To, prečo pred Balansom pravidelne počas obeda, ale aj vo večerných hodinách čakal zástup ľudí, je fakt, že ich jedlo dokáže chutiť lepšie ako to nevegánske. Plnohodnotné chute bez toho, aby ti chýbalo mäso alebo majonéza sú zárukou, že sa tam vždy rád vrátiš.
Zdroj: Balans bistro
Nový, väčší priestor s terasou
NAČÍTAŤ ČLÁNOK BEZPLATNE
Predplať si REFRESHER+ a získaj ďalšie výhody
Tento článok dočítaš bezplatne, no s predplatným REFRESHER+ získaš prístup ku viac ako 1756 zamknutým článkom a dostaneš ďalšie benefity.
Problémom však začal byť malý priestor, v ktorom si bez rezervácie veľmi ťažko našiel miesto. Preto sa majiteľky konceptu rozhodli spraviť odvážny krok a posunúť bistro o pár ulíc ďalej na Jozefskú, kde vstúpiš do vizuálne identických priestorov ako v starom Balanse, no asi 4x väčších. Lákadlom je aj terasa vo vnútrobloku.
Renata, jedna zo spolumajiteliek, nám prezradila, že na začiatku také nadšenie okolo vegánskej kuchyne nečakali.
Zdroj: Denisa/REFRESHER
„Na začiatku sme s partnerkou hľadali malý priestor, v ktorom si splníme náš sen a ponúkneme vegánske jedlo, ktoré bude ľuďom chutiť a ktoré bude búrať predsudky o tom, že rastlinné jedlo je nudné a bez chuti.
V podstate sme ani nejak nerátali s tým, že by vegánska gastronómia mala až takýto úspech a po krátkom čase nás začali vyhľadávať nielen vegáni, vegetariáni, ale aj ľudia stravujúci sa konvenčne a nám už začal byť priestor veľmi stiesnený.
Zákazníci veľakrát čakali na ulici aj desiatky minút, aby sa im ušlo miesto a v podstate sme už viac-menej museli fungovať na rezervačky,” prezradila Renáta.
Zdroj: Denisa/REFRESHER
Burgre, quesadilly, vegdogy, sandwiche a už aj pizza!
Vďaka väčším priestorom môžu konečne realizovať aj veci, ktoré predtým neboli možné. Do menu sa dostala aj špeciálna pizza, ktorú si v starom bistre pravidelne nedostal.
„Každý deň v týždni vám pripravíme burgre, quesadilly, vegdogy, sandwiche. Ponúkame tiež obedové a víkendové menu. Priestor nášho bistra sme sa snažili vytvoriť tak, aby ste sa v ňom cítili príjemne, domácky... aby ste sa k nám radi vracali za chutným jedlom pripraveným s láskou, ktoré si môžete dať sedem dní v týždni.”
Zdroj: Denisa/REFRESHER
Do ponuky pribudli aj hlavné jedlá ako žlté kari, indický madras, vyprážaný vegánsky „syr", zdravý Buddha bowl a iné, ktoré predtým mohli podávať iba ako špeciálne menu cez víkendy.
Čo sa týka obľúvených vegánskych burgrov, zaradili jeden nový, zmenili domáce žemle na brioškové, tie majú vraj pozitívne ohlasy a taktiež zmenili receptúru na „burger meat”. Teraz má ešte lepšiu konzistenciu, chuť a je z čisto lokálnych surovín nezaťažujúcich životné prostredie.
Zdroj: Denisa/REFRESHER
„V ponuke nápojov je určite najväčšou novinkou čapované pivo od remeselného pivovaru, čapovaný cider a domáce limonády a ľadové čaje, ktoré si vyrábame sami ako napr. maté s divozelom, lesné plody s mätovým sirupom alebo matcha s Klitoriou Ternateou (Motýlím kvetom),” prezradila nám Renata.
Zdroj: Denisa/REFRESHER
Ohlasy na vegánsku pizzu sú perfektné, ľudia privítali netradičnejšie obloženia ako napr. trhaný grilovaný seitan, pečený tempeh, nakladaná červená cibuľa, vegánska omáčka na spôsob nivy.
„Hlavný pizzér je náš Erik, ktorý je v tomto odborník na slovo vzatý s dlhoročnými skúsenosťami a s pizzou to naozaj vie,” prezradila s úsmevom Renata.
Zdroj: Denisa/REFRESHER
Ak sa ti po tomto článku zbiehajú slinky, aj keď nie si vegán, všetko je v poriadku. Balans bistro odporúčame každému, kto si potrpí na kvalitnom jedle v domácom a príjemnom prostredí.
Upozorniť na chybu.
Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.