Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2020, 18:20
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Voda v Slnečných jazerách je podľa Európskej komisie nevyhovujúca. V Senci by si sa počas letných prázdnin radšej kúpať nemal

NEWS
Uložiť Uložené

Jazero pri Senci sa síce teší veľkej obľube, no odborníci ho na kúpanie neodporúčajú.

Európska environmentálna agentúra (EEA) a Európska komisia každoročne zverejňujú hodnotenie kvality vôd v Európe. Hoci celkovo sú európske vody kvalitné a bezpečné – až 85 % lokalít spĺňa aj tie najvyššie a najprísnejšie normy – nie každé jazero na Slovensku je vhodné na kúpanie. Slnečné jazerá sú podľa hodnotenia nevyhovujúce už niekoľko rokov po sebe.

Obľúbeným Slnečným jazerám kvalita klesá už osem rokov

Jazerá pri Senci majú hodnotenie „nedostatočné“ (poor quality) už od roku 2017. V rokoch 2015-2016 bola kvalita vody dobrá, predtým v období 2012-2014 dokonca výborná. Postupom času však stále klesá a dnes už podľa odborníkov nie je bezpečná na kúpanie.

„Plávanie vo vode na znečistených plážach alebo v jazerách môže spôsobovať ochorenia,“ upozorňuje EEA. „Hlavným zdrojom znečistenia je kanalizácia a odtok vody z poľnohospodárskych podnikov a ornej pôdy.“

Voda v Slnečných jazerá je podľa Európskej komisie nevyhovujúca, počas letných prázdnin by si sa tam radšej nemal kúpať
Zdroj: TASR

Pokojne si môžeš zaplávať na Zlatých pieskoch, ktoré sa oproti minulému roku zlepšili

Na Slovensku bolo celkovo ohodnotených 32 lokalít na kúpanie, z nich až 28 sú na kúpanie bezpečné. Nemusíš preto vešať hlavu, stále si máš kde počas leta zaplávať bez obáv z chorôb. 

Výbornú kvalitu získalo 20 slovenských lokalít: Zlaté piesky (minulý rok mali hodnotenie dobrá kvalita a tento rok si polepšili), Zelená voda, Veľké Kolpašské jazero, Ružiná - pri obci Divín a Ružiná pri obci Ružiná, Pláž Ormet a Drieňok (obe v rámci vodnej nádrže Teplý Vrch), Liptovská Mara, Pod Bukovcom, Ružín, Veľká Domaša – Valkov, Veľká Domaša – Tíšava a Veľká Domaša – Nová Kelča Polostrov Krym, Vinianske jazero, Zemplínska šírava- Paľkov, Kamenec, Medvedia hora, Hôrka a Biela Hora, Šulianske jazero.

Odporúčané
Ali Boru: Na festivale Grape mi ľudia zotreli ponuku jedla z tabule a prepísali na „najlepšie jedlo” Ali Boru: Na festivale Grape mi ľudia zotreli ponuku jedla z tabule a prepísali na „najlepšie jedlo” 10. júna 2020, 15:50

Ďalších 7 získalo ohodnotenie dobrá kvalita: Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Počúvadlianske jazero, Veľká Domaša – Nová Kelča, Veľká Domaša – Holčíkovce, Veľká Domaša – Poľany, Veľká Domaša – Dobrá pláž.

Dostačujúcu kvalitu získala len jedna z hodnotených lokalít, Vindšachtské jazero. Okrem nedostačujúcej vody v Slnečných jazerách EEA trom ďalším oblastiam hodnotenie ani neudelila. Kunovská priehrada, Dolnohodrušské jazero, Veľké Richňavské jazero teda neboli ani len klasifikované.

Domov
Zdieľať
Diskusia