Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2021, 15:29
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

HOAX: Slováci zdieľali ľudí v čiernych vreciach ako „koronadivadlo“. V skutočnosti išlo o zábery z rapového videoklipu

NEWS
Uložiť Uložené

Prvky v záberoch z virálneho facebookového videa sa zhodujú s tými, ktoré možno vidieť vo videoklipe.

Takmer 20-tisíc pozretí malo facebookové video zverejnené koncom marca 2021, ktoré ukazovalo skupinu ľudí ležiacich v čiernych vreciach. Podľa niektorých používateľov bolo video dôkazom „koronadivadla“. Nie je to však pravda. Video nakrútili počas výroby videoklipu ruského rapera Huskyho. S pandémiou covidu-19 nijako nesúvisí. 

Na videu bolo vidno desiatky čiernych vriec na mŕtvoly na korbe nákladného auta, pričom z jedného vreca vyčnievala hlava muža, ktorý fajčil cigaretu. Aj preto tisíce používateľov Facebooku video interpretovali ako dôkaz, že pandémia koronavírusu je len „divadlo“.


Ich interpretácia je však nepravdivá. Agentúra AFP dohľadala zdroj videa zdieľaného na Facebooku. Koncom marca ho zverejnil na sociálnej sieti Tiktok účet pod menom vasyaivanovdesign. Používateľ video v ruštine opísal ako záznam z nakrúcania videoklipu ruského rapera Huskyho, vlastným menom Dmitrija Kuznecova, ktorý je jedným z najznámejších raperov v Rusku.


Prvky v záberoch z virálneho facebookového videa sa zhodujú s tými, ktoré možno vidieť vo videoklipe zverejnenom na stránke Vimeo 26. novembra 2020. Sám Husky zverejnil rovnaký videoklip aj na svojom youtubovom kanáli 26. septembra 2020. V titulkoch videoklipu je uvedený aj Vasia Ivanov, ktorému patrí tiktokový účet vasyaivanovdesign.


V sekcii Highlights na svojom instagramovom účte zverejnil Ivanov aj ďalšie krátke videá z nakrúcania Huskyho videoklipu. Nachádza sa tam aj scéna s mužom, ktorý fajčil, trčiac z čierneho vreca.
Videoklip ukazuje muža, ktorý po streľbe v hale balí ľudské telá do čiernych vriec.

Na konci klipu sú všetky telá kladkostrojom zvesené zo strechy budovy a naložené na korbu oranžového nákladného auta. Hudobný klip teda nemá nič spoločné s pandémiou covidu-19.
V septembri 2020 informovala o výrobe videoklipu aj súkromná ruská televízia REN.

Domov
Zdieľať
Diskusia