Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. decembra 2019, 9:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 vecí, ktoré o tragickej explózii v prešovskom paneláku vieme a 5 kľúčových otázok bez odpovedí. Prečo zlyhávala technika?

NEWS
Uložiť Uložené

Aj počas soboty pokračuje hasenie požiaru v bytovke na prešovskom sídlisku. Hasiči museli v noci kvôli mrazu a tme na niekoľko hodín prestať pracovať.

V piatok krátko popoludní explodoval plyn na deviatom poschodí bytovky na prešovskom sídlisku, čo spôsobilo rozsiahle škody. O život prišlo zatiaľ päť ľudí a desiatky ďalších sú zranení. Panelák je v súčasnosti neobývateľný a hasičom sa podarilo kompletne uhasiť požiar v hornej polovici stavby až ráno. Záchranné zložky a armáda na mieste zasahovali počas celej noci. 

Odporúčané
Vláda pošle na účet mesta Prešov milión eur. Rodiny sú v šoku, ešte nevedia, že sa nebudú mať kam vrátiť, hovorí premiér Vláda pošle na účet mesta Prešov milión eur. Rodiny sú v šoku, ešte nevedia, že sa nebudú mať kam vrátiť, hovorí premiér 6. decembra 2019, 21:51

Výbuch rozbil všetky okná na bytovke aj na niekoľkých okolitých budovách vrátane základnej školy, kde práve prebiehalo vyučovanie. Vláda už rozhodla o vyčlenení prvého milióna eur pre Prešov. Peniaze budú na účte mesta hneď v pondelok ráno a primátorka ich môže použiť na sanovanie všetkých potrebných záležitostí.

Ide o jednu z najtragickejších udalostí posledných desaťročí, keďže za krátky moment prišlo o život mnoho ľudí, ďalší o svoje domovy a všetky osobné veci.

Informácií z rôznych strán prišlo za necelých 22 hodín mnoho, a tak sme sa ich rozhodli zhrnúť a rozdeliť na tie, ktoré majú jasné odpovede a na tie, kde sa budú odpovede ešte len hľadať. 

Čo vieme?

Tragédiu zapríčinil, s najväčšou pravdepodobnosťou, výbuch plynu. Potvrdili to aj svedkovia: „Na deviatom poschodí sme zacítili plyn a telefonovali sme so susedou našim manželom, ja som svojho stiahla z práce. On išiel ešte susedu upokojiť. Susedia hovorili, že sa počas prác na oprave poškodili rozvody plynu,“ prezradila pre Korzár žena z paneláku, ktorý postihla explózia plynu. Únik plynu bol krátko pred výbuchom nahlásený aj SPP.

Požiar je definitívne uhasený, na rade je krízový štáb. Krátko pred siedmou hodinou ráno sa hasičom podarilo definitívne zlikvidovať. Informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru, podľa ktorého bude o ďalšom postupe rozhodovať krízový štáb. Pravdepodobne sa bude preverovať statika budovy, ale aj pátrať po ďalších obetiach.

Zasahovali hasiči z celého východu. Podľa prezídia hasičov na mieste udalosti zasahovalo takmer 90 profesionálnych hasičov z hasičských staníc v Prešove, Sabinove, Lipanoch, vo Vranove nad Topľou, v Hanušovciach nad Topľou, Humennom, Snine, Bardejove, Starej Ľubovni, Poprade, Košiciach, zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, Žiline a viac ako 25 členov dobrovoľných hasičských zborov.

Odporúčané
Vláda pošle na účet mesta Prešov milión eur. Rodiny sú v šoku, ešte nevedia, že sa nebudú mať kam vrátiť, hovorí premiér Vláda pošle na účet mesta Prešov milión eur. Rodiny sú v šoku, ešte nevedia, že sa nebudú mať kam vrátiť, hovorí premiér 6. decembra 2019, 21:51

O život prišlo 5 ľudí a 39 utrpelo zranenia. Premiér Peter Pellegrini po večernom krízovom štábe konštatoval, že obetí bude pravdepodobne viac. „Väčšina zranených utrpela ľahké poranenia,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby  Alena Krčová. Internetom sa počas včerajšieho dňa šírilo video tragického pádu jedného človeka z balkóna. Samozrejme, ho nezverejníme, aj keď, jedna televízia ho odvysielala krátko po 17:00 v správach a ďalšie médiá ho šírili tiež, až kým na zastavenie jeho šírenia nevyzvala polícia.. 

Pomohli Prešovčania aj celé Slovensko. Prešovčania sa okamžite po tragédii spojili, aby čo najefektívnejším spôsobom pomohli. Najprv vytvorili spoločnú skupinu na Facebooku a následne koordinovali svoje aktivity tak,  aby dokázali čo najviac pomôcť každému jednému obyvateľovi momentálne neobývateľného paneláku.

Zároveň dbali na to, aby nekomplikovali situáciu záchranárom. V súčasnosti už poškodení majú materiálnej pomoci, oblečenia a jedla, dosť. Väčšina z nich zároveň našla útočisko u svojich rodín. Aj keď, mnoho Slovákov okamžite ponúklo svoje náhradné byty, domy a chaty, kde boli ochotní obete ubytovať. Na transparentnom účte sa do sobotného rána vyzbieralo viac ako 50-tisíc eur. 5-tisíc eurami prispela aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vláda mestu Prešov uvoľnila milión eur predovšetkým na zaistenie a opravy, prípadne rozobratie celej bytovky.

Čo nevieme? 

Nie je isté, či bytovka nespadne. O ďalšom postupe rokuje krízový štáb, keďže zatiaľ nie je isté, či je bezpečné do stavby vstúpiť. Podľa odborníka na panelové konštrukcie zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Andrej Bartóka však bytovka spadnúť nemôže. „Podľa mňa to spadnúť nemôže, lebo tie paneláky sú takzvané krabicové konštrukcie. Panely sú tam kolmo na seba a je ich tam veľa na sebe,“ vysvetlil Bartók pre Korzár. Dodal, že budova bude potrebovať diagnostiku, viac informácií však zatiaľ nie je známych, a tak v tejto súvislosti záchranné zložky vysťahovali aj ľudí z bytov v okolitých panelákoch. 

Nie je isté, koľko obetí môže byť pod troskami. Premiér Peter Pellegrini skonštatoval, že počet ľudí, ktorí prišli o život, nemusí byť konečný. „Oficiálne potvrdených je päť obetí, ale je jasné aj podľa očitých svedkov, že pravdepodobne počet narastie,“ dodal Pellegrini po príchode na miesto. Vychádzal pritom z informácií od záchranných zložiek. Konečný počet bude známy až vtedy, keď budú môcť záchranári vstúpiť do objektu a celý ho prehľadať.

Odporúčané
Prvé fotky z miesta explózie plynu v Prešove zachytávajú rozpadajúci sa panelák aj ľudí na balkónoch v snahe zachrániť sa Prvé fotky z miesta explózie plynu v Prešove zachytávajú rozpadajúci sa panelák aj ľudí na balkónoch v snahe zachrániť sa 6. decembra 2019, 13:29

Nie je isté, prečo plyn vybuchol na deviatom poschodí, keď sa hovorí o prekopnutom potrubí na ulici. Explózii predchádzali dve udalosti. Z denníka SME sa dozvedáme o prekopnutom plynovom potrubí, zároveň niektorí svedkovia tvrdia, že cítili plyn na deviatom poschodí. Zatiaľ nie je isté, nakoľko a či vôbec tieto dve skutočnosti spolu súvisia, odpoveď budú musieť nájsť vyšetrovatelia. „Nedá sa to vylúčiť, nedá sa prikloniť ani k jednej strane. Tým, že sa momentálne nedostaneme na miesto prekopnutia, nevieme potvrdiť, či plyn mohol unikať do bytu po potrubí alebo nie,“ povedal pre SME manažér externej komunikácie SPP - distribúcia Milan Vanga.

Nie je isté, kedy sa budú môcť ľudia vrátiť do okolitých domov. V súvislosti s výbuchom museli záchranári evakuovať aj množstvo ľudí, ktorým ponúkli náhradné bývanie. Vzhľadom k tomu, že nie je isté, kedy sa budú môcť Prešovčania vrátiť domov, väčšina strávila prvú noc u blízkych. Tento krok bude súvisieť aj s tým, aké budú výsledky diagnostiky od statikov. 

Ako je možné, že zlyhávala technika hasičov? „Prihodilo sa nám veľa zlých a negatívnych okolností počas tohto zásahu,” povedala ministerka vnútra Denisa Saková vo svojej práve o situácii v Prešove. Všetky ministerka nešpecifikovala, podľa dostupných informácií mali hasiči problémy s plošinou a na miesto kvôli počasiu nemohol byť privolaný ani vrtuľník. Saková potvrdila, že sa kvôli nízkym teplotám zasekávala plošina.

5 vecí, ktoré o explózii plynu v Prešove vieme a 5 kľúčových otázok bez odpovedí. Prečo zlyhávala hasičská technika?
5 vecí, ktoré o explózii plynu v Prešove vieme a 5 kľúčových otázok bez odpovedí. Prečo zlyhávala hasičská technika? Zdroj: TASR - František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia