Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. februára 2020, 15:33
Čas čítania 0:57
Matej Krajčovič

Do vesmíru odštartoval nový satelit. Má nám pomôcť pochopiť erupcie na Slnku

TECH NASA SLNKO
Uložiť Uložené

Slnko sa každých 11 rokov výrazne mení a jeho erupcie môžu ohrozovať naše družice.

Európska vesmírna agentúra ESA a americká NASA dnes skoro ráno do vesmíru vystrelili nový satelit, ktorý zamieri priamo k stredu našej slnečnej sústavy. 

Cieľom je podrobnejšie skúmanie Slnka, no trochu inak, než to robili všetky doterajšie misie. Väčšina z nich zvykla krúžiť okolo rovníka našej najväčšej hviezdy podobne, ako to robia všetky planéty. Boli tiež relatívne ďaleko, vysoká radiácia a sálavé teplo totiž k technike nie sú práve najpriateľskejšie.

Do vesmíru odštartoval nový satelit. Má nám pomôcť pochopiť erupcie na Slnku
Zdroj: ESA

Pripravovaný Solar Orbiter sa priblíži až na vzdialenosť 42 miliónov kilometrov a pri každom oblete bude prichádzať pod relatívne ostrým uhlom. Mal by nám tak dať lepší pohľad póly Slnka, na ktoré zo Zeme dobre nevidíme. 

Vedci dúfajú, že vďaka nemu pochopia najmä to, prečo sa na Slnku striedajú obdobia intenzívnej aktivity a erupcíí s tými relatívne pokojnými. Zmeny sa dejú v približne 11-ročnom cykle. 

Počas neho masívne magnetické pole Slnka prakticky kompletne zmení svoj smer. V tzv. „solárnom maxime“ sú viditeľné charakteristické škvrny, ktoré zas po prepólovaní v ďalšej dekáde takmer úplne zmiznú.

Odporúčané
Nové zábery Slnka majú najvyššie rozlíšenie, aké sa kedy teleskopom podarilo zachytiť Nové zábery Slnka majú najvyššie rozlíšenie, aké sa kedy teleskopom podarilo zachytiť 30. januára 2020, 14:02

Spolu so škrvnami zo Slnka vychádzajú aj častice nabité silným magnetickým poľom. Tie potom spôsobujú problémy GPS družiciam, telekomunikačným satelitom krúžiacim okolo Zeme a dokonca aj astronautom na medzinárodnej vesmírnej stanici. Tí dostanú vyššie dávky radiácie. 

Vedci teraz dúfajú, že keď tieto procesy dokážeme viac pochopiť, budeme sa na podobné výčiny „vesmírneho počasia“ schopní lepšie pripraviť. 

Orbiter bude veľký približne ako malý autobus a vo vnútri si ponesie 10 rôznych prístrojov dôkladne chránených tepelným štítom z titánu. Ten bude musieť vydržať teplotu až 600 °C.

Domov
Zdieľať
Diskusia