Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. januára 2020, 7:37
Čas čítania 16:49
Viktor Kniš

Záznam z 1. dňa súdu s Kočnerom: U Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Prípad sme sledovali naživo zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

• Obžalovaný Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj podnikateľa Molnára, potvrdil to aj v následnej výpovedi

• Vypovedal aj Tomáš Szabó, ktorý má vlastnú verziu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

• Vypovedala aj Alena Zsuzsová, ktorá sa k vražde odmietla vyjadriť

• Marian Kočner odmietol vypovedať v prípade vraždy

LIVE reportáž z druhého dňa hlavného pojednávania nájdeš TU.

Odporúčané
Záznam z 2. dňa súdu s Kočnerom: Keby Kočner nemal také vzťahy s políciou a Smerom, tak by sa to nestalo, hovorí kľúčový svedok Záznam z 2. dňa súdu s Kočnerom: Keby Kočner nemal také vzťahy s políciou a Smerom, tak by sa to nestalo, hovorí kľúčový svedok 14. januára 2020, 7:35

19:20 – Predsedkyňa senátu Sabová prerušila pojednávanie. Pokračovať sa bude zajtra – 14. januára od 9:00. Proces budeme v LIVE reportáži sledovať rovnako aj zajtra. 

19:06 – Obžalovaný Marček žiada prostredníctvom svojho právneho zástupcu o konanie v neprítomnosti na nasledujúce dni hlavného pojednávania. Podáva podnet na zrušenie kolúznej väzby, pretože obžalovaní už dnes vypovedali, a tak nemá koho a ako ovplyvňovať. Marček nechce byť vypočutý k okolnostiam ďalšieho trvania väzby. Sabová skonštatovala, že je možné vykonať bez Marčeka hlavné pojednávanie a vyhovela tak žiadosti obžalovaného. 

18:59 – Prokurátor vysvetľuje, prečo nepodal návrh na výsluch svedkyne Jany Kuciakovej. „Bolo to vyslovene iba opomenutie pri podávaní obžaloby,“ konštatuje prokurátorMatka Jána Kuciaka bude vypovedať v utorok 14. januára. 

18:46 – Silvia Molnárová ešte  v rámci výpovede konštatovala, že má pochybnosti o motíve vraždy. Nerozumie, ako je možné, že vysokoškolsky vzdelaný Szabó nespravil také bezpečnostné opatrenia ako napríklad odstavenie poplašného zariadenia. Taktiež nechápe, prečo Marček a Szabó neukradli 3 kusy drahých hodiniek. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: U Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová
LIVE zo súdu s Kočnerom: U Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová

18:41 – Predsedkyňa senátu Ružena Sabová opakovane napomína Silviu Molnárovú, aby si sadla poriadne a pozerala sa priamo na ňu. Sestra zavraždeného sa občas pozrie na prokurátora, ktorý jej aktuálne kladie otázky. Sabová napomína aj tlmočníčku z/do maďarčiny, aby hovorila hlasnejšie. 

18:32 – Silvia Molnárová opisuje deň vraždy, keď našla svojho brata zavraždeného v dome, v ktorom býval. Opisuje vzťah s obžalovanými, Szabó vraj trávil s Molnárom v čase pred vraždou veľa času. Zoltán Andruskó vraj dlžil jej bratovi peniaze. V rovnaký večer, keď Marček podľa svojich slov zastrelil dvoma výstrelmi podnikateľa Molnára, mal v dome spať aj jeho syn. „Pýtam sa obžalovaného Marčeka, či by zabil aj jeho,” prednáša pred súdom Molnárová.

18:21 – Z pojednávacej miestnosti už postupne odišla asi polovica novinárov, vo väčšine prípadov išlo o zástupcov zahraničných médií. 

18:20 – Pojednávanie pokračuje, vypovedať bude Silvia Molnárová – sestra zavraždeného podnikateľa. Pomáhať jej bude tlmočníčka. 

18:10 – Súd vyhlásil 10-minútovú prestávku. 

 

18:04 – Exmanželka zavraždeného Molnára prezradila, že si podnikateľ skutočne doma nechával veľkú hotovosť. Peniaze mal ukryté v kúpeľni alebo v skrini v predsieni v monterkách. Jej výpoveď zatiaľ ilustruje možný finančný motív vraždy. 

17:56 – Langerová nevedela presne popísať vzťah Marčeka a Szabóa s Molnárom, dodáva, že sa veľa informácií dozvedela až po smrti exmanžela, keď sa jej do rúk dostali prepisy z telefónu. Vtedy sa dozvedela aj o tom, že podnikateľ Molnár požičiaval ľuďom peniaze. Zsuzsovú ani Kočnera nepozná. 

17:48 – Svedkyňa Viktória Langerová opisuje deň vraždy exmanžela. „Okolo deviatej hodiny mi volala kamarátka, aby som sa zastavila na kávu. Oznámila mi, čo sa stalo. Ale konkrétne mi nevedela nič povedať. Bola tam polícia, sanitka…,“ hovorí Langerová. Opisuje, ako vnímala Marčeka, ktorý sa k vražde Molnára priznal.

17:41 – Kým predsedkyňa senátu Sabová poučuje svedkyňu o právach, Marian Kočner a jeho advokát Marek Para si opakovane vymieňajú jeden zložený A4 papier, prostredníctvom ktorého si posielajú krátke odkazy. Okolo Kočnera sedia štyria kukláči ZVJS. 

17:34 – Vypovedať bude Viktória Langerová – exmanželka zavraždeného podnikateľa Molnára. 

17:26 – Keď Marian Kočner odchádzal z miesta, kde sedia obžalovaní pri výpovedi, pozorne si prezrel novinárov a následne sa usadil na svoje miesto pred advokátom Marekom Parom. 

17:25 – Daniel Lipšic pripomenul, že ak bude Marian Kočner vypovedať neskôr, môže to byť v jeho neprospech, keďže sa proces posunie a on bude poznať ďalšie výpovede a okolnosti. 

17:24 – „K skutku číslo jedna (pozn. red. vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej) sa nebudem vyjadrovať,“ hovorí Marian Kočner. Sudkyňa uznala jeho právo nevypovedať v tejto fáze pojednávania. 

17:22 – „Z obžalovaných poznám len Alenu Zsuzsovú,“ uviedol Marian Kočner na úvod. Najprv sa Kočner vyjadruje k skutku nedovoleného ozbrojovania, ku ktorému sa dopoludnia priznal. Sudkyňa nerozumie, prečo sa k skutku vyjadruje, keď sa priznal.

LIVE zo súdu s Kočnerom: U Zoltána Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová
LIVE zo súdu s Kočnerom: U Zoltána Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová Zdroj: TASR – Michal Svítok

17:21 – Začína výpoveď Mariana Kočnera, ktorý dnes dopoludnia pred súdom prehlásil, že sa cíti byť nevinný v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. 

17:18 – Do pojednávacej miestnosti o malú chvíľu príde obžalovaný Marian Kočner. 

17:17 – Výpoveď Aleny Zsuzsovej sledovali okrem Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa aj poškodené rodiny – rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej. Aj keď neskrývali smútok, často sa veľmi priamo pozerali smerom k miestu, kde sedela Alena Zsuzsová. 

17:14 – Advokát poškodených Daniel Lipšic konštatuje, že to, čo Zsuzsová uviedla spontánnej časti je v rozpore s tým, čo je uvedené v prepise údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema. Jej výpoveď považuje za nedôveryhodnú. 

17:12 – „Čo sa týka pána Kočnera, nikdy si u mňa žiadnu vraždu neobjednal, ani sa nesprával tak, že by chcel niekomu fyzicky ublížiť, to je z mojej strany všetko,“ uzavrela Zsuzsová s tým, že na otázky bude odpovedať až po výpovedi Zoltána Andruskóa. 

17:07 – Alena Zsuzsová má zachrípnutý a mierne roztrasený hlas. Nie je sebavedomá, sudkyňa ju napomína, aby rozprávala hlasnejšie. Aktuálne vysvetľuje, odkiaľ mala Porsche a Mercedes od Kočnera.

17:05 – „Od Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby mojej dcéry, ale nie vraždu“ hovorí Zsuzsová. 

17:02 – Zsuzová opisuje vzťah s Kočnerom. Keď sa spoznali v roku 2012, vraj si o nej najprv myslel, že je zlatokopka. Keď si všetko vysvetlili, stal sa krstným otcom jej dcéry. Zsuzsová dodáva, že nebude odpovedať na otázky a odmieta vinu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zlatica Kušnírová počas celej výpovede Zsuzsovej krúti hlavou.

17:00 – Začína výpoveď Aleny Zsuzsovej. „Okrem Mariana Kočnera nepoznám nikoho. Marčeka a Szabóa som prvýkrát videla na súde v Banskej Bystrici. Pán Kočner je môj veľmi dobrý priateľ a krstný otec mojej dcéry,“ hovorí Alena Zsuzová a spontánnu výpoveď začína opisom vzťahu s Kočnerom. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: U Zoltána Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová
LIVE zo súdu s Kočnerom: U Zoltána Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová Zdroj: TASR – Michal Svítok

16:55 – Do pojednávacej miestnosti prichádza obžalovaná Alena Zsuzsová. 

16:49 –  Zástupcovia poškodených konštatujú, že výpoveď Szabóa považujú za nedôveryhodnú a nepravdivú. Naopak, výpoveď Miroslava Marčeka považuje splnomocnenec Roman Kvasica za pravdivú v plnom rozsahu. 

16:45 – Szabó zopakoval, že na otázky nebude odpovedať. Miroslav Marček, ktorý je po celý čas výpovede prítomný v pojednávacej miestnosti, sa ku slovám svojho bratranca nechcel vyjadrovať.

16:44 – Szabó už niekoľko minút rozpráva o ďalšej zbrani, nie však v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pridržiava sa poznámok v zošite.

16:33 – „Pozri, tento k**ot doniesol nabitú zbraň,“ cituje Szabó slová, ktoré údajne povedal Miroslav Marček v aute, keď kupovali zbraň v Maďarsku. 

16:28 – Tomáš Szabó odmieta odpovedať na otázky, sudkyňa konštatuje, že tým pádom využíva svoje právo nevypovedať. 

16:24 – „Ja s vraždou nemám nič spoločné, neviem, prečo si to na mňa Marček vymyslel,“ pokračuje Tomáš Szabó.  „V poslednej dobe sme spolu ani nevychádzali, na začiatku sme boli spolu cvičiť, potom už nie. Možno kvôli priateľke. Neskôr sa z neho stal úplný nervák, neviem, čo sa stalo,“ dodáva.

16:23 – Niektorí novinári sa pri výpovedi Tomáša Szabóa pousmievajú, keďže ju považujú za veľmi nedôveryhodnú.

16:22 – Vo verzii Tomáša Szabóa nie je ani zmienka o tom, že by vedel, čo chcel ísť Miroslav Marček spraviť. Nespomína ani zbraň a k vražde sa vyjadruje až po tom, čo prišli s Marčekom za Andruskóom. Vtedy mu vraj Andruskó s úsmevom povedal, že to boli Srbi. 

16:17 – Tomáš Szabó naďalej pokračuje v spontánnej výpovedi. Tvrdí, že prišiel moment, kedy chcel ísť Miroslav Marček vybavený bejsbalkou a vyskakovacím nožíkom za Jánom Kuciakom. On ho upozorňoval, že si má dávať na Kuciaka pozor, lebo je vraj bývalý boxerista. Tomáš Szabó používa počas svojej výpovede aj vulgarizmy. 

16:15 – Szabó tvrdí, že na neho Marček naliehal, aby opakovane chodili do Veľkej Mače. Vraj ho už postupne odmietal, lebo mal zranenie z džuda a nechcel tam tak často chodiť. 

16:10 – Šofér Tomáš Szabó ďalej tvrdí, že chodil do Veľkej Mače, lebo tam chcel kúpiť babetu od Róma. „Prišli sme do obce, Róma som tam nenašiel, takže som babetu nekúpil. O dva dni som sa zas vrátil k rovnakej krčme, ale Róma, čo predával babetu, som opäť nenašiel,“ hovorí Szabó pred súdom. Vtedy vraj Marček navrhol, že keď už sú tam, tak sa pôjdu pozrieť aj na miesto, kde býva Kuciak. Tvrdí, že za zámerom zbiť ho. Počas výpovede sa Tomáš Szabó pridržiava poznámok na papieri. 

16:06 – Tomáš Szabó tvrdí, že Jána Kuciaka mali za peniaze od Andruskóa zbiť, resp. „prefackať,“ nie zabiť. V svojej verzii pokračuje aj naďalej. Hovorí, ako jemu a Szabóovi dal Andruskó mobily. 

16:04 – Tomáš Szabó si nie je istý, kam sa má pozerať, predsedkyňa senátu mu vysvetľuje, že sa má pozerať na ňu. Pokračuje výpoveďou v súvislosti s prípadom vraždy Kuciaka. 

16:02 – Tomáš Szabó uvádza, že skutočnosti uvedené v obžalobe v súvislosti s nájdenými nábojnicami sú nepravdivé. Ako dôvod uvádza, že v obžalobe sa píše o policajnom psovi. Ten podľa jeho názoru nemohol byť použitý, lebo bol majiteľom troch psov, ktoré na mieste jeho trvalého bydliska žili. „Žiadny služobný pes nebol použitý pri zaisťovaní v našom dome,” poukazuje Szabó na rozpor v spise. K držaniu nábojov sa priznáva, podľa jeho slov ich zabudol odovzdať, keď skončil ako zamestnanec polície. 

15:58 – „Vypovedať budem, ale na otázky odpovedať nebudem. S Kočnerom sa nepoznáme, pani Zsuzsovú poznám len z videnia,“ povedal Tomáš Szabó na úvod. Dodáva, že je trochu prechladnutým preto občas rozpráva zachrípnutým hlasom. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček
LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček

15:55 – Začína výsluch Tomáša Szabóa, ktorý má byť šoférom v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Či sa cíti byť vinným alebo nevinným, nepovedal ani po dopoludňajšej výzve predsedkyne senátu. 

15:52 – Predsedkyňa senátu pripomína, že je zakázané zverejňovať zvukový záznam. Ešte raz novinárov napomenula, aby si túto skutočnosť uvedomili a nemarili vyšetrovanie zverejňovaním zvukového prenosu. 

15:50 – Pojednávanie pokračuje po prestávke. Do pojednávacej miestnosti vošiel okrem Miroslava Marčeka v sprievode kukláčov aj Tomáš Szabó, ktorý by mal vypovedať ako ďalší. 

15:45 – Otec zavraždeného Jána Kuciaka reagoval na Marčekovu výpoveď: „Môžete si sami spraviť obraz, s akým pokojom vyprával o tom, ako vraždil ľudí, takže ja neviem, či v tom bola nejaká ľútosť. To malo ďaleko od ľútosti.“

15:33 – Súd ukončil výpoveď Marčeka a  vyhlásil 15-minútovú hygienickú prestávku.

15:32 – „Súhlasím s náhradou škody pre poškodených, spravím všetko pre to, aby som im to vynahradil,“ hovorí Marček na záver svojej výpovede.

15:29 – Marček podrobne popisuje, čo sa dialo po dobu 30 minút, kým sa zdržiavali po vražde podnikateľa Molnára v jeho dome. Zbierali nábojnice, prehľadávali, či sa v dome nenachádza ešte niekto iný a potom čakali, pretože počuli zvuky z iných okolitých domov. 

15:25 – Predsedkyňa senátu Ružena Sabová sa posledných niekoľko minút pýtala na špecifický priebeh vraždy. Zaujímalo ju, či Szabó pri vykonaní vraždy rozprával, čo sa Marček zavraždeného pred zastrelením pýtal a čo mu odpovedal. 

15:13 – Aj keď na začiatku pojednávania sedeli poškodené Zlatica Kušnírová a Silvia Molnárová na rovnakej lavici ďaleko od seba, teraz už sedia veľmi tesne blízko pri sebe. 

15:11 – Prokurátor sa Marčeka opýtal, prečo strieľal dvakrát. „Preistotu, bola to rana istoty,“ povedá Marček.

15:10 – „Iniciátorom vraždy Petra Molnára bol pán Szabó,“ povedal Miroslav Marček aj napriek predchádzajúcemu zaváhaniu, keďže najprv na otázku o iniciátorovi odpovedať nechcel, pretože je Tomáš Szabó jeho rodina. Sú bratranci. 

15:00 – Strelec Miroslav Marček vypovedá už približne dve hodiny, teraz opísal vykonanie vraždy podnikateľa Molnára. Opis priebehu vraždy veľmi ťažko znáša sestra podnikateľa Silvia Molnárová, ktorú utešuje v pojednávacej miestnosti Zlatica Kušnírová. Paradoxom je, že práve Silvila Molnárova zabezpečila po vražde Marčekovi prácu šoféra vo firme zavraždeného Petra Molnára. 

14:51 – Miroslav Marček si spomína na „záhadného Rusa.“ Pre splnomocnenca Romana Kvasnicu bolo dôležité, aby si Marček spomenul na súvislosť medzi „záhadným Rusom“ a cestou do Dubaja. „Povedal som, že v ten deň, keď sme sa bavili o tom objednávateľovi, pán Andruskó povedal, že je niekde v Dubaji,” hovorí Marček. 

„Všetky moje otázky smerujú k dokázaniu viny pána Kočnera,“ konštatuje Kvasnica. 

 

14:44 – Marčeka sa pýta advokát Daniel Lipšic. Zaujímalo ho, v akej forme dostal dôkazy, vyplatené peniaze a či vedel Tomáš Szabó pred vraždou o tom, že má Marček zbraň.

14:38 – Kým predsedkyňa senátu a advokát Marek Para hľadajú informácie v spisoch, Miroslav Marček stále sedí na stoličke pre vypovedajúcich asi dva metre od miesta, kde sedí senát. Často skláňa hlavu dole, pozerá sa na stôl pred sebou alebo do zeme. Zvyšok obžalovaných (Kočner, Szabó, Zsuzsová) sa stále nachádza mimo pojednávacej miestnosti. 

14:35 – Právny zástupca Mariana Kočnera sa pýta Miroslava Marčeka otázky v súvislosti s tým, čo sa dialo pred vraždou a po vražde. 

14:25 – Ďalej obžalovaný odpovedá, prečo usmrtil aj Martinu Kušnírovú, keď Jána Kuciaka usmrtil už pri vchodových dverách. „Vzhľadom na to, že som nemal na sebe kuklu, nebolo možné odtiaľ len tak odísť,“ hovorí Marček. 

14:17 – V pojednávacej miestnosti vznikol menší rozruch. Sudkyňa si vymenila názory s Danielom Lipšicom kvôli námietkam, ozval sa aj ďalší právny zástupca poškodených Kvasnica, ktorý sa sťažuje, že Marčeka zle počuje, lebo rozpráva veľmi rýchlo. Miroslav Marček vypovedá už viac ako 80 minút.

14:14 – Keď Marček a Szabó oznámili Andruskóovi, že namiesto jedného človeka zabili dvoch, pousmial sa a povedal „dobre.“ Pôvodne mal byť Andruskó šoférom a Marčeka mal zaviesť do Veľkej Mače práve on. 

14:11 – „Viem o objednávkach vraždy prokurátora Žilinku, prokurátora Šufliarskeho a novinára Jána Kuciaka,“ odpovedá Marček na otázku advokátky Vestenickej, či dostal viac podobných objednávok od Andruskóa. 

14:05 – Prokurátor predkladá vecné dôkazy – váhu, kliešte a bundu. Ide o dôležitý moment, kedy senát povoľuje prvé dôkazy vyňaté z dokazovania. Marček povedal, že váhu kúpil Szabó a on ju používal pri skladaní náboja. Kliešťe možno používal na rozobratie náboja a bunda patrí Szabóvi. Otázky teraz položí právna zástupkyňa Aleny Zsuzsovej. 

14:02 – Súd sa snažil prísť na motív vraždy. Pýtal sa, či niekto na neho tlačil, aby vraždu vykonal. „Musím odpovedať? Som dospelý, mal som sa rozhodnúť sám,” odpovedá Marček a dodáva, že nechce všetko hádzať na svojho bratranca Tomáša Szabóa, ktorý za nim s ponukou na objednávku vraždy prišiel. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček
LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček Zdroj: TASR - Michal Svítok

14:00 – Tomáš Szabó musel podľa Miroslava Marčeka o vražde určite vedieť, aj keď bol šoférom. Marček pred súdom tvrdí, že Szabó hádzal do rieky vražednú zbraň.

13:54 – Marčeka sa aktuálne pýta predsedkyňa senátu Sabová. Pri každej odpovedi Marčeka krúti Zlatica Kušnírová hlavou.  Otec Jána Kuciaka má sklonenú hlavu, matka Jána Kuciaka upiera zrak na Sabovú. 

13:51  „Citroen Berlingo, ja a Tomáš Szabó,“ spomína Marček na 21. február 2018, kedy Ján Kuciak a Martina Kušnírová vo Veľkej Mači prišli o život. 

13:45 „V každom prípade sa to malo skončiť vraždou, ale tak, aby telo nenašli,“ upresňuje pre predsedkyňu súdu strelec Marček v súvislosti s pôvodným plánom únosu.

13:42 – Prokurátor sa Miroslava Marčeka opýtal, na čo použil peniaze, ktoré dostal za vraždu. Odpovedal, že z časti splatil dlhy, časť peňazí minul ako bežnú spotrebu. V súvislosti s peniazmi Marček potvrdzuje aj medializované informácie o tom, že keď začali vraždu riešiť všetky médiá, Andruskó súhlasil, že by mali dostať viac peňazí. „Sám uznal, že za to treba viac, že takto to nebolo odprezentované,” hovorí Marček o Andruskóovi.

13:37 – „Do Veľkej Mače sme chodili len kvôli Kuciakovi,“ hovorí Miroslav Marček, čím vyvracia výpoveď bratranca a šoféra Tomáša Szabóa, ktorý vyšetrovateľom tvrdil, že chodil do Veľkej Mače kupovať motorku. 

13:33 – „Píše niečo, o čom by nemal písať,“ odpovedal Marček na otázku, čo mu o Jánovi Kuciakovi povedal Andruskó, ktorý mu vraždu zadal. „Nepovedal mi, kto je objednávateľ,“ dodáva Marček. Po vražde už bolo podľa neho zbytočné zisťovať, čo píše a ako píše. Mysleli si, že „Kuciak“ je prezývka novinára. 

13:24 – Strelec Miroslav Marček odpovedá na otázku, ako zohnali s bratrancom Tomášom Szabóom zbraň. „Bolo jasné, že potrebujeme tlmič, ani sme sa na tom nedohadovali,“ pokračuje Marček. Následne odhalil, kde po vražde zlikvidovali hlaveň zbrane – zahodili ju pod mostom v Kolárove. Z pokračovania výpovede Marčeka vyplýva, že sa do zbraní vyznal, dokázal si podomácky zbrane a náboje upraviť podľa seba. 

13:15 – „Pán Kuciak mal byť unesený a zavraždený tak, aby ho nikto nenašiel,“ pokračuje Marček. Následne si vykonávatelia uvedomili, že v dnešnej dobe únos neprichádza do úvahy.  

13:13 – Počas výpovede Marčeka rodičia Jána a Martiny neskrývali emócie a plakali. Marček vypovedal suverénne, spomenul si na viaceré podrobnosti z 21. februára 2018.

13:08 – „Buď to bolo 35 alebo 40-tisíc eur,“ presne neviem. Odpovedá Marček na otázku predsedníčky súdu, koľko dostal peňazí. „Tomáš Szabó je môj bratranec, Andruskóa mi predstavil pán Szabó, pani Zsuzsovú nepoznám a pána Kočnera len z médií,“ odpovedá na otázku prokurátora, ako pozná ďalších obžalovaných. 

13:06  „Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu. Videl som miesto zásahu, viem, že bola hneď mŕtva,“ pokračuje Marček v opise vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch,“ dodal. Situáciu opísal až do momentu, kedy si prevzal peniaze. 

 

13:04 – Miroslav Marček ďalej opisuje, ako vykonali obhliadky domu Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Opisuje, ako si zaobstarali zbraň. „Muníciu som mal vlastnú,“ dodáva Marček. „Takto pripravení sme išli 19. februára 2018 do Veľkej Mače s tým, že vraždu vykonáme. Boli tam ľudia, tak sme sa vrátili,“ opisuje ďalej obžalovaný Marček. 

13:01 – „Chcem sa ospravedlniť poškodeným za ujmu, ktorú sme im spôsobili. To, že som ich videl v televízii a videl som ich v televízii ma prinútilo priznať sa. Je mi to ľúto,“ povedal Miroslav Marček na úvod. Teraz pokračuje opisom skutku, začína chronologicky. „Najprv bola požiadavka na prokurátora Žilinku, tá sa neuskutočnila, potom bolo zadanie vraždy Jána Kuciaka, asi koncom roka 2017, zadal ju Zoltán Andruskó môjmu bratnacovi Tomášovi Szabóvi a on následne mne.“ Dodáva, že informácie zo sledovania mali od Andruskóa.

 Strelec Miroslav Marček

LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček
LIVE zo súdu s Kočnerom: Zasiahol som ho do hrude, nanešťastie, zbadal som ďalšiu osobu, opisuje vraždu Kuciaka vo výpovedi Marček Zdroj: TASR – Michal Svítok

12:57 – Vypovedať bude Miroslav Marček. Všetkých ostatných obžalovaných vyviedli pracovníci ZVJS z pojednávacej miestnosti. Strelec Marček sedí oproti sudkyni Sabovej, strážia ho dvaja kukláči sediaci blízko pri ňom. 

12:55 – Hlavné pojednávanie pokračuje po obednej prestávke, vypovedať budú obžalovaní. 

11:56 – Marian Kočner sa s úsmevom na tvári rozpráva s pracovníkom ZVJS pri tom, ako mu nasadzuje putá.  


11:55
– Súd prerušuje hlavné pojednávanie na 60 minút, pokračovať sa bude o 12:55, kedy vypočuje obžalovaných podľa poradia 1. Miroslav Marček, 2. Tomáš Szabó, 3. Alena Zsuzová, 4. Marian Kočner.

 

11:50 – Vypovedať chcú Tomáš Szabó aj Miroslav Marček, Alena Zsuzová však žiada, aby mohla vypovedať bezprostredne po výpovedi Zoltána Andruskóa, čím nadväzuje na slová svojich obhajcov. Zsuzová zároveň podala námietku a navrhla vylúčenie advokáta Daniela Lipšica z procesu. Tvrdí, že sa s nim osobne pozná a odkazuje na ich vzájomnú údajnú komunikáciu zverejnenú na internete. „My sa s Danielom Lipšicom aj osobne poznáme,“ povedala Zsuzsová. 

11:47 – Súd sa pýta obžalovaných, či chcú vypovedať.  Ak budú súhlasiť, mali ísť v poradí: 1. Miroslav Marček, 2. Tomáš Szabó, 3. Alena Zsuzová, 4. Marian Kočner.

11:45 – Súd nebude vykonávať dokazovanie v prípadoch, v ktorých sa Marček a Kočner priznali. V ostatných prípadoch sa bude naďalej dokazovať vina obžalovaných. Súd zároveň prijal priznania obžalovaných. 

11:35 – Mikrofón si do rúk zobral Marian Kočner. Odpovedá sudkyni na sériu otázok o tom, či sa priznal dobrovoľne. Zástupcovia poškodených strán a prokurátor navrhli súdu, aby priznanie obžalovaných Kočnera a Marčeka prijal. Kým Marček sa priznal aj ku trom vraždám, Kočner len k nedovolenému ozbrojovaniu. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kočner a Zsuzsová vinu popreli
LIVE zo súdu s Kočnerom: Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kočner a Zsuzsová vinu popreli

11:22 – Som vinný za prečin nedovoleného ozbrojovania,“ povedal Marian Kočner. Dodal, že sa cíti byť nevinný v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

11:20  „Nepodávam vyjadrenie,” povedal Tomáš Szabó. 

11:19 Obžalovaný Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj podnikateľa Molnára. Rovnako sa priznal aj k nedovolenému ozbrojovaniu. Marček mal byť strelcom v prípade dvojnásobnej vraždy novinára a jeho snúbenice. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kočner a Zsuzsová vinu popreli
LIVE zo súdu s Kočnerom: Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kočner a Zsuzsová vinu popreli Zdroj: TASR - Michal Svítok

11:18Som nevinná,“ prehlásila Alena Zsuzsová.

11:15 – Čaká sa, kým sa obžalovaní poradia so svojimi právnymi zástupcami. Pred súdom majú možnosť spraviť vyhlásenie. Môžu povedať „som nevinný,“ alebo „som vinný zo spáchania skutku” respektíve niektorého skutku a „nepopieram spáchanie skutku.” Súd bude posledné dve vyjadrenia posudzovať ako priznanie viny. Sudkyňa pripomenula obžalovaným, že im hrozí 25-ročný trest až doživotie v prípade dokázania viny a že sa hranica trestu neznižuje. 

11:13 – Marian Kočner sedí, ako by sa cítil pohodlne a pozorne sleduje, čo hovorí sudkyňa tesne pred jeho výpoveďou. Jednu ruku má opretú o lavicu za sebou, kde sedí jeho advokát Marek Para. Občas si niečo zapisuje. 

11:09 – Sudkyňa poučuje obžalovaných, hovorí im, že majú právo nevypovedať. Zároveň majú možnosť sa podrobne vyjadriť k obžalobe. Všetci obžalovaní postupne konštatujú, že poučeniu pred svojimi výpoveďami porozumeli. O chvíľu sa k obžalobe budú  postupne vyjadrovať Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Marian Kočner. 

11:02 – Slovo si zobral právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica, ktorý povedal, že Marian Kočner vlastní 24 zmeniek v celkovej hodnote asi 12 miliónov eur. Ak by súd zakázal vyplatenie peňazí banke, mohli by byť použité na uhradenie náhrady škody pre poškodených. Senát sa k návrhu nevyjadril.

11:00 – Obžalovaní sa vrátili do pojednávacej miestnosti a pracovníci ZVJS im zložili putá. V decembri nastal s putami problém, keďže ich nemali dole a nemohli držať mikrofón.

10:55 – Počas prestávky novinári odchytili právneho zástupcu Aleny Zsuzsovej Štefana Neszméryho, ktorého sa pýtali, odkiaľ má Zsuzsová peniaze na dvoch obhajcov. Pýtali sa špecificky na to, či obhajobu platí Marian Kočner. Neszméry odpovedá, že táto záležitosť je medzi ním a obžalovanou. Neskôr vyvrátil, že by ho platil Kočner, vraj ho platí Zsuzsovej rodina. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Advokáti Aleny Zsuzsovej kritizujú únik spisu do médií
LIVE zo súdu s Kočnerom: Advokáti Aleny Zsuzsovej kritizujú únik spisu do médií Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

10:45 – Marian Kočner komunikuje so svojim právnym zástupcom počas pojednávania výhradne cez papieriky, pretože nesedia vedľa seba, ale za sebou. Svoje poznámky mu posiela na zloženej A4.

10:40 – Súd vyhlásil 20-minútovú prestávku. Pojednávanie bude pokračovať o 11:00.

10:33 – K slovu sa dostal advokát Daniel Lipšic, ktorý predniesol, akú majetkovú náhradu škody požadujú poškodení. Každá z rodín si uplatňuje náhradu škody vo výške jeden milión eur. Matka Martiny Kušnírovej potvrdila, že ak peniaze vysúdi, odovzdá ich nemocnici a detskému domovu.

Zároveň predniesol, že motívom vraždy Jána Kuciaka bola jeho novinárska práca, keďže v článkoch odhaľoval ekonomickú trestnú činnosť. Lipšic nepriamo reagoval na slová advokátov Aleny Zsuzsovej. Povedal, že je normálne, že médiá majú o prípad záujem. „Čo už ale normálne nie je, je to, že jeden z obžalovaných mal informácie o priebehu vyšetrovania,“ čím reagoval na dostupné informácie z prepisov z Kočnerovej Threemy. Z údajnej komunikácie vyplýva, že krátko po vražde Jána Kuciaka písal Kočner Zszusovej, že „čapice poobdivovali Bentley“ a už pred tým vedel, že za ním prídu.  

10:20 – Právny zástupca Mariana Kočnera Marek Para po komplikáciách s mikrofónom spochybnil obžalobu v súvislosti s nedostatkami skutkových viet.

10:15 – Hovorí advokátka obžalovaného Tomáša Szabóa. „Je zrejmé, že pri skutku nebol,” hovorí v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Popiera aj účasť na vražde podnikateľa Molnára. Cieľom právnej zástupkyne bude, pravdepodobne, spochybniť slová Miroslava Marčeka. 

10:10 – Hovorí ďalší advokát Aleny Zsuzsovej, ktorý obžalobu označil za „nezákonnú, nezrozumiteľnú a zmätočnú.“ Aj on kritizuje, že bola obžaloba postavená na výpovediach Zoltána Andruskóa.

 „Chcem poukázať na enormný záujem médií. Je nepochopiteľné, že média boli vopred informované o úkonoch. Je nepochopiteľné, že médiá disponujú celým spisom,“ hovorí advokát s tým, že chce poukázať na „nerovnosť zbraní.“ Obaja obhajcovia volavky Kočnera postavili svoje reči na spochybňovaní Andruskóa a konštatovaní, že vyšetrovatelia konali pod tlakom médií. 

10:05 –  Hovorí advokátka Aleny Zsuzsovej, ktorá kritizuje, za akých okolností vznikla obžaloba. Podľa nej môže za situáciu tlak médií. Uvádza, že je smutné, že je obžaloba založená na výpovediach Zoltána Andruskóa, ktoré vraj neboli preverené ako pravdivé. Ďalej tvrdí, že Andruskó poskytoval výpovede „za odmenu.“ „Pán Andruskó využil systém obchodovania s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ tvrdí advokátka. 

Predmetom dokazovania má podľa nej byť, že je Andruskó nedôveryhodný svedok.

Odporúčané
Aktualizované: Zoltán Andruskó dostal za sprostredkovanie vraždy Jána Kuciaka 15 rokov vo väzení Aktualizované: Zoltán Andruskó dostal za sprostredkovanie vraždy Jána Kuciaka 15 rokov vo väzení 30. decembra 2019, 9:52

9:55 – Najťažšie znáša situáciu Silvia Molnárová, ktorá je sestrou zavraždeného podnikateľa. 


9:50 – Počas čítania obžaloby a opisu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si Marian Kočner robil poznámky, kým Szabó a Marček sedeli so sklonenými hlavami. Ani raz sa smerom k lavici, kde sedia poškodení nepozreli. Rodiny Jána a Martiny neskrývajú emócie. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zdroj: TASR - Michal Svítok

9:46 – Do pojednávacej miestnosti vošlo asi 10 kukláčov. Tí sa v intervale približne každú hodinu vymieňajú. Prokurátor stále číta obžalobu, konkrétne časť, ktorá sa týka vraždy podnikateľa Molnára. 

9:39 – Prokurátor Novocký prednáša obžalobu. Podrobne opisuje, ako mala byť objednávka a realizácia vraždy Jána Kuciaka vykonaná. Špecifikuje, aké telefóny mali obžalovaní použiť, kde sa pohybovali a približuje aj konkrétne časy a miesta, kde sa strelec tesne pred vraždou mal skrývať. 

„V letnej kuchynke vedľa rodinného domu čakal do 20:21 h na vhodný moment, následne bez použitia násilia vošiel do rodinného domu cez vchodové dvere a s predmetnou pištoľou s namontovaným tlmičom hluku výstrelu dvakrát vystrelil na poškodeného Jána Kuciaka,“ číta prokurátor Novocký z obžaloby. 

9:32 – Sudkyňa vyzvala obžalovaných, aby sa vyjadrili k tomu, či chcú uzavrieť dohodu o vine a treste. Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó aj Miroslav Marček odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste, záujem o dohodu nemá ani prokurátor. Sudkyňa ešte raz pripomenula, že im hrozí najvyšší trest 25 rokov až doživotie. 

9:30 – V pojednávacej miestností sú prítomní aj poškodení v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára v Kolárove. V tomto prípade podľa vyšetrovateľov vraždili pre peniaze. Súd spojil tieto prípady kvôli tomu, že Marček a Szabó sú obžalovaní ako vykonávatelia pri oboch skutkoch.

9:15 – Podobne ako pri predbežnom prejednaní obžaloby v decembri, aj dnes sedia obžalovaní oproti poškodeným rodinám. Medzi Kočnerom, Marčekom a Szabóom sedia kukláči. Predsedkyňa senátu zatiaľ stále predstavuje zainteresovaných. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zdroj: TASR - Michal Svítok

9:00– Začalo sa hlavné pojednávanie, predsedkyňa senátu poučila všetky zúčastnené strany a skonštatovala, že je zakázané živé vysielanie zvukového a obrazového záznamu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prednesie obžalobu, ktorá je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týka aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav Marček a Tomáš Szabó s motívom lúpeže. Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

8:58 – Do pojednávacej miestnosti priviedli Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Na mieste je aj náhradná obhajkyňa. Ako náhradná obhajkyňa bola elektronickým náhodným výberom určená Natália Trubanová. 

Ak sa bude Kočnerov právnik Marek Para riadne dostavovať na pojednávania a komora ho ponechá v advokátskom stave, náhradná obhajkyňa sa ani nedostane k slovu. Jej prítomnosť má byť prevenciou pred obštrukciami. 

8:45 – Novinári už sú v pojednávacej miestnosti, čaká sa na príchod obžalovaných.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

8:35 – Hovorkyňa ŠTS odovzdala novinárom pokyny. Nemôžu vizuálne zaznamenávať tváre sudcov ani prokurátorov, videozáznam a fotografie budú povolené len do momentu, kým nevojdu do pojednávacej miestnosti. Na mieste je už matka zavraždenej Martiny Kušnírovej aj Kuciakovci.

8:10 – Do pojednávacej miestnosti priviezli 25-tisíc stranový spis o dvojnásobnej úkladnej vražde.

7:46 – Novinári prichádzajú pred budovu súdu v Pezinku vždy oveľa skôr, aby si zabezpečili najlepšie miesta v pojednávacej miestnosti. Niektorí prichádzajú už o šiestej ráno. 

7:30 – Miestnosť pre novinárov sa plní, prichádzajú aj médiá z celej Európy. Okrem poľských, českých či nemeckých médií sú akreditovaní aj zástupcovia zo Spojených štátov, Francúzska a Británie. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
LIVE zo súdu s Kočnerom: Dnes začína hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER
Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť pred začiatkom súdu s Marianom Kočnerom a jeho spolupáchateľmi v prípade vraždy Jána Kuciaka 10 vecí, ktoré by si mal vedieť pred začiatkom súdu s Marianom Kočnerom a jeho spolupáchateľmi v prípade vraždy Jána Kuciaka 12. januára 2020, 9:53

Refresher prvýkrát v histórii pripravuje živú reportáž zo súdu. Od 7:00 sme v Pezinku, kde členovia Zboru justičnej a väzenskej stráže (ZVJS) postupne púšťajú do budovy súdu novinárov. Akreditované sú médiá a tlačové agentúry z celého sveta – ide totiž o najväčší súdny proces v histórii Slovenska. Obžalovaní sú už v budove Justičnej akadémie v Pezinku, eskortovaní boli pred siedmou hodinou ráno. 

Novinárov pustia do pojednávacej miestnosti pár minút pred deviatou hodinou. Dnes je na programe čítanie obžaloby a následne výsluch obžalovaných vrátane Mariana Kočnera.

Domov
Zdieľať
Diskusia