Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2020, 7:27
Čas čítania 15:18
Viktor Kniš

Záznam: Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

 Dnes pribudlo 26 potvrdených prípadov nákazy, a Slovensku máme tak 426 potvrdených prípadov koronavírusu

 V čase od 9.00 do 12.00 sú obchody otvorené špeciálne pre seniorov, mladších ľudí môžu pri vstupe otočiť, budeš musieť počkať na poludnie.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 V domácej karanténe skončilo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina po tom, čo v nemocnici potvrdili u jedného z pacientov koronavírus. 67- ročného muža z okresu Žilina prijali do nemocnice v utorok 31. marca, kedy mu bol urobený aj test na COVID 19 a hospitalizovali ho na internom oddelení za karanténnych podmienok.

19:49 – Šiestačka nerozumela domácej z matematiky. Jej učiteľ prišiel na jej verandu a cez okno jej všetko vysvetlil.

Odporúčané
Šiestačka nerozumela domácej z matematiky. Jej učiteľ prišiel na jej verandu a cez okno jej všetko vysvetlil Šiestačka nerozumela domácej z matematiky. Jej učiteľ prišiel na jej verandu a cez okno jej všetko vysvetlil 2. apríla 2020, 19:15

19:40 – Ak bude pri testovaní v prostredí marginalizovaných rómskych komunít pozitívne testovaných viac ako 10 % osôb, bude potrebné dať do karantény celú osadu. Upozornili na to predkladatelia návrhu plánu riešenia ochorenia COVID-19 v marginalizovaných rómskych komunitách, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

„Osoby, u ktorých sa laboratórne potvrdila infekcia novým koronavírusom, ich telesná teplota je vyššia ako 38 stupňov Celzia a sú prítomné ďalšie príznaky ako dýchavičnosť a kašeľ, budú prevezené na hospitalizáciu do určených zdravotníckych zariadení,“ dodali predkladatelia materiálu. (tasr)

19:33 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok 3. apríla o 10:00 v priestoroch Úradu vlády v Bratislave stretne s členmi permanentného krízového štábu.

19:25 –Kežmarok má svoj prvý automat na ochranné rúška, ktorý vznikol z iniciatívy Mestského kultúrneho strediska v Kežmarku. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Šlosárová s tým, že automat je od stredy (1. 4.) umiestnený pri bankomatoch vo vstupe do supermarketu Tesco a prístup k nemu majú všetci záujemcovia.


„Keďže automat na sladkosti, ktorý bol umiestnený v priestoroch zimného štadióna, nebol pre zákaz dlhšie používaný, rozhodli sme sa ho využiť inak. Potraviny sme vymenili za to, čo ľudia teraz potrebujú najviac,“ uviedla riaditeľka mestského kultúrneho strediska Barbora Kaprálová.

19:17 –  Vláda zakázala predaj respirátorov pre verejnosť, môžeš dostať pokutu až 10-tisíc eur.

Odporúčané
Vláda zakázala predaj respirátorov pre verejnosť, môžeš dostať pokutu až 10-tisíc eur Vláda zakázala predaj respirátorov pre verejnosť, môžeš dostať pokutu až 10-tisíc eur 2. apríla 2020, 19:11

19:05 – Premiér Boris Johnson stále vykazuje mierne symptómy ochorenia COVID-19. Oznámil to vo štvrtok jeho hovorca. (bbc)

18:59 – Prostitútka v Česku ponúkala svoje služby bez rúška. Hrozí jej pokuta vyše 700 eur.

18:50 „Pre pendlerov zásadné zmeny nie sú,“ povedal s tým, že ľudia, ktorí bývajú do 30 kilometrov od hraníc, môžu pokojne dochádza do práce. Do povinnej karantény musia ísť všetci Slováci okrem tých, ktorí takto dochádzajú do práce. Výnimku bude môcť udeliť len hlavný hygienik.

Na margo blackoutu, ktorý už premiér viackrát avizoval, odmietol povedať meno aspoň jedného virológa, ktorý blackout Matovičovi poradil. „My zažívame blackout, máme Slovensko vypnuté na 70 %, zvažujeme vypnúť ho ešte trochu viac,“ povedal s tým, že chce zabrániť tomu, aby u nás ľudia zomierali na koronavírus.

18:41 Na obdobie Veľkej noci je možné, že vláda prijme ešte prísnejšie obmedzenie pohybu, tvrdí Igor Matovič.

Ústredný krízový štáb podľa Matoviča zasadne zajtra a budú riešiť prioritne nadchádzajúce veľkonočné sviatky. „Už nie je tlak na nové opatrenie. Zajtra ale bude krízový štáb a budeme sa baviť, čo s Veľkou nocou.” Na obdobie Veľkej noci je možné, že sa prijmú ešte tvrdšie obmedzenia ohľadom pohybu ľudí. Premiér sa obáva, že ľudia napriek opatreniam a odporúčaniam budú cestovať a vírus sa ešte viac rozšíri.

Odporúčané
Na obdobie Veľkej noci je možné, že vláda prijme ešte prísnejšie obmedzenie pohybu, tvrdí Igor Matovič Na obdobie Veľkej noci je možné, že vláda prijme ešte prísnejšie obmedzenie pohybu, tvrdí Igor Matovič 2. apríla 2020, 18:42

18:30  Parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá reaguje na mimoriadny stav pre koronavírus, hlasovalo za ňu 136 zo 137 prítomných poslancov. V novele sa predĺži obdobie poberania dávky v nezamestnanosti, upravuje aj obdobie poberania rodičovského príspevku. (denník N)

18:20 – V Taliansku majú za štvrtok ďalších 760 obetí koronavírusu, nakazilo sa nových 4668 ľudí, 1431 sa vyliečilo. (worldometers)

18:11 – Slovenské národné divadlo každý deň pridáva na svoj YouTube kanál nové inscenácie, ktoré si tak môžeš užiť z pohodlia domova úplne zadarmo. 

17:56 – Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, a to v skrátenom legislatívnom konaní.

Cieľom je odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s novým koronavírusom. Rovnako má zmierniť negatívne vplyvy v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie z 11. marca 2020 a vyhlásením núdzového stavu z 15. marca 2020. (tasr)

17:47 – Chaotické zipsovanie skončilo. Polícia zverejnila nové pravidlo pri zaraďovaní sa do pruhu.

Odporúčané
Chaotické zipsovanie skončilo. Polícia zverejnila nové pravidlo pri zaraďovaní sa do pruhu Chaotické zipsovanie skončilo. Polícia zverejnila nové pravidlo pri zaraďovaní sa do pruhu 2. apríla 2020, 15:57

17:33 – V súčasnosti je v slovenských nemocniciach podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 118 ľudí, z toho s potvrdeným ochorením COVID-19 je to 57 pacientov. S podozrením na toto ochorenie je hospitalizovaných 61 ľudí. (tasr)

17:27Aprílové vydanie Nota Bene, ktoré pomáha ľuďom bez domova, si verejnosť v uliciach nekúpi. Predajcov však môže podporiť finančným darom prostredníctvom krízovej zbierky na webe pomahatjelahke.sk. Každý darca tak získa elektronické vydanie časopisu Nota Bene priamo do svojho mailu. (tasr)

17:14 – Slovensko nakúpi dodatočné jedlo do štátnych rezerv. Na potravinovú krízu chceme byť pripravení.

Odporúčané
Slovensko nakúpi dodatočné jedlo do štátnych rezerv. Na potravinovú krízu chceme byť pripravení Slovensko nakúpi dodatočné jedlo do štátnych rezerv. Na potravinovú krízu chceme byť pripravení 2. apríla 2020, 16:12

17:03 – Počet úmrtí v Británii sa vo štvrtok zvýšil o 569, celkovo ich je už skoro 3-tisíc. Koronavírusom sa v krajine nakazilo už 33 718 ľudí. (worldometers)

16:55 Žiaden liek ani vakcína na liečbu ochorenia COVID-19 v súčasnosti nie sú schválené. Európska lieková agentúra (EMA) však v posledných týždňoch intenzívne spolupracovala s vedeckými iniciatívami vyvíjajúcimi nové lieky. V súčasnosti existuje približne 40 liekov, ktoré sa v kontexte s novým koronavírusom skúmajú, a niektoré z nich ukazujú sľubné výsledky

16:50 – Zdravotné sestry v ohnisku koronavírusu v New Yorku zarábajú cez 10 000 dolárov týždenne.

Odporúčané
Zdravotné sestry v ohnisku koronavírusu v New Yorku zarábajú cez 10 000 dolárov týždenne Zdravotné sestry v ohnisku koronavírusu v New Yorku zarábajú cez 10 000 dolárov týždenne 2. apríla 2020, 16:40

16:37 – Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici dodržiavajú karanténu v súvislosti s hrozbou nákazy novým koronavírusom, potvrdil primátor Dušan Tomaško s tým, že trvať má do stredy 8. apríla. 
„Situácia je tam pokojná. Občania chápu, že momentálne musia dodržiavať nariadenia a sú disciplinovaní. Veríme, že to tak ostane až do konca karantény,“ spresnil.

16:29 – Ten výraz, keď si Kotleba doslovne preloží blackout z angličtiny. Slováci sa zabávajú na vtipných memes o riešení koronavírusu.

KORONA NAŽIVO:  Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu

16:20 – Robert Fico tvrdí, že Igor Matovič nemá právomoc vyhlásiť blackout krajiny. Tvrdí, že zo svojich premiérskych skúsenosti vie, že na to nemá kompetencie, potreboval by totiž súhlas najvyšších predstaviteľov krajiny. Fico opakovane nazval Matovičia psychopatom a pološialencom.

16:15 – Británia má za posledný deň rekordných 569 obetí koronavírusu, celkový počet stúpol na 2921. COVID-19 potvrdili už u 33 718 pacientov. (worldometers)

16:06 – Slovenskí väzni vyrobili za necelý mesiac už 100-tisíc ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára. (tasr)

15:56 Čínske mesto zakázalo konzumáciu domácich miláčikov. Opatrenie sa týka pandémie koronavírusu. 

Odporúčané
Čínske mesto zakázalo konzumáciu domácich miláčikov. Opatrenie sa týka pandémie koronavírusu Čínske mesto zakázalo konzumáciu domácich miláčikov. Opatrenie sa týka pandémie koronavírusu 2. apríla 2020, 15:14

15:44 – Vo štvrtok začala v Poprade ďalšia etapa distribúcie ochranných rúšok všetkým obyvateľom s trvalým pobytom vo veku od 10 do 59 rokov. Informuje o tom radnica na svojej internetovej stránke s tým, že v tejto etape sa spolu roznesie viac ako 30-tisíc rúšok.


„Distribúcia rúšok sa bude realizovať postupne až do 9. apríla, a to konkrétne podľa ulíc v abecednom poradí. Začalo sa ulicami Allendeho, Alžbetina, Amurská, Bajkalská a Banícka. Rúška sú distribuované zamestnancami mesta, dobrovoľníkmi, v bytových domoch domovníkmi a správcami,“ uvádza samospráva. (tasr) 

15:36 – Ministerstvo zdravotníctva dovysvetľuje, že dnešný počet testov súkromných laboratórii na Slovensku je súčtom za posledné dni: „Posielame pre istotu upresnenie k dnes medializovanému číslu – 590 zo súkromných laboratórií. Ide o číslo, ktoré hovorío celkovom počte testov prijatých zo súkromných laboratórií doteraz od ich zapojenia do procesu.“

15:32 – Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice momentálne nemajú hospitalizovaného pozitívneho pacienta s ochorením COVID-19.

Na ambulancii tejto kliniky včera v súvislosti s koronavírusom vyšetrili a vzorky odobrali 11 pacientom, z toho dvaja boli prijatí na hospitalizáciu, na výsledky čakajú. Čo sa týka Drive- in testovania, včera vyšetrili 48 ľudí.  (aktuality)

15:19 – Úrad na ochranu osobných údajov začal kontrolu spracovania osobných údajov v Národnom centre zdravotníckych informácii pre ich mapu s prehľadom infikovaných novým koronavírusom, potvrdila hovorkyňa ÚOOÚ Tamara Valková. „Ide o kontrolu spracovania osobných údajov, zameranú najmä na bezpečnosť ich spracovania,“ spresnila hovorkyňa pre TASR.

15:10 – V karanténe v Gabčíkove ničia nábytok a vyhadzujú matrace z okien. Niektorí ubytovaní už strácajú trpezlivosť.

Odporúčané
V karanténe v Gabčíkove ničia nábytok a vyhadzujú matrace z okien. Niektorí ubytovaní už strácajú trpezlivosť V karanténe v Gabčíkove ničia nábytok a vyhadzujú matrace z okien. Niektorí ubytovaní už strácajú trpezlivosť 2. apríla 2020, 14:26

15:05 – Liptovskomikulášska radnica pristúpila k dezinfekcii frekventovaných verejných priestranstiev v meste. Cieľom je zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
Pracovníci ručnými postrekovačmi vyčistia mestské lavičky, autobusové zastávky, cyklostojany, zábradlia či držadlá na nádobách na separovaný zber a kontajneroch na sídliskách. „Takúto dezinfekciu nádob na komunálny odpad a domácich odpadkových košov odporúča mestský krízový štáb aj majiteľom rodinných domov,“ uviedla hovorkyňa. (tasr)

14:56 – Nitrianska galéria zostáva so svojimi návštevníkmi aj v čase, kedy musí byť pre epidémiu ochorenia COVID-19 zatvorená. Pripravila pre nich viaceré podujatia, do ktorých sa verejnosť môže zapojiť prostredníctvom webovej stránky galérie či na sociálnych sieťach. (tasr) 

14:44 Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu. K trom vyliečeným pribudli ďalší dvaja pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. 

14:35 – Vláda odsúhlasila prvé opatrenia na záchranu pracovných miest a na ochranu ľudí, ktorých naplno zasiahla pandemická kríza. (ta3)

14:26 Ďalších 300 prístrojov určených na umelú pľúcnu ventiláciu dodá do slovenských nemocníc do konca júna spoločnosť Chirana Medical Stará Turá. Ako firma uviedla, prístroj vyrábajú v dvoch modeloch a je použiteľný aj v nemocniciach, kde chýba pripojenie na zdroj stlačeného vzduchu.
„V predošlom období sme ich vyrábali asi 400 ročne, no aktuálna epidemiologická situácia priniesla enormný dopyt, ktorý viacnásobne prevyšuje naše výrobné možnosti. Požiadavky máme z rôznych štátov, no prioritne sme sa zaviazali dodávať tieto prístroje pre slovenské zdravotníctvo, pričom v minulom týždni sme už do slovenských nemocníc dodali asi 50 prístrojov,“ uviedol za spoločnosť Chirana Medical Stará Turá Ján Brkal. (tasr) 

14:18 – 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet.

14:05 Personál a pacienti z nemocnice v Bojniciach majú negatívne výsledky na koronavírus. Otestovali ich, lebo boli v kontakte so zosnulým mužom s COVID-19.
Negatívne výsledky malo i ďalších deväť členov personálu pľúcneho oddelenia, ich testovanie zabezpečila nemocnica na začiatku tohto týždňa. (tasr)

13:56 – S cieľom ochrániť zamestnancov a pacientov a zabrániť prípadnému šíreniu nového koronavírusu prijala Nemocnica Krupina, ktorá je členom skupiny Agel SK, mimoriadne opatrenia týkajúce sa organizácie a chodu nemocnice. TASR o tom informovala poverená riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá.

Ide o obmedzenie a reguláciu vstupu pacientov do nemocnice, pričom vstup do nemocnice je povolený iba cez hlavný vchod. „Každý návštevník musí prejsť miestom prvého kontaktu, teda triážou, ktorá sa nachádza priamo vo vchode do nemocnice. Tam sa mu odmeria teplota a zisťuje sa jeho zdravotná a cestovateľská anamnéza,“ uviedla Veselá.

13:44Poslanci podľa Richarda Rašiho šíria koronavírus v priamom prenose. Koaličnú zmluvu podpisovali jedným perom bez rukavíc.

Odporúčané
Poslanci podľa podpredsedu Smeru šíria koronavírus v priamom prenose. Koaličnú zmluvu podpisovali jedným perom bez rukavíc Poslanci podľa podpredsedu Smeru šíria koronavírus v priamom prenose. Koaličnú zmluvu podpisovali jedným perom bez rukavíc 2. apríla 2020, 13:39

13:36 – Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody. Upozorňuje na to Asociácia vodárenských spoločností, podporuje tak stanovisko Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Médiá žiadajú, aby v tomto smere nešírili poplašné správy medzi obyvateľmi a pracovníkmi vodárenských spoločností.

13:27 – Belgicko sa po včerajšu zaradilo medzi krajiny, v ktorých počet obetí obetí nákazy koronavírusom prekročil počet 1000. S aktuálnymi 183 úmrtiami už Belgicko celkovo eviduje 1011 obetí nákazy. (worldometers)

13:17 – Viac ako 800 ochranných rúšok ušili za dva týždne zamestnankyne Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici. Rúška sú okrem iného distribuované aj do sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.


„Vedenie divadla prijalo už 16. marca rozhodnutie prispieť svojimi kapacitami k prevencii pred šírením koronavírusu,“ uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková. (tasr)

13:03 – Študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre môžu pomôcť v zabezpečovaní dostatočného množstva potravín v rámci svojej povinnej praxe. Univerzita sa pridala k iniciatíve, ktorú odštartovala Potravinárska komora Slovenska a Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Jej cieľom je pomôcť pri nedostatku pracovných síl v potravinárskom priemysle.
„Potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodných sietí. SPU chce byť v týchto zložitých časoch aktívna aj pomocou svojej študentskej kapacity. Aj týmto spôsobom vieme preukázať dôležitosť a opodstatnenosť štúdia v daných pôdohospodárskych a potravinárskych odboroch,“ skonštatovala rektorka univerzity Klaudia Halászová. (tasr)

13:00 – V Rakúsku sa počet nakazených za štvrtok zvýšil na 10923. V krajine evidujú už 158 úmrtí na ochorenie. COVID-19. (worldometers)

12:49 – Repatriácie občanov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa nekončia, v súčasnosti je iba pozastavená registrácia. Po štvrtkovom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady SR o tom informoval jeho predseda Juraj Blanár. Výboru odpovedal na otázky o repatriáciách štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

12:41 – Počet vyšetrených Slovákov s negatívnym výsledkom v stredu bol 1165, počet testov s negatívnym výsledkom sa tak vyšplhal celkovo na 9862. Pozitívnych bolo 26 testov, toto sú mestá, z ktorých testovaní pochádzajú: 

muž, 27, okres Banská Bystrica
muž, 74, okres Bardejov
žena, 72, okres Bardejov
muž, 62, okres Bardejov
muž, 21, okres Bratislava
žena, 47, okres Bratislava
muž, 18, okres Bratislava
žena, 26, okres Brezno
žena, 23, okres Brezno
žena, 22, okres Brezno
muž, 70, okres Ilava
žena, 38, okres Košice
žena, 57, okres Košice
muž, 68, okres Košice
žena, 48, okres Malacky
muž, 46, okres Martin
žena, 65, okres Poprad
žena, 29, okres Poprad
muž, 31, okres Prievidza
žena, 30,okres Prievidza
žena, 24, okres Sabinov
žena, 42, okres Senec
žena, 26, okres Tvrdošín
muž, 30, okres Žiar nad Hronom
muž, 67, okres Žilina
muž, 20, okres Žilina

 

12:34 Putin si podával ruku s lekárom, ktorý má koronavírus. Zatiaľ pracuje z domu, neustále ho však testujú. 

Odporúčané
Putin si podával ruku s lekárom, ktorý má koronavírus. Zatiaľ pracuje z domu, neustále ho však testujú Putin si podával ruku s lekárom, ktorý má koronavírus. Zatiaľ pracuje z domu, neustále ho však testujú 2. apríla 2020, 12:32

12:27 – Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave sa svojou výpočtovou kapacitou zapojila do projektu Folding@Home. Jeho cieľom je skúmanie ľudských proteínov, ich vlastností a správania sa, s cieľom nájsť lieky či terapie na liečbu rôznych chorôb. Aktuálne sa projekt sústreďuje najmä na nový koronavírus. TASR o tom informovala Monika Karoliová zo FITT STU. (tasr) 

12:21 –Minister vnútra Jan Hamáček nemal na stredajšej videokonferencii Ústredného krízového štábu nasadené rúško.Na fotografii zverejnenej na Twitteri na to upozornil sám Hamáček a dodal, že to bola chyba. Ako ospravedlnenie poslal 10-tisíc korún (približne 400 eur) ako dar nemocnici v Prahe. 

12:15 – Muž z Martina sa chcel nabaliť na predražených respirátoroch. Predával ich 10-krát drahšie a bez dokladu. Hrozí mu pokuta od 330 až do 3 300 eur.

12:08 – V nemocnici je 118 hospitalizovaných Slovákov s ochorením COVID-19, traja sú v kritickom stave. 

12:07 – Počet obetí koronavírusu v Španielsku presiahol 10-tisíc, keď za deň pribudlo 950 úmrtí. Novonakazených je 8102 osôb.

12:01 Na Slovensku je 26 nových prípadov nákazy koronavírusom. Za včerajší deň sa podarilo navýšiť počet testovaných, keďže sa zapojili aj súromné laratóriá. Testov bolo skoro 1200.

11:53 – Mesto Zlaté Moravce spustilo v rámci preventívnych opatrení v boji proti šíreniu nového koronavírusu rozsiahlu dezinfekciu verejných priestorov. Zameralo sa na autobusové zastávky, verejné lavičky a odpadové nádoby nielen v samotnom meste, ale aj v oboch mestských častiach. O opatrení rozhodol krízový štáb mesta. (tasr)

11:41 – Počet nových prípadov v Česku stúpol na 3604. Ochoreniu doposiaľ podľahlo 40 ľudí a vyliečilo sa 61 ľudí. (aktuálně.cz)

11:36Tekashiho 6ix9ine môžu prepustiť z väzenia už tento týždeň kvôli koronavírusu.

11:31 – Bratislavská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) vytvorila a postupne zverejní na webe visitbratislava.com/somdoma sériu moderovaných on-line prehliadok, ktoré predstavia pamiatky a atrakcie Bratislavy. Diváci sa tak môžu dozvedieť nielen zaujímavosti, vtipné fakty a legendy, ale uvidia aj miesta, kde sa návštevník bežne nedostane. TASR o tom informoval Maroš Plitko z BTB. (tasr)

11:20 – Dobrovoľní hasiči v Detve začali tento týždeň s dezinfikovaním autobusových zastávok a verejných priestranstiev v ich blízkosti. Pokyn dostali od primátora mesta. Prvýkrát sa do ulíc dostali v pondelok (30. 3.), na ďalších zastávkach pracovali ešte v utorok (31. 3.), a to vždy vo večerných hodinách, keď už neboli v blízkosti žiadni ľudia. (tasr)

11:15 – Na Slovensku v čase koronavírusu nebol doteraz zaznamenaný výrazný nárast trestnej činnosti súvisiacej s domácim násilím.
Je však dôvodný predpoklad, že mnohé deti aj ženy a iní rodinní príslušníci budú čeliť ohrozeniu svojej bezpečnosti a telesnej integrity v domácom prostredí, informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. (tasr)

11:11 – Deti matky zomierajúcej na koronavírus sa s ňou museli rozlúčiť cez vysielačky. Nemohli ju ani pohladiť.

10:54 – Na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyrobili pomocou 3D tlače respirátor, ktorý je možné použiť najmä v súčasnej dobe. Renáta Sovišová z STU uviedla, že respirátor má štandardný tvar, ale je navrhnutý tak, aby ho bolo možné tlačiť na 3D tlačiarni technológie FDM, čo je nanášanie natavených vlákien plastu vrstvu po vrstve.


„To, čo Strojnícka fakulta STU priniesla ako inováciu, je využitie špeciálneho materiálu pre výrobu respirátora a špeciálny filtračný materiál určený na tento účel,“ priblížila Sovišová. (tasr)

10:39 – V súvislosti s opatreniami, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu, sa na celom svete vyčistil vzduch. Takto to aktuálne vyzerá v Los Angeles, kde majú ľudia obmedzené možnosti vychádzania. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

What are y’all thoughts about this? @pluggedsoundz_news

Príspevok, ktorý zdieľa Plugged Soundz (@pluggedsoundztv),

10:28 – Alojz Hlina komentuje pôsobenie Igora Matoviča ako premiéra. Myslí si, že šéf OĽaNO cielene vymýšľa nápady, ako verejnosť presvedčiť, že počas pandémie koronavírusu zachránil Slovensko on a nie Peter Pellegrini. Hlina si myslí, že práve preto si Igor Matovič vymyslel tzv. blackout. 

10:18 –  Policajný zbor plní nariadenia Vlády SR ohľadom zvýšenej kontroly hraničných priechodov. Od dnešného rána príslušníci Policajného zboru evidujú každú osobu, ktorá prichádza na územie Slovenskej republiky.

Evidencia má, samozrejme, vplyv na čakacie doby na hraničných priechodoch, ktoré sa značne predĺžili. Nutnosť viesť takúto evidenciu vyplýva z potreby vytvorenia prehľadu o osobách, ktoré sa vracajú zo zahraničia späť na Slovensko a na ktoré sa vzťahujú mimoriadne opatrenia.

„Žiadame verejnosť o trpezlivosť, spoluprácu a pochopenie pre policajtov, ktorí si na mieste vykonávajú zadané úlohy. O akýchkoľvek ďalších zmenách v spôsobe evidencie a hraničných kontrol vás budeme informovať. Polícia pracuje na tom, aby proces evidencie bol rýchlejší,“ píše polícia na Facebooku.

10:11 – Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková si myslí, že by sa na ochorenie COVID-19 na Slovensku malo testovať aspoň tisíc ľudí denne. Poukázala na to, že v Južnej Kórei, kde žije približne 51 miliónov ľudí, zvládli prekonať krízu spôsobenú novým koronavírusom prostredníctvom toho, že testovali približne 10-tisíc ľudí denne. Vládu však pre to kritizovať nechce. „Robia maximum. Robia všetko pre to, aby to zvýšili,“ uviedla. (tasr)

10:07 – Mestskí policajti v Lučenci môžu v rámci svojich pracovných povinností využívať na ochranu pred novým koronavírusom 41 kusov respirátorov triedy FFP3. Ako informuje mesto na svojej stránke na sociálnej sieti, respirátory policajtom zabezpečil Banskobystrický samosprávny kraj. (tasr) 

10:02 – Číňania odmietajú obsluhovať cudzincov, hovorí Slovenka žijúca v Číne. Na koronavírus ju testovali hneď niekoľkokrát. Prečítaj si náš rozhovor. 

9:54 – Od 1. apríla sú vodiči povinní vytvárať záchranárske uličky. „Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný  pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom,“ pripomína hasičský zbor na Facebooku.

9:44 Bratislava, Moskva aj Praha sa zmenili. Pozri sa, ako koronavírus vyprázdnil svetové destinácie.

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 26 nových nakazených Slovákov

9:38 – Nemocnica v Handlovej prijala nové opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Zaviedla zvýšené hygienické opatrenia pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia, ako i prijímanie pacientov do ambulancií na konkrétnu hodinu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková. (tasr) 

9:34 Lidl reaguje na Slováka zo Zomri, ktorému sa zničil koberec v kúpeľni a potrebuje veľkú ihlu.

9:27 – Druhý ročník podujatia Festival letectva, ktorý sa mal na letisku v Piešťanoch uskutočniť 8. až 10. mája, sa v avizovanom termíne neuskutoční. Informovala o tom Slovenská letecká agentúra na webovej stránke.
Organizátori akcie informovali o preložení Festivalu letectva na neurčito. (tasr)

9:16 – Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR vyčlenil Úrad verejného zdravotníctva SR nákupný čas iba pre seniorov nad 65 rokov od 9:00 do 12:00 v dňoch od pondelka do soboty,  pripomína to ministerstvo zdravotníctva na svojej facebookovej stránke. 

„Osobám s oslabenou imunitou, závažnejšími ochoreniami, so zdravotným postihnutím v aktuálnej situácii odporúčame, pokiaľ ide o zabezpečenie nákupov, aby vzhľadom na ochranu svojho zdravia využili iné alternatívy – napríklad nákup prostredníctvom príbuzných, známych, susedov, priateľov, respektíve, aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv,“ odporúča rezort zdravotníctva.  

9:10 – Koronavírus pripravil Messiho o 70 % platu. Aj napriek tomu zarobí 25 miliónov eur.

9:01 – Igor Matovič zatiaľ stále neoznámil tlačovku na dnešný deň, zatiaľ nevieme, kedy by sme sa mohli dozvedieť počty nových nakazených a testovaných na Slovensku. 

8:50 – Lehoty v trestných konaniach sa neprerušujú, pripomína polícia, ktorá na sociálnej sieti reaguje na pravdepodobne opakujúce sa otázky týkajúce sa odkladu nástupu do výkonu trestu. 

„Národná rada SR schválila zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením COVID-1 s cieľom uľahčiť občanom a podnikateľom v týchto neľahkých časoch uplatňovanie ich práv pred súdom. Prerušujú sa premlčacie a prekluzívne (tzv. prepadné) lehoty, a to do 30. apríla 2020. Zároveň zákon umožňuje v určitých prípadoch navrátenie lehoty,“ špecifikuje polícia. 

8:42 – 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet.

8:37 – Talianske úrady včera zverejnili nové dáta o pacientoch nakazených koronavírusom. Za posledných 24 hodín zomrelo 727 ľudí, ochorenie testy potvrdili u ďalších 4 782 pacientov.  Taliansko a Španielsko hlásia pokles úmrtí aj nových prípadov nákazy, v USA je vrchol pandémie v nedohľadne.

8:31 – Pracovníci z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie pripravujú každý týždeň bezplatné online webináre. Zamerané budú na pomoc deťom s ťažkosťami v učení. Informuje o tom na svojej internetovej stránke. (tasr)

8:24 – V USA za 24 hodín zaznamenali najvyšší počet úmrtí na koronavírus. Američania tiež prelomili rekord v nakupovaní zbraní.

8:16 – Na svete je už 905589 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane 45719 úmrtí hlásili úrady zo 187 krajín a teritórií vo svete. V najbližších desiatkách hodín prekročí počet nakazených miliónovú hranicu. (worldometers)

8:10 – Portál Daily Beast píše o prípade texaského tínedžera, ktorý v mestečku Midland v Texase nožom dobodal trojčlennú rodinu vrátane 2-ročného dieťaťa. Údajne si myslel, že rodina je z Číny a ľudí vo svojom okolí infikuje koronavírusom. 

Ide teda o zatiaľ najzávažnejší prípad rasismu spojeného s celosvetovou pandémiou COVID-19. Médiá pred možným nárastom podobnej nenávisti vystríhajú už dlhšie. 

Z pokusu o vraždu obvinili 19-ročného Jose L. Gomeza, ktorý zaútočil na malé dievčatko, 6-ročného chlapca a jedného z ich rodičov ešte 14. marca v miestnom obchode.

8:05 – V prípade ohrozenia života a zdravia z dôvodu pandémie umožňuje ústavný zákon vyhlásiť iba núdzový a nie výnimočný stav. Pre TASR to uviedol docent ústavného práva Marek Domin z Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v Bratislave. (tasr) 

7:57 – Najmladšou obeťou koronavírusu sa pravdepodobne stal 6-týždňový novorodenec. Guvernér amerického štátu Connecticut na Twitteri uviedol, že novorodenec bol do nemocnice dovezený v bezvedomí ešte ku koncu minulého týždňa, avšak nepodarilo sa ho oživiť.

7:49 – New York je v súčasnosti najviac postihnutým mestom, takto vyzerá mapa, ktorá zaznamenáva počet nakazených. (patch)

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 26 nových nakazených Slovákov

7:47 – Klimatický summit, ktorý sa mal konať v novembri v najväčšom škótskom meste Glasgow, tento rok nebude, presunuli ho na budúci rok. (aktuálně.cz)

7:43 – V Česku má koronavírus už 3589 ľudí, v krajine hlásia desiatky obetí aj vyliečených. 

7:37 – Lekárom v USA, ktorí sa budú sťažovať na nedostatok ochranných masiek, hrozí vyhadzov. Nemocnice sú totiž väčšinou súkromné.

7:30 – Dnes predpoludním budú lekári a vedci informovať o vývoji umelej pľúcnej ventilácie na Lekárskej fakulte UPJŠ v spolupráci s vývojármi z Chirany-Medical Stará Turá. Tvrdia, že posúva hranice možností pľúcnej ventilácie u kriticky chorých pacientov.

7:25 – Desiatky zamestnancov nemocnice v Ružomberku sú v izolácii, pretože prišli do styku s nakazeným pacientom. Testy urobili 118 zdravotníkom. (tvnoviny)

7:20 – Ani dnes nie je isté, kedy Igor Matovič naplánuje tlačovú konferenciu a oznámi počet nových nakazených. Na rozdiel od väčšiny krajín Slovensko stále nemá zavedený jednotný system a nové čísla oznamuje chaoticky. 

7:10 – Vypočuj si náš denný mimoriadny podcast, kde sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s pandémiou koronavírusu počas včerajška. Nechýbajú ani pozitívne správy. 
 

7:05 – 400 ľudí malo na Slovensku doteraz pozitívny test na koronavirus, z toho 77 je aktuálne hospitalizovaných v slovenských nemocniciach. Vyliečení sú oficiálne traja pacienti, jeden o život prišiel, oficiálne to potvrdia po pitve. 

7:00 – V New Yorku už majú viac nakazených, ako v Číne. Len za posledných 24 hodín stúpol počet ľudí s ochorením COVID-19 o necelých, celkovo majú viac ako 84-tisíc nakazených. (worldometers)

Domov
Zdieľať
Diskusia