Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Na veku záleží
7. decembra 2020, 12:53
Čas čítania 2:23
Sponzorovaný obsah

Dospelí bez problému dali cigarety 16-ročným deťom. Experiment slovenského youtubera vzbudil zhrozenie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Viac ako 58% školákov skúsilo cigarety. Môžu za to zväčša dospelí, ktorí im ich dajú.

Slovenský youtuber To je ten náš Matúš ešte prednedávnom zverejnil na svojom kanáli dve videá, v ktorých urobil jednoduchý experiment. Poslal dvoch mladých ľudí, ktorí ešte nemajú osemnásť rokov, aby si vypýtali cigarety od cudzích, alebo si ich kúpili v trafike či obchode. Výsledok experimentu ťa možno celkom zaskočí.

Matúš popisuje, že ho k videám inšpiroval vlastný zážitok, keď si asi 15-ročný chalan od neho pýtal cigaretu. Začala ho táto problematika zaujímať viac a tak sa spojil s ľuďmi z projektu Na veku záleží. Chcel si overiť, že štatistiky neklamú a vybral sa do ulíc Nitry a Trnavy a zobral si na pomoc 16 ročného chlapca a dievča. Spočiatku si pýtali cigarety od rôznych ľudí, no mnohí ich odmietli s tým, že sú nefajčiari. Neskôr sa teda zamerali na fajčiarov. Zdá sa, že nikto z opýtaných sa absolútne nezaujímal o to, koľko rokov majú deti, ktoré si od nich pýtajú cigarety a bez problémov im ich dali.

Ako môžeš vidieť, Matúš pri konci konfrontoval dospelých, ktorí mladistvým dali cigarety. Opýtali sme sa ho, či má v pláne takéto kroky podniknúť aj inokedy, keď uvidí, že niekto dáva cigaretu mladistvým. „Určite áno. Povedal som si, že to budem robiť vždy. Vždy je zaujímavá tá reakcia dospelých, lebo ich tým zaskočíš.“ 

V druhom videu s oboma aktérmi vyskúšali ďalší experiment. Decká poslal do trafík, obchodov a podnikov kúpiť si cigarety. Myslíš si, že odišli naprázdno? Ani náhodou. Ako to dopadlo si už môžeš pozrieť vo videu. Okrem toho si prizval do videa aj niekoľko odborníkov, ktorí odpovedali na jeho otázky ohľadne fajčenia. 

Samotný Matúš bol zaskočený výsledkom experimentu. „Neočakával som také výsledky, aké boli, pretože som žil v takej ružovej bublinke, kde som si myslel, že dospelí sú zodpovednejší. Reálne som sa aj s chalanom z videa na začiatku stavil, koľko vyžobre cigariet. On povedal, že 9 z 10, ja som povedal, že štyri maximálne a nakoniec to bolo tých 9 z 10. Kto mal cigaretu, ten mu ju dal. Dosť som bol z toho zhrozený.“

Matúš spomína, že sa medzi jeho fanúšikmi našiel aj jeden taký, ktorý od 12 rokov fajčí, momentálne má 16 a chce prestať, čo ho poriadne zarazilo. Aj vďaka jeho videám dokázal osloviť mladistvých, ktorí fajčia, niekedy len kvôli tomu, aby boli cool v partii a dodal im odvahu, aby kamarátom povedali, že fajčiť nebudú, keďže to robiť nechcú. 

Viac ako 58% detí vo veku 11-14 rokov fajčilo

Fajčenie mladistvých už niekoľko rokov rieši iniciatíva Na veku záleží, pre ktorú vznikol aj prieskum agentúry Focus, ktorý sa zameral na fajčenie mladistvých a ukázal, že mnohí už žiaci majú skúsenosť s cigaretami. 

  • Skúsenosť s fajčením potvrdilo 40 % detí vo veku 15-17 rokov. Štvrtina z nich fajčí denne. 
  • 38 % z nich začalo s fajčením pred 15 rokom života.
  • Približne tretina (38 %) z nich fajčí počas školy, 64 % mladistvých fajčí preto, lebo fajčia aj ich priatelia a oni nechcú byť iní
  • Väčšinou majú cigarety od rovesníkov alebo kamarátov, kupujú im ich dospelí kamaráti, alebo si ich kupujú sami. 
  • 49% mladistvých, ktorí fajčia, si cigarety kupujú sami. 
deti, deti fajčia, fajčiace deti, cigarety,
Zdroj: Unsplash/Alexandra Wolowitz

V zákone je jasne uvedené, že predaj tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov je zakázaný. Aj napriek tomuto vidíme, že mnohí predajcovia nemajú problém mladistvým cigarety predať. Práve projekt Na veku záleží, sa už dve desaťročia snaží vzdelávať predajcov, ale aj širokú verejnosť, aby neplnoletým cigarety nepredávali ani neponúkali. 

Aj napriek tomu, že štatistiky fajčenia mladistvých klesajú, stále ide o veľký problém a všetci by mali byť súčasťou jeho riešenia. Môžeš sa inšpirovať Matúšom, a keď uvidíš dospelého dávať mladistvému cigaretu, prekvapiť oboch otázkou, či už mal osemnásť. Prípadne neponúkať spolužiakovi cigaretu, keď vieš, že nikdy nefajčil, alebo fajčiť nechce. Nevedieť prestať s fajčením v šestnástich nie je cool. 

Domov
Zdieľať
Diskusia