Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2020, 19:11
Čas čítania 0:40
Tímea Krauszová

Vláda zakázala predaj respirátorov pre verejnosť, môžeš dostať pokutu až 10-tisíc eur

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nový zákon dnes schválila vláda.

Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva SR, a to v skrátenom legislatívnom konaní.

Cieľom je odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s novým koronavírusom.

Pokuta až 10-tisíc

Po novom sa zakazuje počas krízovej situácie predávať respirátory FFP2, FFP3 a osobný ochranný prostriedok kategórie KN95. Kúpiť si ho budú môcť len poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, zdravotníci, ktorí pracujú na Slovensku, či napríklad samosprávy a štátna správa. 

Zákon tento predaj zakazuje nielen firmám a veľkým distribútorom, ale akejkoľvek osobe, ktorá distribuuje tieto osobné ochranné prostriedky na území Slovenska.


V prípade, že sa teda rozhodneš predať svoj respirátor, aj tebe hrozí pokuta od 1000 do 10 000 €.

Odporúčané
Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? 15. marca 2020, 22:03

Nový zákon tiež obmedzuje vykonávanie lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci. Nebude sa už posudzovať zdravotný stav fyzických osôb na účely uznania/neuznania choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania a zamestnávatelia aktuálne nemusia plniť niektoré z povinností v súvislosti s ochranou zdravia pri práci.

Domov
Zdieľať
Diskusia