Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2019, 16:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TV Markíza zverejnila video pádu človeka z paneláku v Prešove, ktorý zahynul. Podľa šéfa spravodajstva nejde o etický problém

NEWS
Uložiť Uložené

Krátko po explózii plynu v Prešove sa na internete objavilo video, ktoré zachytávalo pád jednej osoby z balkóna, po ktorom prišla o život. Niektoré médiá záznam stiahli, TV Markíza ho odvysielala v správach.

Krátko po explózii plynu v prešovskom paneláku sa na verejnosť dostalo niekoľko fotiek a videí, pričom jedno zachytávalo aj pád človeka z balkóna, po ktorom zahynul. Podľa portálu Omediach.com video zverejnili TV Markíza a portály Pluska.sk a na krátku chvíľu aj Aktuality.sk.

Aktuality a Pluska video stiahli

Kým internetové médiá po krátkej chvíli videozáznam stiahli, televízia Markíza ho odvysielala najprv v mimoriadnych správach a následne aj v klasických o 17:00. Divákov reportérka upozornila, že video nie je vhodné pre deti a citlivé povahy.

Ide o rovnaký záznam, na ktorý upozorňovala prostredníctvom sociálnych sietí Polícia Slovenskej republiky. „Žiadame verejnosť, aby nezdieľala na verejnosti video, ktoré zachytáva pád osoby z poškodeného paneláku. V prípade, že na takéto video narazíte, ihneď ho nahláste administrátorom danej stránky, kde je video zverejnené,“ písala polícia. 

Odporúčané
Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? 8. decembra 2019, 10:31

Čo považuje Markíza za neetické?

Pre portál Omediach.com sa vyjadril riaditeľ Centra spravodajstva s publicistiky Markízy Henrich Krejča, podľa ktorého nebolo zdieľanie videa neetické: „Povinnosťou televízneho redaktora či kameramana je priniesť realitu bez prikrášľovania či zamlčovania, samozrejme všetko v rámci etiky a zákona. V tomto prípade sme ukázali bezvýchodiskovú situáciu človeka, ktorý volil smrť medzi uhorením v byte alebo skokom z balkóna, pretože mu nikto nedokázal pomôcť.

Práve tento záber umocnil rozsah tejto tragédie a jeho odvysielanie považujeme za verejný záujem. Nakoniec muž musel zoskočiť a v momente skoku naše vysielanie tohto záberu skončilo,“ povedal v oficiálnom vyjadrení.

A čo považuje za neetické? „Ak by sme osobu identifikovali alebo ukázali dokonanú smrť (na zemi) akoby v priamom prenose, a to sa nestalo, lebo na toto si dávame špeciálny pozor,“ povedal pre Omediach.com.

Prípadom sa bude zaoberať Rada pre vysielanie a retransmisiu, kam za posledných pár dní prišlo 20 stažností na túto reportáž. Podľa Krejču neskôr nariadil, aby boli zábery vymazané z archívu. „Neskôr, aj na základe žiadosti polície sme sa rozhodli, že daný záber už ďalej nebudeme vysielať a vydal som pokyn, aby bol vymazaný aj z archívu či webu, aby sa nemohol ďalej šíriť,“ povedal Krejča.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia