Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2019, 11:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenský startup získal 2,5-miliónový grant. Rakovinu prsníka by mohol identifikovať s 98 % úspešnosťou

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Veľký úspech pre slovenský start MultiplexDX.

Slovenský startup zaoberajúci sa vývojom precíznej onkologickej diagnostiky MultiplexDX získal jeden z prestížnych európskych grantov, ktorý je zameraný na podporu inovácií.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová priblížila, že startup získal v roku 2019 aj grant z rezortu na vývoj novej diagnostickej metódy pre neuroendokrinné nádory.

 
Projekt predklinických skúšok diagnostického testu Multiplex8+ bol podporený maximálnou možnou čiastkou 2,5 milióna eur, pol milióna eur musí zabezpečiť z vlastných zdrojov. Diagnostický test zvýši presnosť diagnózy rakoviny prsníka z dnešných 50 až 70 percent na 98 percent.

„Našou stratégiou je podpora objektívne najlepších projektov a tímov, ktorí majú svetovú úroveň a najvyšší potenciál, aby sa ich aplikovaný výskum dostal do klinickej praxe. Inovatívna včasná personalizovaná diagnostika rakoviny prsníka, s ktorou prichádza MultiplexDX, môže signifikantne zlepšiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti a tým znížiť počet odvrátiteľných úmrtí na Slovensku aj vo svete,“ riaditeľka Inštitútu výskumu a vývoja MZ SR Ivica Kvietiková.

Slovenský startup získal 2,5-miliónový grant. Rakovinu prsníka by mohli identifikovať s 98 % pravdepodobnosťou
Slovenský startup získal 2,5-miliónový grant. Rakovinu prsníka by mohli identifikovať s 98 % pravdepodobnosťou Zdroj: MultiplexDX International/FB
Domov
Zdieľať
Diskusia