Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 15:10
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Kičurove podozrivé nákupy: Ficov osobný priateľ mal kričať a nadávať, keď nariaďoval podpis nevýhodných zmlúv za milióny

NEWS
Uložiť Uložené

Z uznesenia Špecializovaného trestného súdu vyplýva, s akými dôkazmi v prípade bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv polícia pracuje. Vypovedá proti nemu 7 priamych svedkov.

Väzobne stíhaný Kajetán Kičura sa môže dostať na slobodu, Špecializovaný trestný súd už rozhodol v jeho prospech. Počkať však musí na Najvyšší súd, keďže sa prokurátor odvolal. Denník N teraz približuje dôkaznú situáciu, ktorá naznačuje, prečo je dnes osobný kamarát Roberta Fica a bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv obvinený a hrozí mu až 15 rokov vo väzení. 

Z uznesenia Špecializovaného trestného súdu vyplýva, že mal majiteľ zlatých tehličiek spôsobiť štátu škodu až 5 miliónov eur nevýhodným tendrom na ochranné pomôcky, keď v marci začínala pandémia koronavírusu. V súčasnosti proti Kičurovi vypovedá 7 rôznych svedkov, ich identita však známa nie je, keďže uznesenie zverejňujú súdy v anonymizovanej podobe. Z charakteru výpovedí však vyplýva, že by malo ísť aj o podriadených. 

Odporúčané
Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou 17. marca 2020, 17:58

Tí opísali, akým spôsobom mal Kičura v prospech spoločnosti Lacorp postupovať. Nevýhodnú zmluvu SŠHR podpísali napriek tomu, že ponuka dodávateľa napojeného na Kičuru nespĺňala podmienky a ochranné pomôcky boli predražené.

Uznesenie popisuje aj tvrdenia konkrétneho svedka, ktorý opisoval, ako sa upravovali kúpne zmluvy v prospech Lacorpu a konkrétne úpravy diktoval priamo Kičura, informuje Denník N.

Svedkovia podľa portálu vypovedajú, ako jeden z obvinených prišiel na zasadnutie výberovej komisie „a expresívnym spôsobom so zvýšeným hlasom sa vyjadril, že komisia nemá riešiť detaily (technické parametre), ale je nutné, aby bol tovar vysúťažený a uzatvorená zmluva s Lacorp“.

Kičura mal krátko po kauze konflikt s Igorom Matovičom, keďže sa údajné machinácie s tendrami diali práve v čase, keď Peter Pellegrini odchádzal z postu predsedu vlády a striedal ho šéf hnutia OĽaNO. Matovič o Kičurovi hovoril ako o prvom skalpe jeho vlády, keďže sa okamžite po vymenovaní nového kabinetu prezidentkou vybral priamo na Kičurov úrad, kde spravil „inventúru“. 

Neskôr sa verejnosť dozvedela, ako v čase podpisu nevýhodných zmlúv kupovali Kičurovi synovia nehnuteľnosti za výhodné ceny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia