Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2020, 12:57
Čas čítania 2:30
Viktor Kniš

Igor Matovič: Máme dve možnosti, plošné testovanie alebo vianočný lockdown. Nebudem cikať proti pani prezidentke

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič dnes diskutoval v relácii Sobotné dialógy, kde sa vyjadril k otváraniu škôl, voľbe generálneho prokurátora aj zatýkaniu osôb blízkych strane Smer.

Premiér Igor Matovič dnes diskutoval v politickej relácii Sobotné dialógy. Reagoval aj na aktuálnu voľbu generálneho prokurátora, ktorým sa po vymenovaní prezidentkou stane Maroš Žilinka. Podľa Igora Matoviča bolo veľmi dôležité, aby vzhľadom na aktuálnu situáciu a zatýkanie vysokopostavených ľudí v štáte bola dohoda na generálnom prokurátorovi v koalícii. 

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

Matovič: „Nemal som svojho favorita na generálneho prokurátora“

„Dali sme dokopy 77 alebo 78 hlasov v prospech Maroša Žilinku,“ skonštatoval Matovič aj s tým, že Za ľudí a niektorí poslanci SaS hlasovali za iného kandidáta. Premiér taktiež vylúčil, že by jeho kandidátom bol sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. „Ja som nemal svojho favorita,“ dodal. Maroš Žilinka bol primárne favoritom strany Sme Rodina Borisa Kollára. 

Premiér Igor Matovič vyhlásil, že mal možnosť stretnúť sa s viacerými kandidátmi na generálneho prokurátora, ale nespravil tak. „Mal by vykonávať svoju funkciu nie politicky, ako to robili Trnnka a Čižnár,“ povedal s tým, že to je jeden z prejavov jeho postoja k voľbe GP.

Igor Matovič nevie odpovedať na otázku, či je lepšie, aby bola prokuratúra podľa českého modelu pod kontrolou štátu, alebo by mala byť nezávislá. Napriek tomu nesúhlási, aby nový zákon o kontrole generálnej prokuratúry prešiel bez pripomienkovania, ako to navrhuje poslanec SaS Alojz Baránik z ústavnoprávneho výboru. 

Igor Matovič
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Hádka o otváraní škôl

Čo sa týka škôl, premiér opäť využil možnosť skritizovať ministra školstva Branislava Gröhlinga. Podľa premiéra stratili úradníci na rezorte školstva mesiac pracovať na návrhu a nehľadať názory iných odborníkov. „Neboli sme schopní porodiť to,“ skonštatoval a povedal, že nakoniec zobral situáciu do vlastných rúk a rozhodol o pilotnom otvorení niektorých škôl.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Povedal, že tému otvárania škôl otvoril aj na vláde, ale niektorí poslanci SaS ho napriek tomu kritizovali verejne. Napríklad, poslankyňa Cigániková zverejnila časť údajného telefonátu Matoviča Gröhlingovi, kde mu mal povedať, že školy otvorí až vtedy, keď sa ospravedlní Sulíkovi. 

Matovič vylučuje, že by sa deti stávali rukojemníkmi koaličných hádok a pokračoval v kritizovaní plánu rezortu školstva, ktorý navrhoval pretestovať 70 % žiakov. Branislav Gröhling nešpecifikoval, ktorých 70 % by mali testovať a Matovičovi vraj ľudia písali, že sa boja, že ich deti budú v triede s netestovanými. 

Podľa Matoviča by bolo hazardom so zdravím, keby sme pustili do škôl neotestované deti aj preto, že sa epidemiologická situácia na Slovensku výrazne zhoršuje. 

Odporúčané
Igor Matovič otvorí 7. decembra prvé školy. Cez víkend bude plošne testovať žiakov Igor Matovič otvorí 7. decembra prvé školy. Cez víkend bude plošne testovať žiakov 3. decembra 2020, 17:58

Premiér Igor Matovič povedal, že má informáciu, že včera zomrel na Covid-19 človek, ktorý sa 17. novembra na protestoch proti opatreniam nakazil koronavírusom. „Bol si proti mne zakričať a dnes je mŕtvy,“ povedal premiér.

Otvorenie škôl od pondelka je podľa Matoviča len na vedení škôl. Nevidí problém ani v tom, keď sa budú chcieť otestovať len polovice tried v ročníkoch, v takom prípade sa podľa predsedu vlády môžu triedy spojiť. 

Podľa Igora Matoviča je logické, že zavolal majiteľovi školy, do ktorej chodia jeho dcéry a opýtal sa ho, či si nevie predstaviť otvorenie škôl. Podľa premiéra by to takto spravil každý na jeho mieste a preto vylučuje, že by konkrétnu školu privilegoval. 

Branislav Gröhling, Igor Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovič: Nemyslím si, že by bolo potrebné, aby sa pendleri preukazovali testom

Premiér Igor Matovič v Sobotných dialógoch povedal, že nevie, kto prijal nariadenie a na poslednú chvíľu oznámil, že sa od pondelka musia raz za 2 týždne testovať antigénovými testami, aby mohli prekročiť hranicu. Matovič vyhlásil, že to bolo schválené na jedinom krízovom štábe, ktorého sa nezúčastnil a bude vyžadovať od kompetentného človeka, aby sa za to ospravedlnil. 

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

Hlúposť je podľa neho aj to, aby bolo celoplošné testovanie dobrovoľné. „Musíme mať odvahu povedať odborníkom – pozor, tu sa mýlite,“ dodal premiér. V tejto súvislosti kritizoval Igor Matovič aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Nech sa postaví pred kamery a povie, že tým, že spochybňujeme testovanie, budeme musieť mať zavreté obchody,“ dodal. 

Podľa premiéra môžu aj Fico, Pellegrini, Remišová a ďalší za to, že už plošné testovanie nebude fungovať, lebo hlásajú, že by malo byť dobrovoľné. „Nebudem cikať proti pani prezidentke,“ dodal s tým, že máme už len dve možnosti – celoplošné testovanie alebo vianočný lockdown.

Domov
Zdieľať
Diskusia