Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti www.bojnice.eu.
4. septembra 2020, 14:31
Čas čítania 2:48
Sponzorovaný obsah

Bojnický zámok je len zlomok toho, čo tu nájdeš. Región Horná Nitra ponúka múzeá, šport, zábavu a ešte oveľa viac

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Stačí sa pobaliť a vyraziť na predĺžený víkend do Bojníc. Čaká ťa bohatý program a množstvo nových aktivít.

Leto čoskoro končí, to ale neznamená, že končia aj výlety a spoznávanie krásnych kútov Slovenska. Dnes ti prinášame jeden typ na cestovanie po Slovensku, ktorý naozaj stojí za to. Zober kamošov, priateľku, pobaľ pár vecí a môžete vyraziť, Región Horná Nitra už čaká na vás.

Nový článok
Zdroj: Pexels

Región Horná Nitra je známy predovšetkým svojim turistickým centrom - čarovnými a na Slovensku veľmi populárnymi Bojnicami. V nich nájdeš nielen zámok Bojnice, ale aj liečivé kúpele a najstaršiu ZOO na Slovensku. Každoročne však k tejto obľúbenej turistickej trojici pribúdajú aj nové aktivity, ktoré stojí za to navštíviť, akými sú: vyhliadková veža, múzeum vizuálnych ilúzií, múzeum tradičných remesiel, celosezónna výstava pieskových sôch, skákací zábavný park pre deti či únikové hry. Ale poďme pekne postupne, čo by si mal teda v Hornej Nitre určite vidieť?

Umenie a múzeá to je zábava a história v jednom

Pre každého, kto chce spoznať tradíciu regiónu v dávnej minulosti je ideálnou úvodnou zastávkou Múzeum praveku v Prepoštskej jaskyni. Bojnice sú považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Históriu a pravekú jaskyňu oceníš ty, tvoji rodičia, ale aj deti tvojej sestry, či kamoši. A ak ju stihneš navštíviť ešte v letnej sezóne super zážitkom je aj prehliadka s fakľami.

Múzeum praveku
Múzeum praveku Zdroj: Archív RHNB

Málokto pri návšteve Bojníc vynechá návštevu krásneho romantického zámku - slovenského národného múzea Bojnice. Prvá písomná zmienka o existencii tohto hradu je z roku 1113, ale predlohou jeho súčasnej podoby sú francúzske gotické hrady z údolia rieky Loiry. A za nás jednoznačne stojí nielen za pohľad, ale aj za prehliadku, tak si ju nenechaj ujsť.

Bojnický zámok
Bojnický zámok Zdroj: Archív RHNB

Ale poďme ďalej. Bojnice ťa milo prekvapia  aj netypickým múzeom - skanzenom, ktorým je bývalá baňa Cígeľ (Hornonitriansky banský skanzen). Žltý banský vláčik ťa zavezie do útrob bane aj s príslušným bezpečnostných vybavením. Je to jeden z najautentickejších zážitkov, ktoré na Hornej Nitre môžeš s kamošmi zažiť - moderné dejiny regiónu sú s baníctvom úzko späté. 

Žltý banský vláčik
Žltý banský vláčik Zdroj: Archív RHNB

Zážitkom a spestrením dovolenky je tiež sklársky skanzen vrátane menšej výroby, ktorej ukážky vám predvedie sklársky majster vo Valaskej Belej.  Výlet vieš rovno spojiť aj s návštevou Múzea plátna, tkáčstva a výšivky - obe sú od seba vzdialené len asi 5 minút pešou chôdzou. Zaujímavosťou je, že tradičná belianska výšivka patrí medzi najstaršie na Slovensku. Novinkou v roku 2020 je múzeum tradičných remesiel - Bencovje grunt. Jeho história je staršia viac než 400 rokov. Uži si vzácny Genius loci zabudnutého kúta Bojníc, obrazu starého sveta, ktorý už na mnohých miestach úplne zanikol.

Bencovje grunt
Bencovje grunt Zdroj: Archív RHNB


Bencovje grunt
Bencovje grunt Zdroj: Archív RHNB

Nový článok
Zdroj: Archív RHNB

Ak ťa bavia moderné technológie, vyber sa do múzea vizuálneho umenia - Domu ilúzií na námestí v Bojniciach. Nájdeš tam trick-artové maľby tematicky zamerané na bojnické legendy, meniace sa obrazy (tzv. lentikulárne obrazy), obrazy s moaré efektom a zoznámiš sa aj s rozšírenou realitou.

 
Región obklopený prírodou a horami

Túžiš na svojom výlete či dovolenke "ujsť zo zrýchleného sveta? Potom nie je nič lepšie ako výlet do prírody. V regióne Horná Nitra nájdeš takmer všetko: turistiku, cykloturistiku, golf či jazdy na koni. Na Hornej Nitre vieš absolvovať stredne náročnú i náročnejšiu turistiku na niektorom z kopcov, ktoré región obklopujú - Kľak, Vtáčnik, Strážovské vrchy, Vyšehrad.

Nový článok
Zdroj: Archív RHNB

Vášniví cyklisti si tu taktiež nájdu svoje a určite sa radi zvezú po Bojnicko – Dubnickom cyklookruhu, adrenalínových cyklotrailoch rôznej náročnosti, alebo na niektorom z regionálnych cyklookruhov.

Nový článok
Zdroj: Archív RHNB

Príjemným relaxom je aj pohľad na svet z konského chrbta, ktorý môžeš absolvovať vo Vyšehradnom (Monty ranč), alebo to rovno spojiť aj s ďalšou športovo-relaxačnou aktivitou - golfom neďaleko Bojníc (Agama golf).

Nový článok
Zdroj: Archív RHNB

Zaujímavosti a voľný čas


Ak sa vyberieš do najstaršej zoologickej záhrady na Slovensku, zažijete cestu okolo sveta za jediný deň. Na svojich potulkách objavíš zvieratá Afriky, precestujete Áziu, Austráliu, Ameriku až po tundru Európy. Dokopy tu žije vyše 400 druhov živočíchov. Špecialitou regiónu a neodmysliteľnou súčasťou okolia Bojnického zámku sú sokoliari Aquila. V sériách vystúpení ti sokoliari v dobových kostýmoch predvedú ukážky výcviku dravcov. Ak počkáš až do zotmenia, počas letnej sezóny si tu vychutnáš majestátnu ohňovú šou.

ZOO Bojnice
ZOO Bojnice Zdroj: Archív RHNB

ZOO Bojnice
ZOO Bojnice Zdroj: Archív RHNB

V regióne máš tiež možnosť potrápiť príjemným spôsobom mozgové závity - nachádza sa tu hneď niekoľko únikových hier. Jednou z nich je Mystérium, ktoré sprostredkuje zážitok z tajomného obdobia alchýmie, stredovekých Bojníc a atmosféru salónikov z minulého storočia. Zábavnou novinkou pre deti je relaxačno- zábavný  areál Gumiland. V areáli sa aktuálne nachádzajú gumené skákacie atrakcie pre deti, výstava pieskových sôch a plánovaných je niekoľko podujatí.

Mysterium
Mysterium Zdroj: Archív RHNB

 

Bojnický zámok je len zlomok toho, čo tu nájdeš. Región Horná Nitra ponúka múzeá, šport, zábavu a ešte oveľa viac
Zdroj: Archív RHNB

Bojnický zámok je len zlomok toho, čo tu nájdeš. Región Horná Nitra ponúka múzeá, šport, zábavu a ešte oveľa viac
Zdroj: Archív RHNB

      Viac informácii nájdete na www.bojnice.eu.

     Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a              výstavby SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia