Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2020, 16:12
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

Slovensko nakúpi dodatočné jedlo do štátnych rezerv. Na potravinovú krízu chceme byť pripravení

NEWS
Uložiť Uložené

Ministerstvo predložilo dokument na rokovanie vlády v utajenom režime.

Slovensko sa preventívne pripravuje na potenciálne zhoršovanie situácie. Aj keď sa nám zatiaľ vďaka prísnym opatreniam darí udržiavať situáciu pod kontrolou, zástupcovia Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky predložili na rokovanie vlády dokument, podľa ktorého sa bude rozširovať portfólio hmotných rezerv o niekoľko druhov potravín, informujú Hospodárske noviny.

Slovensko nakúpi jedlo do štátnych rezerv, keby prišla potravinová kríza
Zdroj: TASR/František Iván

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský dokument predložil na rokovanie vlády, avšak evidovaný je ako utajovaný materiál, a tak sa k nemu rezort nechcel detailne vyjadrovať. O prípravu na prípadnú potravinovú krízu požiadal ministerstvo Ústredný krízový štáb, pričom doplňujúce potraviny budú doplnené k základným potravinám, ktoré už hmotné rezervy skladujú. Medzi zásobami sa nachádzajú pšenica, šošovica, mäso, ryža či cukor.

Teoretická potravinová kríza by na Slovensku mohla vyvolať krízovú situáciu. Hmotné rezervy však skladujú dostatok potravín na 30 dní po jej vyhlásení. Medzitým by sa vláda musela postarať o to, aby bolo zásobovanie krajiny stabilizované.

Odporúčané
Záznam:  Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu Záznam: Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu 2. apríla 2020, 7:27

K iniciatíve Potravinárskej komory Slovenska a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska s cieľom pomôcť pri nedostatku pracovných síl v potravinárskom priemysle sa pripojili aj študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Pracovná sila v potravinárskych podnikoch ubúda, a tak budú študenti bežných pracovníkov dopĺňať, aby bol chod výroby zabezpečený naplno.

Situácia na Slovensku sa postupne stabilizuje. Najnovšie štatistiky hovoria o 26 nových prípadoch nákazy, čo zvýšilo celkový počet infikovaných na 426 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia