Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spločnosti Epic Drama.
14. apríla 2021, 15:06
Čas čítania 2:11
Sponzorovaný obsah

Najväčší škandál v histórii britskej vlády: Minister obrany sa oddával večierkom, drogám a milenkám

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Aféra Johna Profuma s Christine Keelerovou položila britskú vládu.

V roku 1963 vyšlo najavo, že britský minister obrany John Profumo má pomer s Christine Keelerovou, ktorá bola zároveň milenkou sovietskeho námorného pridelenca v Londýne. Len čo sa táto informácia dostala von, John Profumo musel rezignovať, vláda Harolda Macmillana sa rozpadla a Británia tak zažila najväčší škandál v histórii. Keďže sa blíži premiéra seriálu Súd s Christine Keelerovou, ktorý začne vysielať Epic Drama 14. apríla, pripomeňme si, čo sa vtedy vlastne stalo. 

Sexuálne zneužívaná modelka Christine Keelerová

Christine Keelerová bola mladá modelka a herečka, ktorá si na svoju dobu užívala život nad pomery, hoci už od detstva nemala dobré vyhliadky. Jej otec rodinu opustil, keď bola ešte maličká, a jej matka si našla nového priateľa, ktorý dievčatko spoločne so svojimi priateľmi sexuálne zneužíval. Niet preto divu, že Christine v 15 rokoch utiekla z domu a našla si prácu modelky v módnom dome. Len o dva roky neskôr prežila aféru s afroamerickým seržantom letectva Spojených štátov, z ktorej vzišlo dieťa. To len šesť dní po pôrode zomrelo. Christine mala iba 17 rokov, ale za sebou už mnoho zla a bolo jasné, že toto dievča sa vo svete nestratí. 

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

O pár mesiacov neskôr sa zoznámila s Percym Murrayom, vďaka ktorému sa jej zmenil celý život. Získala prácu ako topless herečka v klube, kde chodila britská smotánka, a začali sa o ňu zaujímať muži z vyšších vrstiev. Dokonca sa zoznámila s osteopatom a umelcom Stephenom Wardom, ktorý vtedy pracoval aj ako dvojitý agent a bol v spojení s vyššími členmi MI5 a KGB, ktorým posúval britské štátne tajomstvá. Práve on Christine zoznámil s britským ministrom obrany Johnom Profumom a románik, ktorý zničil britskú vládu, sa mohol začať. 

Christinina promiskuita spustila vojnu milencov

John Profumo pochádzal z talianskeho šľachtického rodu a vtedy pracoval ako britský minister obrany, a hoci mal milujúcu manželku, mladučká Christine mu učarovala natoľko, že ohrozil celú britskú vládu. Čo Profumo nevedel, bolo, že Keelerová neudržiava milenecký vzťah len s ním, ale aj s ďalšími vysoko postavenými úradníkmi, medzi ktorých patril i Eugene Ivanov, pracovník sovietskeho veľvyslanectva a agent v sovietskych spravodajských službách. Práve Christinina promiskuita nakoniec viedla k tomu, že dvaja jej milenci na seba zaútočili a dievčina sa tak dostala do hľadáčika súdu. 

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

Drogy, večierky, sex a aféra Profumo 

Práve vyšetrovanie mladučkej prostitútky doviedlo kriminalistov až k ministrovi Profumovi a v roku 1963 vyšlo najavo, že jeho milenka Christine Keelerová udržuje vzťah takisto so sovietskym pracovníkom, čo v Británii vyvolalo poriadny rozruch. Profumo musel zo svojej funkcie odstúpiť a konzervatívna vláda Harolda Macmillana padla len o niekoľko mesiacov neskôr.

Detailnejšie informácie o divokých večierkoch plných nespútaného sexu a o kríze, ktorú Veľká Británia zažila, sa dozvieš už 14. apríla v šesťdielnom seriáli Súd s Christine Keelerovou, ktorý bude vysielať Epic Drama.

Úlohy Johna Profuma sa ujal Ben Miles, ktorého môžeš poznať z obľúbenej TV šou The Crown, kde stvárnil Petra Townsenda, milenca princeznej Margaret. Christine Keelerovú si zahrala herečka známa z filmov Kingsman a The Huntsman: Winter 's War Sophie Cooksonová.

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

Christine nebola jedinou milenkou Johna Profuma

Christine Keelerová nebola jedinou milenkou Johna Profuma. Minister obrany sa ešte pred druhou svetovou vojnou zoznámil s modelkou Gisele Kleinovou, ktorá neskôr za vojny v Paríži spolupracovala s nacistickými tajnými službami. Po oslobodení francúzskej metropoly bola odsúdená za špionáž a po prepustení sa vydala za väzenského dozorcu Edwarda Winegarda. Britská tajná služba MI6 však zistila, že Profumo s Kleinovou udržiaval pomer najmenej do roku 1950.

Domov
Zdieľať
Diskusia