Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2020, 10:55
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Slováci budú môcť už začiatkom júna cestovať do Talianska bez nutnosti karantény

NEWS
Uložiť Uložené

Od začiatku júna budú môcť za hranice Talianska voľne cestovať aj ľudia z krajín schengenského priestoru vrátane slovenských občanov.

Taliansko zachraňuje letnú sezónu. Lokálne médiá informujú, že od začiatku júna budú môcť obyvatelia všetkých krajín schengenského priestoru vrátane slovenských občanov cestovať do Talianska bez nutnosti dvojtýždňovej karantény,  píše BBC.

Vzhľadom na situáciu v krajine v posledných mesiacoch ide o veľké prekvapenie, v počte nakazených je krajina totiž na celkovo piatom mieste s 224-tisíc prípadmi, v štatistike úmrtí na treťom mieste s 32-tisíc obeťami. 

Za posledných 24 hodín pribudlo v Taliansku skoro 250 obetí a ďalších asi 800 ľudí sa nakazilo.

Cestovný ruch je jedným z najdôležitejších ťahúňov ekonomiky v Taliansku, očakáva sa preto obrovský prepad, čo sa vláda rozhodla zachrániť otvorením hraníc. Aj napriek tomu odborníci odhadujú prepad až vo výške 80 %, čo môže predstavovať straty 120 miliárd eur v absolútnych číslach.

Odporúčané
Slovinsko otvára hranice. Oficiálne tam vyhlásili koniec epidémie Covid-19 Slovinsko otvára hranice. Oficiálne tam vyhlásili koniec epidémie Covid-19 15. mája 2020, 13:57

Presný  dátum otvorenia zatiaľ Taliansko nešpecifikovalo, opatrenia však uvoľňuje veľmi svižne, už na začiatku mája skončila karanténa, obyvatelia sa môžu voľne pohybovať v celom domovskom regióne a 3. júna skončí aj toto obmedzenie. Začiatkom týždňa otvoria obchody, reštaurácie, prevádzky poskytujúce služby a taktiež verejné pláže. 

S otváraním hraníc začalo Slovinsko, ktoré ich pre turistov otvorilo tento týždeň, postupne sa hovorí a o možnosti, že v júli by mohlo otvoriť hranice Grécko, ktoré chce rovnako zachrániť turizmus.

Domov
Zdieľať
Diskusia