoch sa kryptomenová komunita teší najmä na štart projektu Standard Protocol, ktorého ambíciou je postupom času nahradiť doteraz existujúce stabilné mince. Stabilná minca vo svete kryptomien predstavuje mincu schopnú uchovať hodnotu tak, ako keby si svoje peniaze zamenil za doláre či eurá, len na blockchain ako digitálna minca.

Standard Protocol
Zdroj: Standard Protocol

V prípade kolísania trhu tak môžeš mince svojho projektu predať za stabilné mince, počkať si na pokles a uchovať si tak medzitým svoju peňažnú hodnotu bez akejkoľvek straty. Standard Protocol však funguje ako inteligentná stabilná minca, ktorá je schopná celkový počet kusov zvyšovať alebo znižovať na základe situácie na trhu.

Inteligentné peniaze v tomto prípade budeš môcť využívať na všetky možné platobné či investičné rozhodnutia na trhu bez obáv z toho, že by ťa mohol obmedziť niekto zo strany vlády krajiny, ktorá bežné peniaze ako doláre alebo eurá vydáva, alebo zo strany vplyvnej korporácie.

Standard Protocol však okrem stabilnej mince ponúkne aj takzvaný governance token STND, ktorého hodnota stúpať môže a ku ktorému sa práve vďaka lotérii na Polkastarteri môžeš dostať už 29. apríla.

Mr. Beast investuje do NFT kryptomeny

Hitom posledných mesiacov vo svete kryptomien sa nepochybne stali investície do NFT tokenov predstavujúcich zberateľské kúsky, o čom svedčí popularita basketbalovej NBA Top Shots, ale aj príprava rovnakej platformy pre organizáciu UFC.

Ak však nemáš záujem o zbieranie momentov z týchto dvoch športov, ale zaujímajú ťa skôr digitálne certifikované umelecké diela, kreatívne kúsky, limitované skladby či albumy, musíš sa poobzerať po trhovisku, kde sa s NFT zberateľskými predmetmi bude dať obchodovať. 

V najbližších hodinách sa preto zrak miliónov ľudí upiera na projekt Refinable, ktorý si plánuje odhryznúť veľký kus z koláča NFT trhovísk. Za všetko hovoria najmä investori stojaci v pozadí Refinable.

Jedným z najväčších je youtuber Mr. Beast, ktorý nemá núdzu o peniaze a oslovila ho myšlienka digitálnych zbierok vo svete kryptomien, a tak sa do Refinable rozhodol investovať v úvodnej fáze vývoja. Tieto kroky nasledovala aj jedna z najväčších kryptomenových búrz Binance, čo svedčí o serióznosti a potenciáli celého projektu.

Refinable
Zdroj: Refinable

Veľkolepé plány však má aj projekt Mochi.Market, ktorý sa orientuje na podobnú cieľovú skupinu na trhu ako Refinable. Mochi.Market chce byť jedinou potrebnou zastávkou na ceste za decentralizovaným obchodovaním s NFT zberateľskými predmetmi.

Vývojári svoj plán dokonca označili ako „Super App“ vo svete NFT, kde za pár klikov budeš môcť svoj NFT kúsok nielen predať, ale, samozrejme, aj kúpiť od iných ľudí a dokonca si budeš môcť priamo v aplikácii vytvoriť vlastné NFT.

Ak si umelec a chceš skúsiť šťastie s predajom svojich výtvorov, Mochi.Market ti umožní premeniť tvoje dielo na jedinečný a certifikovaný token na blockchaine, aby ho nikto nemohol sfalšovať a aby si ho ty mohol speňažiť a vyslúžiť si podporu v ďalšej kariére.

Najväčšia kryptomenová burza na newyorskej burze

Kryptomenová burza Coinbase je pravdepodobne najznámejšou burzou na svete. Vďaka svojmu dominantnému postaveniu na trhu je miestom, na ktorom chcú byť časom dostupné všetky kryptomeny, pretože s možnosťou obchodovať s konkrétnou menou na Coinbase prichádza prestíž a exkluzivita. Ba čo viac, Coinbase dnes ponúka široké portfólio služieb ako platobnú bránu pre internetové obchody, ktoré tak môžu automaticky ponúkať tovar za kryptomeny.

Coinbase však nechcel zostať len vo svete kryptomien – ekosystém digitálnych mincí chcel posunúť do spoločenského mainstreamu. V polovici apríla preto Coinbase prišiel na newyorskú burzu Nasdaq, kde sa obchoduje s akciami spoločností. Nikdy predtým sa kryptomenová spoločnosť nedostala tak ďaleko ako Coinbase, a tak je teraz stredobodom pozornosti a do istej miery od neho závisí to, ako seriózne bude verejnosť vnímať svet kryptomien. 

Humorný moment vyvolal fakt, že Coinbase svoje začal svoje akcie na burze Nasdaq ponúkať spôsobom, kvôli ktorému museli pôvodní súkromní držitelia akcií, ako šéf firmy, vrcholový manažment či prvotní investori, veľké množstvo svojich akcií predať, aby mohla verejnosť akcie nakupovať. V praxi tak šéf financií v Coinbase predal 100 percent svojich akcií, čo vyvolalo rozruch na sociálnych sieťach, ale nešlo pritom o žiadnu nezvyčajnú vec.

Množstvo kryptomien, ktoré zatiaľ nie sú na Coinbase dostupné, teraz získalo opätovnú nádej, že na burzu budú môcť čoskoro vstúpiť. V kuloároch sa šepkalo o tom, že Coinbase spomalil pridávanie nových mincí do svojho portfólia, aby zabezpečil hladkú kompatibilitu svojej ponuky s americkými zákonmi, čo sa nakoniec aj podarilo. 

Bitcoin prekonal rekord a prepadol sa

Investícia do kryptomien so sebou nesie extrémne riziko, a tak sa vo všeobecnosti odporúča, aby ľudia investovali výlučne toľko peňazí, koľko si môžu dovoliť stratiť. O obrovskej volatilite cien jednotlivých mien svedčia posledné dni, keď bitcoin najskôr v polovici apríla prekonal všetky dovtedajšie rekordy a zastavil sa na hodnote tesne pod 65-tisíc dolárov.

Eufória na kryptomenových trhoch rástla do závratných výšin, ale cena bitcoinu sa následne začala stabilizovať a pomaly prepadávať naspäť smerom nadol. Od pohybov hodnoty bitcoinu pritom väčšinou závisí celková situácia a naladenie na trhu, pretože ide o jednu z najstabilnejších kryptomien, ktorú dnes právom množstvo odborníkov označuje za digitálne zlato. 

V uplynulých dňoch sa cena bitcoinu postupne prepadla až na hranicu 50-tisíc dolárov, čo síce stále znie ako závratná suma, ale investorom sa na prepad hodnoty nepozeralo jednoducho.

Na internete sa objavili správy o tom, že za náhly prepad ceny mohol byť zodpovedný výpadok elektriny v Číne, kde pôsobí možno viac ako polovica minerov starajúcich sa o hladké fungovanie siete bitcoinu a potvrdzovanie transakcií, za čo dostávajú odmenu v podobe poplatku za schválenie transakcie.

Na druhej strane do nových a doteraz nepreskúmaných výšin sa vydala kryptomena ethereum, ktorá je síce druhou najväčšou digitálnou mincou, ale v posledných mesiacoch zostávala v tieni bitcoinu. V posledných hodinách však prekonala svoje doterajšie maximum a aktuálne sa obchoduje za viac ako 2 600 dolárov za kus.

Obchodníci spoliehajúci sa na opakovanie cyklu z minulosti teraz očakávajú rast kryptomeny ethereum na úkor bitcoinu, čo by mohlo spôsobiť násobný rast ostatných alternatívnych mincí. Nikto však netuší, či možno na historickom vývoji zakladať budúce predpoklady, a tak netreba veriť nikomu, kto sa tvári ako odborník so zaručenými informáciami o raste alebo poklese ktorejkoľvek kryptomeny či akcie na burze.

Domov
Zdieľať
Diskusia