Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2020, 16:30
Čas čítania 2:36
Dominik Vetrák

Ovládač DualSense pre PS5 je skutočnou revolúciou v hraní. Prečo je dôležitejší než grafika či SSD?

TECH PS5
Uložiť Uložené

DualSense je vynikajúci ovládač!

PlayStation ešte pred odhalením svojich hier a samotnej konzoly PS5 ukázalo na svojom instagrame, ako bude vyzerať nový ovládač. Ten však už nepokračoval v sérii DualShock. Inžinieri v PlayStation namiesto toho zvolili názov DualSense. PlayStation ohlásilo, že pôjde o prepracovaný ovládač s vlastnosťami, aké tu ešte neboli. Je komfortný, má skvelý dizajn, rýchlo si naň zvykneš a jeho funkcie ťa očaria.

Najlepšie sa s nimi zoznámiš v Astro’s Playroom, plošinovke, ktorá je na každej PS5 nainštalovaná zadarmo. Veľká škoda, že hra nie je dlhšia. Pevne veríme, že sa čoskoro dočkáme plnohodnotnej hry s Astrobotom. Tá prvá pre PS5 je totiž úžasná a nedokážeme na ňu prestať myslieť. O tom sme si ale viac povedali v tomto článku. 

Odporúčané
Prešli sme prvú hru na PS5. Astrobot je čarovná plošinovka plná nostalgických odkazov na značku PlayStation Prešli sme prvú hru na PS5. Astrobot je čarovná plošinovka plná nostalgických odkazov na značku PlayStation 19. novembra 2020, 17:16

Ovládač má skvelý D-pad (šipky), ktorý na rozdiel od toho pre Xbox Series X/S vôbec nekliká. Skvele sa drží v rukách a potešia aj miniatúrne znaky PlayStation (trojuholník, štvorec, krúžok a x-ko) na zadnej strane. Akurát by mohli byť hlbšie/výraznejšie, aby bola zadná strana ovládača drsnejšia. 

Ovládač DualSense pre PS5
Ovládač DualSense pre PS5 Zdroj: PlayStation

Veľkým upgradom sú však adaptívne tlačidlá vzadu (L2, R2). Vďaka nim budeš môcť cítiť rozdiel medzi naťahovaním tetivy na luku a strieľaním zo zbrane. Napríklad také Call of Duty: Black Ops – Cold War vytvorilo pre každú zbraň iný odpor zadného tlačidla R2. Jedno video ti ale vysvetlí viac ako sto slov. 

Vynikajúcim príkladom je aj level v Astro’s Playroom, kde sme ovládali lietajúcu loď. Jej výkon závisel od toho, ako silno stisneš L2 alebo R2, pričom sme cítili aj jasný odpor, a to obzvlášť pri štarte zo zeme. Je jasné, že ak sa vývojári pohrajú s rôznymi funkciami a obetujú čas navyše, vďaka DualSense budeme zažívať celkom nové zážitky z hrania. 

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Ďalšou skvelou vlastnosťou je haptický feedback. Joystick reaguje na rôzne prostredia tak, aby to hráč cítil priamo v rukách. Ovládač vníma odpor vody, piesku a ľadu rozlične. Inak vibruje pri korčuľovaní, inak pri plávaní, behu, chôdzi a útočení. Vibrácie a feedback celkovo skvelo zapracovali vývojári z Bluepoint Games v ich hre Demon’s Souls. 

Domov
Zdieľať
Diskusia