Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2020, 12:28
Čas čítania 1:24
Tímea Krauszová

Ľudia so slabou matematikou sú náchylnejší veriť konšpiráciám o koronavíruse

NEWS
Uložiť Uložené

Vyplýva to z analýzy piatich prieskumov, ktorú vytvorili vedci z cambridgeskej univerzity.

Dezinformáciám najčastejšie veria ľudia, ktorí sú slabí v matematike. Vyplýva to z analýzy Cambridge University, ktorá hľadala spoločné menovatele u respondentov z piatich národných prieskumov v USA, v Spojenom kráľovstve, v Mexiku, v Španielsku a v Írsku. Výskumníci povedali, že znížiť šírenie poplašných konšpiračných teórií by sme mohli tým, že začneme rozvíjať analytické schopnosti ľudí.

Odporúčané
15 odpovedí na najčastejšie tvrdenia Covid-19 skeptikov 15 odpovedí na najčastejšie tvrdenia Covid-19 skeptikov 8. októbra 2020, 15:30

Približne pätina ľudí verí, že koronavírus vyrobili v Číne

Vedci zisťovali, čo predurčuje ľudí k tomu, že začnú veriť konšpiráciám. Porovnávali dáta z piatich krajín a okrem najčastejších teórií im predložili aj niekoľko analytických, či matematických zadaní. Chceli vedieť, kedy dokážu konšpiračné teórie zasiahnuť aj do správania sa ľudí a ovplyvniť napríklad ich ochotu dodržiavať pandemické opatrenia.

Úroveň tzv. numerickej gramotnosti určili vedci vďaka trom rôznym numerickým testom, ktoré pred respondentov predložili. Okrem toho mali pred sebou aj deväť rôznych tvrdení o ochorení COVID-19, z ktorých niektoré boli pravdivé a iné nie. Respondenti mali označiť, s ktorými tvrdeniami sa stotožňujú a do akej miery.

Domov
Zdieľať
Diskusia