Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2019, 14:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V žalúdku mŕtvej veľryby našli 100 kilogramov odpadu, vrátane rybárskych sietí či plastových pohárov

NEWS ODPAD
Uložiť Uložené

Zviera bolo po vykopaní jamy pochované na pláži.

Na pobreží škótskeho ostrova Harris, konkrétne na pláži Seilebobst, bola nájdená mŕtva veľryba, ktorá mala v žalúdku 100 kilogramov odpadu. Ako informuje BBC, väčšiu časť tvorili laná, rybárske siete, tašky a plastové poháre.

Po týchto plážach kráčame takmer každý deň a vždy si beriem tašku, aby som pozbieral odpadky, z ktorých väčšina pochádza z rybolovu,“ vyjadril sa jeden z miestnych ľudí menom Dan Parry. Členovia Scottish Marine Animal Stranding Scheme sa po nájdení veľryby pustili do jej pitvy, aby mohli určiť príčinu úmrtia.

Odborníci síce nedokázali preukázať, že odpad zasiahol tráviaci trakt zvieraťa natoľko, až jej privodil smrť, no množstvo plastu vo veľrybe označili za hrozivé. I keď tentokrát nemuselo ísť o priamu príčinu smrti, tragických úmrtí, keď za smrťou zvieraťa stál práve skonzumovaný odpad, je viac. Negatívne účinky na trávenie zvieraťa však boli badateľné aj pri veľrybe vyplavenej na pláži Seilebobst.

Po pitve zvieraťa bolo rozhodnuté o tom, že veľrybe na pláži vykopú veľkú jamu, do ktorej ju pochovajú. Podľa štatistiky Scottish Marine Animal Stranding Scheme prípadov, keď veľryby a delfíny umierajú na škótskych plážach, čoraz viac pribúda. Zatiaľ čo v roku 2009 zaznamenali podobných udalostí približne 204, v roku 2018 to už bolo 930.

Odporúčané
Plastovým slamkám na Slovensku odzvonilo. Tieto jednorazové plasty budú od roku 2021 zakázané Plastovým slamkám na Slovensku odzvonilo. Tieto jednorazové plasty budú od roku 2021 zakázané 27. novembra 2019, 13:19
Domov
Zdieľať
Diskusia