Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2020, 8:07
Čas čítania 15:04
Tina Hamarova

Záznam nedeľa: Vláda rozdá zamestnancom a podnikateľom miliardu eur mesačne. Predstavili najdôležitejšie ekonomické opatrenia

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

 Na Slovensku máme 314 potvrdených prípadov koronavírusu, dnes pribudlo 22 pacientov

• Štát rozdelí zamestnancom a firmám či živnostníkom 1 miliardu eur mesačne. Táto pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí, 800 tisíc zamestnancov a 250 tisíc živnostníkov či SZČO.

• Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie ostanú otvorené aj v nedeľu.

•Vláda od pondelka povolí otvorenie ďalších obchodov, služieb a prevádzok.
(záhradníctvo, očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, leasingové služby, predajne a servis bicyklov, notári a advokáti stavebniny, galantérie, farby laky, elektroinštalačné služby, železiarstvá, zberné dvory, servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky, kľúčové služby)

Obchodníci majú právomoc otočiť pred predajňou mladších ľudí, ak prídu nakupovať od 9.00 do 12.00

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 - Od zajtra rána budú okrem potravín, drogérii a lekární otvorené aj obchody s ďalšími službami (záhradníctva, očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, leasingové služby, predajne a servis bicyklov, notári a advokáti stavebniny, galantérie, farby laky, elektroinštalačné služby, železiarstvá, zberné dvory, servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky, kľúčové služby).

19:54 - Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave dnes popoludní pristálo lietadlo so Slovákmi po repatriačnom lete zo Štokholmu. Zajtra očakávajú pristátie Slovákov po repatriačných letoch z Helsínk a Dublinu.

KORONA NAŽIVO: Na celom svete je nakazených koronavírusom už viac ako 700-tisíc ľudí
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

19:42 Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák a jeho manželka mali pozitívny test na COVID-19. Potvrdila to hovorkyňa úradu s tým, že predseda o tom mailom informoval všetkých zamestnancov. Manželia zostávajú v karanténe. Zatiaľ sa nevie, či sa mohli stretnúť aj s ďalšími ľuďmi vo vedení štátu, napríklad s niektorými z ministrov.

„Osoby, ktoré prišli v období do 12. marca s predsedom do kontaktu a do dnešného dňa sa im prejavili nejaké príznaky predmetného ochorenia, je v záujme ich vlastného zdravia, aby sa išli otestovať," povedala hovorkyňa.


O danej situácii predseda ÚVO informoval aj predsedu vlády Igora Matoviča  a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Operatívne spolupracuje s Úradom verejneho zdravotníctva.

Odporúčané
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie a jeho manželka majú Covid-19, ostávajú v karanténe Predseda Úradu pre verejné obstarávanie a jeho manželka majú Covid-19, ostávajú v karanténe 29. marca 2020, 19:55

19:31 -  Rómsky kráľ sa prihovoril Rómom a vysvetlil im vážnu situáciu s koronavírusom. Video zverejnila na svojom Facebooku polícia z krajského riaditeľstva v Košiciach.

„Nestretávajte sa zbytočne! Čas na stretnutia ešte príde. Hrozí, že nakazíte ďalších alebo nakazia iní vás. Ak porušíte stanovené pravidlá, straty môžu byť naozaj veľké. Predíďme tomu, že deti stratia matky, ženy mužov,“ hovorí vo videu Róbert Botoš. 

19:29 - V Českom domove dôchodcov sa nakazilo 20 z 22 seniorov, jedna žena zomrela. Kraj Vysočina sa preto rozhodol požiadať o pomoc armádu. Celkovo česko eviduje 16 obetí a 2 743 pacientov s Covidom-19. Otestovalo viac ako 40 tisíc vzoriek. 11 Čechov sa z ochorenia vyliečilo.

18:33 - Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 na svete prekročil hranicu 700 tisíc . (Worldometers)

18:13 - V Taliansku dnes pribudlo 756 obetí koronavírusu, čo je najmenej  za posledné tri dni. Klesol aj denný nárast pacientov s Covidom-19, od soboty je v Taliansku ďalších 5 217 pozitívnych prípadov nákazy. Hranicu 100tisíc chorých tak krajina prekročí pravdepodobne už zajtra. Viac ako 640 ľudí sa z choroby dostalo.

KORONA NAŽIVO: Štát rozdelí 1 miliardu eur mesačne zamestnancom a podnikateľom. Finančná pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí
Zdroj: TASR/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Odporúčané
V Taliansku dnes potvrdili 5217 prípadov, na koronavírus zomrelo 756 ďalších ľudí V Taliansku dnes potvrdili 5217 prípadov, na koronavírus zomrelo 756 ďalších ľudí 29. marca 2020, 18:27

17:45 – Pre deti rodičov, ktorí v súvislosti s novým koronavírusom pracujú v 12-hodinových či celodenných zmenách, spúšťa mesto Košice službu domácej starostlivosti a vyučovania. Ako o tom informuje košická samospráva na svojej internetovej stránke, zabezpečovať ju budú pedagógovia zo škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Rodičia budú môcť svoj záujem o službu prejaviť prihlásením sa prostredníctvom informačného centra mesta Košice na čísle 055/6419100 alebo cez email [email protected]. (tasr) 

17:36Španielsko dnes zaznamenalo opäť smutný rekorod v počet obetí koronavírusu. Za uplynulý deň zomrelo v Španielsku 838 ľudí. Podľa The Guardian to potvrdil španielsky minister zdravotníctva. Celkový počet mŕtvych tak stúpol na viac ako 6 500. Nakazených je takmer 79 tisíc Španielov.

KORONA NAŽIVO: Štát rozdelí 1 miliardu eur mesačne zamestnancom a podnikateľom. Finančná pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí
Zdroj: TASR/AP Photo/Olmo Calvo

17:28 - Minister nemeckej spolkovej krajiny Hesensko Thomas Schäfer spáchal samovraždu. Obával sa krízy s koronavírusom, najmä toho ako vyrieši ekonomické dôsledky pandémie. 54-ročnéhSchäfera našli mŕtveho pri železničnej trati včera večer. Na základe „celkových okolností" vyšetrovatelia predpokladajú, že politik spáchal samovraždu.  (Aktuality)

17:06 - Na tejto interaktívnej mape si môžeš pozrieť, v ktorých slovenských okresoch je najviac pacientov s Covidom-19.

17:00 - Za posledné 2 týždne sme už odporučili viac ako 40 seriálov. Dnes medzi odporúčanými článkami nájdeš ďalšiu desiatku seriálov na Netflixe. Ide o menej známe a populárne počiny, ktoré by si obzvlášť na Slovensku a v Česku zaslúžili viac pozornosti a divákov.

Odporúčané
Od týchto 10 skvelých seriálov na Netflixe sa nepohneš od rána do večera Od týchto 10 skvelých seriálov na Netflixe sa nepohneš od rána do večera 29. marca 2020, 16:48

16:44 - Maloobchodný reťazec Tesco informuje o nových opatreniach v jeho prevádzkach:

„Keďže odteraz môže naraz v jednej predajni nakupovať len limitovaný počet zákazníkov,ich vstup do našich obchodov budeme koordinovať. Zákazníkov tiež prosíme, aby do obchodov vstupovali len s ochrannými rukavicami alebo po aplikácii dezinfekčného prostriedku na ruky,“ píše obchodná sieť v tlačovej správe.

„V čase od 9.00 do 12.00 hod. bude nákup v našich obchodoch umožnený len ľuďom nad 65 rokov. Toto opatrenie platí od pondelka do soboty, každú nedeľu sú naše obchody dočasne zatvorené.“

16:27 „Obetovali sme spoločenské vzťahy, našu blízkosť, bežnú prácu, zábavu a sčasti aj slobodu pohybu. Skláňam sa pred hrdinkami a hrdinami v našej prvej línii, ktorí nasadzujú aj svoju vlastnú bezpečnosť a zdravie a ďakujem všetkým obyvateľom za sebadisciplínu a súdržnosť, ktorú prejavili v posledných týždňoch,“ povedal primátor Matúš Vallo vo videu na sociálnej sieti. Aj vďaka tomu vyzerá byť podľa jeho slov priebeh epidémie v meste Bratislava mierny.

Vo videu zaznie aj to, že stále platí, že najlepšia vakcína je disciplína a najzodpovednejšie správanie je zostať doma

16:05 - Čínske mesto Wu-chan, pôvodné ohnisko šírenia nákazy Covid-19, cez víkend znova otvorilo svoje metro a prevádzku diaľkových vlakov. Ide o ďalší krok k ukončeniu prísnych karanténnych opatrení pre milióny tamojších obyvateľov. 

KORONA NAŽIVO: Štát rozdelí 1 miliardu eur mesačne zamestnancom a podnikateľom. Finančná pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí
Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan

KORONA NAŽIVO: Štát rozdelí 1 miliardu eur mesačne zamestnancom a podnikateľom. Finančná pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí
Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan

KORONA NAŽIVO: Štát rozdelí 1 miliardu eur mesačne zamestnancom a podnikateľom. Finančná pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí
Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan

15:50 - V Michalovciach budú od pondelka zabezpečovať nákupy potravín, drogérie, hygienických potrieb a liekov pre občanov odkázaných na pomoc zamestnanci mesta. 

„Občania, ktorí majú o takúto službu záujem, môžu kontaktovať Mestský úrad v Michalovciach na telefónnych číslach 0566423339 alebo 0905765380," odkázali z mestského úradu. Osamelo žijúci seniori, odkázaní občania a občania so zdravotným postihnutím môžu svoje požiadavky na nákup nahlasovať vždy v pondelok a v stredu v čase od 9.00 do 12.00 h. Samotný nákup a donášku tovaru budú zamestnanci mesta realizovať v utorok a štvrtok medzi 8.00 a 12.00 h.

15:39 „V šatni kašleme a kýchame, ale to len pre zábavu,“ povedal podľa Denníka N jeden z hráčov bieloruskej futbalovej ligy, ktorá je poslednou ligou, čo sa hrá v Európe. Vysielacie práva na ňu odkúpili zahraničné televízie. Na štadióny sa vracajú tí, ktorí doteraz uprednostňovali zahraničné súťaže v televízii. Na prvý zápas sezóny obhajcu titulu Dinama Brest prišlo takmer 4-tisíc ľudí.

Podľa portálu worldometers bolo v Bielorusku celkovo 94 nakazených ľudí, z ktorých 32 sa už vyliečilo.

15:34 - Aj v obci Vydrany v okrese Dunajská Streda sa šijú rúška. Tamojší kultúrny dom sa doslova premenil na krajčírsku dieľňu. „Partia veselých miestnych dobrovoľníčok tu šije textilné rúška a časť z nich spolu so starostom obce odovzdali policajtom,“ napísala krajská polícia v Trnave na svoj Faebook. Dámam aj starostovi poďakovala.

15:22 - Londýn zíval cez víkend prázdnotou. Turistické miesta ako Oxford Circus či okolie Westminstru pre strach a opatrenia prosti šíreniu koronavírusu v krajine takmer úplne bez ľudí.

15:03 - Počet žiadostí o repatriáciu mimoriadne vzrástol. Len z Veľkej Británie prišlo rezortu diplomacie v posledných dňoch okolo 2500 žiadostí. „Je to tak veľké množstvo, že náš konzulárny úrad nestíha ani len spracovať tieto žiadosti," uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Žiadateľov poprosil o istú mieru trpezlivosti.


Stále platí nariadenie predchádzajúcej vlády, že autobusy, ktoré slovenských občanov privezú zo zahraničia na územie SR, sú zadarmo, no lety si musia uhradiť sami. Zároveň na Slovákov apeloval, aby využili ponuku repatriácie na prvýkrát, lebo rezort diplomacie nemá zriadenú "kyvadlovú dopravu" a nebude sa pre nich opakovane vracať do rôznych destinácií.

14:58 - Snímky Európskej kozmickej agentúry ukázali, že vzduch nad Európou je čistejší než pred rokom. Vidieť na nich ako klesla hodnota oxidu dusičitého, ktorý produkujú najmä veľké priemyselné závody a autá.

14:45 Iniciatíva slovenských maloobchodníkov nepovažuje ekonomické opatrenia koalície na podporu podnikateľov za dostatočné, aj keď víta snahu vlády firmám pomôcť. Tvrdí, že viaceré z nich nie sú dostatočne zadefinované a z pohľadu maloobchodníkov sú nejednoznačné.

Upozorňujú, že žiadne z opatrení nerieši problém s plateným nájomného. Väčšina prenajímateľov pritom podľa nich naďalej vyžaduje platby aj za prenájom priestorov prevádzok, ktoré nemôžeme využívať. (denník E)

Odporúčané
Martinus sa pre koronavírus rozhodol zatvoriť. Dúfam, že idem urobiť najdrahšiu chybu v živote, tvrdí majiteľ Martinus sa pre koronavírus rozhodol zatvoriť. Dúfam, že idem urobiť najdrahšiu chybu v živote, tvrdí majiteľ 13. marca 2020, 10:15

14:36 - Hudobník v nemeckom meste Mainz mal dosť smutnej izolácie. Vytiahol preto svoj klavír na ulicu a každý deň na ňom hrá, aby spríjemnil život svojich susedov živou hudbou.

Odporúčané
Hudobník vytiahol klavír na ulicu a hrá pre svojich susedov na strede ulice. Aj takto vyzerá koronavírusová kríza Hudobník vytiahol klavír na ulicu a hrá pre svojich susedov na strede ulice. Aj takto vyzerá koronavírusová kríza 29. marca 2020, 14:04

14:27 - V Bardejovských kúpeľoch sú dvaja repatrianti z Londýna, ktorí mali pozitívne testy na Covid-19. Ide o 20-ročnú ženu a 21-ročného muža, zdravotne sa cítia dobre.

 „Okrem toho, že majú pozitivitu, nemajú žiadne prejavy choroby," opísal ich zdravotný stav pre kúpeľov Družba Martin Tarcala. 

14:23 - Trenčiansky samosprávny kraj poskytne bezplatne tri stredoškolské internáty ako miesto pre karanténu. 


„Pre sever kraja sme vyčlenili bývalý internát Strednej odbornej školy sklárskej v Lednických Rovniach, ktorý má kapacitu až 54 lôžok. Na hornej Nitre dáme k dispozícii bývalý majetok SOŠ v Handlovej s kapacitou 30 lôžok. Tretím je objekt SOŠ obchodu a služieb na Piešťanskej ulici v Novom Meste nad Váhom, kde je kapacita 73 lôžok,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Paška.

14:18 -  Mestská poliklinika v Trnave bude v súvislosti s aktuálnou mimoriadnou situáciou od pondelka 30. marca otvorená v pracovné dni od 7.00 do 16.00 h, počas víkendov bude zatvorená. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke. 

13:50 - V pálenici v Piešťanoch začali popri klasickej výrobe destilátov vyrábať dezinfekčný prostriedok z piva, ktoré im darovali malé pivovary v regióne. 

„My pivo, ktoré dostávame z piešťanských pivovarov ŽiWell a Simea, vypálime, zriedime ho peroxidom vodíka, čím vznikne dezinfekcia. Následne ju potom rozvážame do Domovov sociálnych služieb vo Vrbovom, Modrovej, Moravanoch nad Váhom, lekárom, pracovníkom zdravotnej záchrannej služby, policajtom, ale už sa pre ňu zastavujú aj ľudia jednotlivo, keďže jej je nedostatok,“ uviedol pre TASR Maroš Novák z Pálenice Piešťany

13:43  - Richard Raši tvrdí, že podľa prijatého zákona o sledovaní mobilných telefónov ľudí, ktorí musia  byť v povinnej karanténe,  sa stále dajú sledovať aj ľudia, ktorých sa to netýka. Strana Smer chce podať podnet na Ústavný súd.

13:29 - Teplé počasie vytiahlo cez víkendľudí von do prírody. Na niektorých miestach sa nakopili desiatky ľudí, niektorí z nich nemali na sebe povinné rúška. Húfne stretnutia v prírode kritizuje v relácii Na telo aj Bois Kollár.

Situácia v sobotu na bratislavskej Kolibe.
Situácia v sobotu na bratislavskej Kolibe. Zdroj: Instagram

Cyklisti počas teplej jarnej nedele na Bankove v Košiciach.
Cyklisti počas teplej jarnej nedele na Bankove v Košiciach. Zdroj: TASR/František Iván

13:27 - Pápež František dnes odovzdal požehnanie z okna svojho štúdia s výhľadom na Námestie sv. Petra, ktoré bolo prázdne.

KORONA NAŽIVO: Richard Sulík o osadách: Proti ľudským právam je aj koronavírus, lebo ich vraždí
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini

13:16 - Veľkých zamestnávateľov bude riešiť individuálne minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa Borisa Kollára už rokovania prebiehajú a pomoc veľkým fimám bude predstavená v najbližších dňoch. Reaguje na kritiku svojho oponenta, že veľké firmy ako automobilky sú ťahúňom slovenskej ekonomiky a séria opatrení, ktoré dnes predstavila vláda, sa ich takmer vôbec netýkajú.

KORONA NAŽIVO: Richard Sulík o osadách: Proti ľudským právam je aj koronavírus, lebo ich vraždí
Zdroj: Tv Markíza

13:09 - Boris Kollár vysvetľuje ako chcú administratívne vyriešiť príspevky pre živnostníkov. „Každý SZČO bude musieť podpísať čestné vyhlásenie a až neskôr prebehnú daňové kontroly, kde budeme zisťovať aké dopady mala kríza.“ 

13:07 - Na Markíze diskutuje v relácii Na telo predseda parlamentu Boris Kollár a podpredseda Smeru a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši.

12:50 - S nami doteraz nekomunikoval ešte nikto“, povedal v RTVS Marián Magdoško z Konfederácie odborových zväzov. Chce, aby bol zriadený rovnaký krízový štát ako je na ministerstve zdravotníctva aj v rámci tripartity (teda združení zamestnávateľov, zamestnancov a štátu). 

12:48 - Tom Hanks, Boris Johnson, Idris Elba... Aké známe osobnosti, športovci či politici sa už nakazili koronavírusom? 

Odporúčané
13 celebrít, športovcov a známych osobností, ktoré pozitívne testovali na koronavírus. Ako zvládajú nákazu a pobyt v izolácii? 13 celebrít, športovcov a známych osobností, ktoré pozitívne testovali na koronavírus. Ako zvládajú nákazu a pobyt v izolácii? 29. marca 2020, 11:41

 

12:37 - Rastislav Machunka viceprezident Asociácie zamestnaváteľských zväzov a združení povedal, nové opatrenia určite pomôžu, ale kritizuje, že v tejto prvej várke nie sú riešené väčšie spoločnosti, ktoré musia byť tiež zatvorené. Sú to podľa neho predovštkým slovenské sieťové spoločnosti, na ktoré sú koniec-koncov naviazaní aj menší podnikatelia a živnostníci.

Či nám hrozí masové prepúšťanie sa podľa Machunku ukáže neskôr. Záleží, ako dlho sa z nej bude ekonomika a veľké firmy ako automobilky spamätávať.

12:23 - Na koronavírus už na celom svete zomrelo viac ako 30-tisíc ľudí. Najviac, až 10-tisíc ľudí, zomrelo v Taliansku. Nasleduje Španielsko, ktoré zaznamenalo už cez 6500 obetí. Údaje denne sledujeme na webe worldometers.

12:19 - Odmietam, že vy uvoľňujete podmienky, keď všetky ostatné krajiny ich sprísňujú, kritizuje rozhodnutie vlády o otvorení viacerých službách ako sú kvetinárstva či očné optiky exminister Kamenický. „Budete to ešte ľutovať, to je môj názor.“

Heger hovorí o konkrétnych žiadostiach od ľudí, ktorí sa na nich obracajú. Pripomenul, že sprísnili hygienické pravidlá.  

12:16 - Na RTVS diskutuje v relácii O 5 minút 12 súčasný minister financii Eduard Heger z OĽaNO a bývalý minister Ladislav Kamenický zo Smeru.

12:00 - Richard Sulík spresnil, že Európska únia poskytla 750 miliárd eur, ktoré sa majú cez komerčné banky prerozdeliť medzi jednotlivé členské krajiny. Z tohto zdroja chce Slovensko realizovať opatrenia pomoci pre zamestnancov aj firmy.

 

11:57 „Proti ľudským právam je aj koronavírus, lebo ich vraždí,“ vyhlásil na margo uzavretia rómskych osád Richard Sulík. Niektoré ľudskoprávne organizácie totiž tvrdia, že kompletné uzavretie takejto osady je vážnym porušením práv. 

11:53 - Minister práce Milan Krajniak spresňoval, že časť odvodov bude zamestnancom preplácať štát. Zopakoval tiež opatrenia, že rodičia, ktorí sú doma s deťmi do 11 rokov dostanú v rámci ošetrovného 55% hrubej mzdy, rovnako je to pri vyplácaní nemocenského v prípade ľudí, ktorí musia byť v povinnej karanténe. Dodal, že dôchodcom zabezpečujú 100% vyplácanie dôchodkov, na 13. dôchodok vraj zatiaľ peniaze sú, ale ak toto bude trvať dlhšie, tak to nemôže sľúbiť.

Príklad ako približne bude fungovať vyplácanie pomoci, zverejnil na svojom Facebooku aj ekonóm a štátny tajomník ministerstva práce Jozef Mihál.

11:43 - Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo lokalitu odkial pochádzajú noví nakazení:

· Muž, okres Považská Bystrica                             · Muž, okres Partizánske

· Muž, okres Prievidza                                               · Muž, okres Bratislava

· Žena, okres Košice                                                  · Muž, okres Považská Bystrica

· Muž, okres Galanta                                                 · Žena, okres Považská Bystrica

· Muž, okres Zlaté Moravce                                     · Muž, okres Bratislava

· Muž, okres Žilina                                                      · Muž, okres Prievidza

· Žena, okres Senica                                                  · Žena, okres Považská Bystrica

· Žena, okres Humenné                                            · Muž, okres Partizánske

· Muž, okres Bardejov                                                · Žena, okres Rimavská Sobota

· Žena, okres Bratislava                                            · Muž, okres Bratislava

· Žena, okres Dunajská Streda                                · Muž, okres Partizánske

11:42 - Ľudia sa môžu s otázkami na opatrenia, ktoré predstavila dnes vláda, obracať na linky  ministerstva práce aj úradov sociálnych vecí, povedal minister práce Milan Krajniak.

11:39 - Richard Sulík v relácii V politike povedal, že ak dôjdu miesta v nemocniciach, štát začne obsadzovať hotely. Chcú totiž, aby ľudia, ktorí pravidelne prechádzajú hranice s okolitými štátmi, šli tiež do izolovanej karantény, pretože ísť domov nie je efektívne. Už teraz obsadzujú internáty.

Odporúčané
Stredoškolákov surovo vysťahovali z internátov: Veci im nahádzali do vriec, nemohli si ich ani skontrolovať Stredoškolákov surovo vysťahovali z internátov: Veci im nahádzali do vriec, nemohli si ich ani skontrolovať 27. marca 2020, 14:44

11:38 - Igor Matovič ostro skritizoval omšu v Hlohovci, kde opäť prišlo 50 ľudí. Najmä preto, že tam boli starší ľudia, už podľa neho ide o trestný čin ohrozenia zdravia a nie je to iba na pokutu. „Ak chce niekto stráviť 4-10 rokov v base, nech pokračuje v takomto nezodpovednom správaní.“

11:32 - AKTUÁLNE ČÍSLA NAKAZENÝCH:

Zo 720 vzoriek potvrdili 22 pozitívnych na koronavírus. Najstarší dvaja pacienti majú 73 a 74 rokov, sú z Bratislavy a Partizánskeho. Najmladší nakazený je 2-ročný chlapec z Považskej Bystrice. Ďalší starší pacienti sú z Partizánskeho (muž, 61 rokov) a z Rimavskej soboty (žena, 69 rokov).

Doteraz sa tak na Slovensku potvrdila nákaza u 314 ľudí.

Odporúčané
Počet nakazených na Slovensku je 314, Matovič dnes oznámil 22 nových prípadov Počet nakazených na Slovensku je 314, Matovič dnes oznámil 22 nových prípadov 29. marca 2020, 11:35

11:31 - Minister práce Krajniak hovorí, že ide o najväčšiu finančnú pomoc ľuďom v dejinách Slovenska. Bude to stáť 1 miliardu mesačne. Táto pomoc by mala zasiahnuť milión ľudí, 800 tisíc zamestnancov a 250 tisíc živnostníkov či SZČO.

11:29 - V relácii V politike na televízii TA3 diskutujú minister hospodárstva a zastupujúci minister zahraničných vecí Richard Sulík, minister práce Milan Krajniak a minister vnútra Roman Mikulec.

11:24 - Na Facebooku Igora Matoviča sa objavil prehľad opatrení.

11:16 - Igor Matovič vysvetlil pomoc štátu na konkrétnom príklade firmy, ktorá má 250 zamestnancov s bežným hrubým platom 1000 €: 

Firma dostane spomínaných 200 tisíc, tie prerozdelí zamestnancom vo výške 80 % bežnej hrubej mzdy, teda 800 eur - rovnakú mzdu mali aj tak dostávať od firmy, lebo sú povinne doma, štát tak preplatí 100 % nákladov firmy na ľudí, aby nikoho nevyhodili. 

Toto sa týka ale len firiem, ktoré sú povinne zatvorené.

11:13 - Vláda chce presadiť avizované opatrenia prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. Navrhované zákony by mohli byť v parlamente v utorok popoludní. 

11:00 -  Veľkí zamestnávatelia môžu príspevok od vlády čerpať maximálne vo výške 200-tisíc eur mesačne.

 10:53 - Ak chce zamestnávateľ dostať akúkoľvek pomoc, nesmie to žiadať pre zamestnanca, ktorý už je vo výpovednej dobe.  „Pracovné miesta musia ostať zachované," zdôraznil premiér Igor Matovič.

KORONA NAŽIVO: Richard Sulík o osadách: Proti ľudským právam je aj koronavírus, lebo ich vraždí
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

10:43 - „Nie je čas pozerať koľko to bude stáť,“ vyhlásil minister financií Eduard Heger. Na pomoc nám podľa neho požičia Európska centrálna banka. Ako presne zatiaľ minister nevedel povedať, chcú to doriešiť budúci týždeň.

10:40 - „Teraz musíme tri mesiace ťahať za jeden povraz," povedal predseda Národnej rady Boris Kollár. Parlament chce zvolať budúci týždeň, aby tieto konkrétne opatrenia pre zamestnancov, firmy a živnostníkov mohli schváliť čím skôr.

10:36 - Veronika Remišová kritizuje predošlú vládu, že nedokázala ušetriť dostatok peňazí, aby sme sa vedeli lepšie vysporiadať s koronavírusovou pandémiou. 

„Pomoc štátu však nestačí, a aby sme to zvládli treba dodržiavať pravidlá od hlavného hygienika, nosenie rúšok, hygiena, dezinfekcia, dodržiavanie odstupov a povinnej karantény. Vyžaduje si to aj ľudskosť a súdržnosť,“ apelovala Remišová s tým, že až tretina obyvateľov sú v rizikovej skupine, ktorým máme pomáhať a chrániť ich.

10:33 - Štát chce podľa Richarda Sulíka pomôcť aj firmám, ktoré sa s problémami borili už dlhšie. Firmy, ktoré mali v roku 2014 až 2018 stratu a doteraz si ju nezapočítali s nejakými ziskami, tak si tú stratu môžu uplatniť celú naraz. Môžu si to celé zarátať oproti roku 2019, ktorý bol podľa Sulíka dobrý. Bývalý minister financie Ladislav Kamenický toto opatrenie kritizuje, lebo podľa neho nemá spojitosť s koronavírusom.

10:29 - „Celkovo pôjde o pomoc pre 800-tisíc zamestnancov a SZČO. Ide o najväčšiu finančnú pomoc v dejinách Slovenska, ktorá je určená priamo na udržanie pracovných miest či práce pre zamestnancov a živnostníkov," povedal Krajniak. Prvé žiadosti chce vláda prijímať už o týždeň v pondelok, prvé prídavky by mali začať vyplácať od 15. apríla.

KORONA NAŽIVO: Richard Sulík o osadách: Proti ľudským právam je aj koronavírus, lebo ich vraždí
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

10:24 -  Štát preplatí 80 % platu zamestnanca v tých firmách, ktorých prevádzky sú alebo boli uzavreté. „Týmto chceme udržať týchto zamestnancov v pracovnom pomere. Budú v tom zahrnuté aj odvody aj daň,“ spresnil minister práce Milan Krajniak.

Príspevky pre SZČO a zamestnancov vo firmách, ktoré zaznamenali pokles tržieb, sa bude odvíjať od toho, ako výrazne boli poklesom zasiahnuté. Prepočty za marec budú polovičné, Matovič predstavil čísla na mesiac apríl:

  • Pri poklese viac ako 20 % príjmov štát prispeje na plat zamestnanca alebo živnostníkovi 180 €.
  • Pri poklese tržieb viac ako 40 % bude príspevok vo výške 300 €.
  • Pri poklese tržieb viac ako 60 % je príspevok 420 €.
  • Pri strate viac ako 80% tržieb štát prispeje sumou 540 €.

„Tretím opatrením je garantovanie dávkových záruk 500 miliónov eur mesačne pre banky, aby mohli financovať firmy so zamestnancami, či živnostníkov, aby mohli financovať svoje potreby. Banky ich potom majú za úlohu posúvať ľuďom za veľmi výhodných podmienok,“ vyhlásil na tlačovke premiér Igor Matovič.

10:23 - Premiér Igor Matovič vysvetľuje, že prvý týždeň prijímali najmä opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia občanov Slovenska. "Chceme zabrániť tomu, aby nás táto časť ekonomickej krízy vtiahla do nejakej špirály, kde by sme sa nevedeli spamätať. Chceme podať pomocnú ruku tým, ktorí za to nemôžu. Preto ide o prvú pomoc zamestnancom firmám, a SZČO."

10:21 - Začína tlačovka Igora Matoviča, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Veroniky Remišovej a Eduarda Hegera. Budú informovať o nových ekonomických opatreniach.

 

10:17 - Slovákom bude od pondelka od polnoci umožnený tranzit územím Českej republiky. Musí sa ale uskutočniť v čo najkratšom čase a počas celej cesty platí povinnosť mať zakrytý nos a ústa rúškom alebo šatkou. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Vodič sa pri vstupe na územie Česka musí preukázať nótou Veľvyslanectva SR v Prahe. „Je potrebné, aby žiadateľ o návrat do SR tranzitom cez územie ČR požiadal minimálne 48 hodín pred plánovanou cestou príslušné veľvyslanectvo SR v krajine, z ktorej plánuje odchod, o vystavenie uvedenej nóty. Každá prepravovaná osoba je povinná predložiť samostatnú nótu vystavenú na jej meno,“ píše ministerstvo.

10:07 - Polícia nevylučuje, že stúpne počet ohlásených prípadov domáceho násilia. „,Rátame aj s tým, že počet ohlásených prípadov v tomto období stúpne, čo nie je vylúčené,“ povedal hovorca Policajného zboru Michal Slivka.

K zvýšenému riziku násilia páchaného v domácnostiach môže podľa neho prispievať viacero faktorov ako sú narastajúca frustrácia z obmedzenia sociálnych kontaktov či obavy zo straty príjmu. Členovia rodín trávia spolu oveľa viac času a obete majú veľmi nízku možnosť vonkajšej podpory od širšej rodiny a známych.

Polícia pripomína, že rieši len tie prípady, ktoré boli ohlásené a o ktorých sa dozvedela.

9:58V Číne pribudlo v sobotu 45 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o deväť menej ako deň predtým. Päť ľudí na chorobu Covid-19 zomrelo. Zo 45 prípadov nákazy je 44 „dovezených“, teda, že pozitívne testované boli osoby, ktoré sa vrátili do Číny zo zahraničia.

Všetkých päť nových úmrtí bolo zaznamenaných v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom súčasnej pandémie a postupne ruší prísne karanténne opatrenia, ktoré zaviedla ešte v januári. (denník N

Množstvo ľudí však spochybňuje oficiálne štatistiky čínskych úradov, pretože počet urien privezených do Wu-chanu výrazne prekračuje publikované čísla obetí.

Odporúčané
Do Wu-chanu priviezli tisícky urien. Vyvolávajú otázky o skutočnom počte obetí koronavírusu Do Wu-chanu priviezli tisícky urien. Vyvolávajú otázky o skutočnom počte obetí koronavírusu 29. marca 2020, 9:44

9:44 - Inicatíva SK Covid Hackaton pracuje na vývoji viacerých aplikácií. Napríklad systému pre urýchlenie výmeny údajov pacientov v odberných miestach či aplikácii určenej pre zdravotnícky personál, ktorá zase uľahčí mať pod kontrolou dochádzku. 

„Hľadáme dobrých ľudí v oblasti medicíny, informatiky, logistiky a ďalších, ktorí sa s nami chcú zapojiť do boja proti koronavírusu. Pridajte sa ku nám,” vyzýva Michal Weis z iniciatívy. (Aktuality

9:33 - Manželka kanadského premiéra Justina Trudeau Sophie Gregoire sa vyliečila z Covidu-19. V sobotu večer to napísala na Facebooku. Chorobu prekonala po dvoch týždňoch, odkedy ju pozitívne testovali na prítomnosť koronavírusu.


9:20Moskovčania starším než 65 rokov dostali od radnice príplatok k dôchodku za to, že dodržia do polovice apríla zákaz vychádzania. Z domova môžu odísť len na nákup liekov a potravín, prípadne so psom. 2000 rubľov (23 eur) dostali dopredu, druhú takúto sumu dostanú, až keď sa karanténa skončí - ak jú, samozrejme, budú dodržiavať. (denník N)

9:11 - Britský premiér Johnson napísal list, v ktorom vyzýva ľudí, aby zostali doma, a pomohli tak zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Chce ho poslať do všetkých domácností v Británii. V krajine je už viac ako tisíc mŕtvych na koronavírus, nakazený je aj samotný Jonhson. Karnténu trávi v Downing Street. (The Telegraph)

8:58 - Donald Trump zatiaľ nesúhlasí s povinnou karanténou celého New Yorku. Napísal to na sociálnej sieti Twitter. Počet obetí už pritom stúpol cez 2 200, celkovo je v Spojených štátoch nakazených cez 123 tisíc ľudí. Je to najviac na celom svete.

8:50 - Airbnb chce ponúknuť 100 tisíc ubytovací miest zadarmo pre zdravotníkov, ktorí denne pomáhajú chorým pacientom s koronavírusom. Majitelia bytov, ktoré  sa môžu do programu  zapojiť dobrovoľne, všetky výdavky bude hradiť spoločnosť Airbnb. (The Teleghrap)

8:44 - Cyklomost slobody neďaleko Devínskej Novej vsi Využívali pracujúci v Rakúsku, aby sa  vyhli povinnej karanténe. Starosta bratislavskej mestskej časti umiestnil na most oplotenie, ktoré znemožňuje prechod na druhú stranu. (TA3)

8:32 - Dobrovoľní hasiči v Kútoch dosiaľ ušili 400 rúšok, ktoré rozdali starším obyvateľom obce spolu s informačnými letákmi. 

„Nezabúdajú ani na pravidelnú dezinfekciu verejných priestranstiev, v ktorej budú pokračovať aj naďalej,“ informovalo hasičské prezídium.

8:20 - Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík, Veronika Remišová a Eduard Heger budú dnes informovať o nových ekonomických opatreniach, ktoré majú byť prvou pomocou zamestnancom, živnostníkom a firmám.

Tlačová konferencia sa očakáva dnes o 10:00.

 
8:00 - V nedeľu musia byť všetky obchody na Slovensku povinne zatvorené s výnimkou pohotovostných lekární a veterinárnych ambulancii. Vláda nariadila tento deň ako sanitárny, prevádzky by mali vydezinfikovať svoje priestory a predavačky a predavači si budú môcť oddýchnuť.

Všetko dôležité, čo sa v spojitosti s koronavírusom stalo na Slovensku v sobotu, si môžete vypočuť v podcaste Korona Update

Odporúčané
KORONA UPDATE: Budeme mať viac otvorených obchodov, ale za prísnejších podmienok. Vo svete je už viac ako 600-tisíc chorých KORONA UPDATE: Budeme mať viac otvorených obchodov, ale za prísnejších podmienok. Vo svete je už viac ako 600-tisíc chorých 28. marca 2020, 20:38
Domov
Zdieľať
Diskusia