Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. augusta 2020, 15:12
Čas čítania 1:20
Viktor Kniš

Sklamaný Andruskó píše z väzenia. Vraj sa cíti podvedený, že dostal až 15 rokov

NEWS
Uložiť Uložené

Zoltán Andruskó napísal z väzenia list, z ktorého vyplýva, že za spoluprácu s políciou na dolapení objednávateľov vraždy Jána Kuciaka čakal oveľa nižší trest ako 15 rokov, na ktoré ho odsúdili.

Zoltán Andruskó pôvodne očakával 10-ročný trest, nakoniec odchádzal s 15 ročným. Špecializovaný trestný súd totiž neschválil dohodu o vine a treste.  

Na facebookovom profile Andruskóa sa teraz objavila fotka rukou písaného textu z väzenia, ktorý tam pridal pravdepodobne jeho právny zástupca. 

Text je ešte z 10. júla 2020 a vyplýva z neho, že odsúdený nie je spokojný s výškou trestu, pretože si podľa jeho názoru za spoluprácu a pomoc pri dolapení možných vrahov zaslúžil menej rokov vo väzení. „Dovoľte, aby som vám upriamil poroznosť, aj prosím o pomoc. Voči mojej osobe nie sú dodržané žiadne dohody,“ píše Andruskó s tým, že keď začal vypovedať k prípadu prípravy vraždy prokurátorov, údajne sa s OČTK dohodol na odklade vznesenia obvinenia, ktoré mu napriek tomu vzniesli. 

Zoltán Andruskó trvá na tom, že len vďaka nemu sa podarilo obžalovať Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, rovnako tvrdí, že vďaka nemu sa podarilo objasniť vraždu podnikateľa Molnára z Kolárova a taktiež exprimátora Hurbanova Bašternáka. „Ja som vypovedal, aj ďalej vypovedám proti najväčšej mafii na Slovensku a v novembri 2019 mi bolo povedané, že za usvedčenie vrahov ani ochrana nie je opodstatnená,“ sťažuje sa Zoltán Andruskó v liste. 

Odporúčané
Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára 30. apríla 2020, 16:38

Andruskó aj podľa prokurátora výrazným spôsobom pomohol vďaka spolupráci s políciou poukázať na možných objednávateľov vraždy – momentálne obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsová.

Aj právny zástupca poškodenej rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic si myslí, že Andruskóová výpoveď výrazne pomohla k dolapeniu. „Jeho spolupráca bola kľúčová od samotného začiatku. Na základe jeho výpovede sa vyšetrovací tím dostal k obžalovanej Zsuzsovej a následne aj k obžalovanému Kočnerovi. Jeho výpovede v tejto veci sú pritom potvrdzované viacerými objektívnymi dôkazmi, takže ich je možné pokladať za vierohodné,“ povedal pred niekoľkými týždňami právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic.

O vine, resp. nevine Tomáša Szabóa ako možného šoféra a údajných objednávateľoch bude senát Ruženy Sabovej rozhodovať na začiatku septembra. Vyhlásenie rozsudku netradične posunul Špecializovaný trestný súd o mesiac s odôvodnením, že potrebuje viac času.

Všetkým trom obžalovaným vrátane Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej hrozí trest 25 rokov. Prokurátor im navrhol takýto trest, keďže podľa posudku odborníkov z odboru psychiatrie a psychológie existuje možnosť na ich resociálizáciu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia