Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2020, 18:34
Čas čítania 0:44
Matej Krajčovič

SpaceX: Lety do vesmíru s ľudskou posádkou dostávajú zelenú, na palubu sa tento rok dostane aj prvá žena

NEWS ELON MUSK VESMÍR
Uložiť Uložené

Prvá misia s astronautami je naplánovaná už na 16. mája 2020.

Už tento rok by mala spoločnosť SpaceX patriaca Elonovi Muskovi začať s letmi do vesmíru s ľudskou posádkou. Premiérový let naplánovali na 16. mája 2020, vtedy sa v kapsule Dragon 2 do vesmíru vyvezie dvojica astronautov.

Program druhého letu, ktorý odštartuje niekedy v druhej polovici roka, teraz inžinieri výrazne rožšírili, informuje Engadget.com

K pôvodne potvrdenej dvojčlennej posádke v zložení Michael Hopkins a Victor Glover Jr. sa pridá žena. Shannon Walkerová na palubu nastúpi aj spolu s Japoncom Noguchi Soichinm z Japonskej agentúry pre výsum vesmíru JAXA. 

Štvorica by už mala doletieť až k vesmírnej stanici ISS, kde strávi 6 mesiacov. Všetko ale bude závisieť od toho, ako dopadne májové demo, na ktoré sa už netrpezlivo teší každý v SpaceX aj NASA.

Odporúčané
Elon Musk ukázal, ako bude vyzerať prvý let SpaceX s ľudskou posádkou Elon Musk ukázal, ako bude vyzerať prvý let SpaceX s ľudskou posádkou 1. januára 2020, 7:54

Práve NASA program súkromnej spoločnosti SpaceX nevyhnutne potrebuje, americká vláda totiž od roku 2011 nedisponuje vlastnými raketoplánmi.

Astronautov z najbohatšej krajiny sveta musí do vesmíru a k ISS voziť Rusko so svojimi raketami Sojuz. Takéto kupovanie vesmírnych miesteniek je jednak zbytočne drahé, no ide tiež o určitú formu potupy pre USA.

Okrem SpaceX by mal tento rok lety do vesmíru s ľudskou posádkou rozbehnúť aj Boeing, ktorý s NASA taktiež spolupracuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia