Zdravšia verzia voňavého perníkového koláčika, ktorý k Vianociam proste patrí. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, takže šup do kuchyne.
K Vianociam vôňa perníčkov proste patrí, takže si pripravíme výborný perníkový koláč. Samozrejme v trocha upravenej a zdravšej verzii. Zaobídeme sa bez cukru aj oleja, použijeme celozrnnú múku a perník dosladíme stéviou a medom. Na potretie sme zvolili klasický malinový džem, no výber je na vás. Môžete použiť domáci džem, džem so zníženým obsahom cukru alebo ho úplne vynechať a nahradiť ho vrstvou čokolády. S týmto koláčom by nemali mať problém ani začiatočníci, keďže postup je naozaj jednoduchý. Najlepšie chutí v deň upečenia, keď je veľmi vláčny a nadýchaný.
INGREDIENCIE
100g celozrnnej špaldovej múky
50g ovsenej múky (rozmixované vločky)
15g kakaa
2 vajíčka
200ml mlieka
1/2 balenia kypriaceho prášku do perníka
2 ČL perníkového korenia
1/2 ČL škorice
40g medu + stévia podľa chuti (ak nepoužívame stéviu pridáme med)
džem podľa chuti
kokos na posypanie
POSTUP
Zvlášť zmiešame suché suroviny (múka, kakao, kypriaci prášok, perníkové korenie, škorica, stévia) a mokré suroviny (mlieko, med, vajíčka). Mokré suroviny vlejeme do suchých a dôkladne premiešame. Perník pečieme v menšom plechu alebo zapekacej miske (použili sme rozmer 26x17cm) na 180°C 25-30 minút. Vychladnutý perník potrieme džemom, posypeme kokosom a podávame.
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok (perník rozkrájame na 15 kúskov)
Kalórie: 72
Bielkoviny: 3g
Sacharidy: 12g
Tuky: 2g