Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 23:08
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Lekár Visolajský: Pacientov teatrálne prevážame vládnym špeciálom, ale slovenských lekárov posielame na neplatené voľno

NEWS
Uložiť Uložené

Lekár a člen krízového štábu komentuje aktuálnu situáciu v nemocniciach. Tie vraj musia znižovať náklady, a tak nedovoľujú zdravotníkom pracovať nadčas.

Lekár Peter Visolajský na Facebooku komentuje aktuálne prijatie slovenských pacientov s ťažkým priebehom koronavírusu v Dortmunde. „To, že sa snažíme zachrániť každého pacienta, je pre lekárov, sestry a zdravotníkov samozrejmé, a takýto čin ministerstva zdravotníctva sám osebe je chvályhodný. Ak týmto prevozom pacienta zachránime, budem veľmi rád. Problém je inde,“ píše Visolajský, ktorý je zároveň členom krízového štábu. 

Kritizuje najmä skutočnosť, že kým prosíme Rumunsko, Nemecko aj Poľsko, aby nám pomohli, slovenským lekárom v snahe znižovať náklady nepreplácame nadčasy a posielame ich domov, aby čerpali náhradné voľno. 

Vedenie Fakultnej nemocnici v Nitre, kde Visolajský pracuje, sa podľa lekára chystá „optimalizovať personálne výdaje“. Spravilo tak krátko po tom, ako sa nemocnica dostala z najhoršieho, keďže ešte pred pár týždňami bola najzasiahnutejšou na Slovensku.

„Navrhuje lekárom, že im časť nadčasov nebude preplácať, ale im za ne poskytne náhradné voľno. Mesačne tak chce na jednom atestovanom lekárovi "ušetriť" okolo 200 eur. Viacerí lekári už vedenie nemocnice upozornili, že po takejto zmene odídu z nemocnice preč. Vedenie nemocnice sa však napriek tomu dodnes svojho úmyslu nevzdalo,“ tvrdí Visolajský. 

Odporúčané
Vlhovú v lockdowne povzbudzuje fanklub, nechápali fanúšikovia Shiffrinovej. Svetový pohár v Jasnej sa koná v tvrdom lockdowne Vlhovú v lockdowne povzbudzuje fanklub, nechápali fanúšikovia Shiffrinovej. Svetový pohár v Jasnej sa koná v tvrdom lockdowne 7. marca 2021, 16:05

„V rámci „optimalizácie personálnych nákladov“ sú moje kolegyne sestry nespokojné, lebo ich vedenie núti za nadčasy brať si náhradné voľno. Áno, v čase, keď hovoríme, že pre pacientov nemáme dosť sestier, a tak pacientov po jednom vozíme vládnym špeciálom do Nemecka,“ opisuje názory zdravotných sestier v reakcii na aktuálnu situáciu. Upozorňuje tiež, že Slovensko má dostatok nových a vysokokvalitných pľúcnych ventilácií na skladoch, sú však zabalené a nepoužité, lebo ich nemá kto obsluhovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia