Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2017, 17:43
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Art Film Fest v Košiciach je v plnom prúde. Staň sa jeho súčasťou!

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Festival potrvá ešte 6 dní, takže pokiaľ máš aspoň trochu voľného času, rozhodne by si ho nemal zmeškať!

Pred pár dňami ste istotne zachytili našu pozvánku na filmový festival Art Film Fest v Košiciach. Ten je momentálne v plnom prúde a jeho organizátori ti odkazujú, že stále nie je neskoro prísť, veď potrvá až do 24. júna (června). Od piatkového otvorenia mohli diváci vidieť ho úvodný ceremoniál, počas ktorého sa aj oceňovalo. Cenu prezidenta Art Film Festu Košice Milana Lasicu získal prezident festivalu Karlove Vary a český herec Jiří Bartoška. Verejnosť ho mohla osobne po prvý raz stretnúť o 19.30 h na červenom koberci pred košickou Kunsthalle, v ktorej sa slávnostné otvorenie uskutočnilo. V sobotu mal Jiří Bartoška stretnutie so slovenskými novinármi a podvečer sa so svojimi fanúšikmi stretol pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach.

Art Film Fest v Košiciach je v plnom prúde. Staň sa jeho súčasťou!
Zdroj: Art Film Fest

Okrem Bartošku nechýbalo na červenom koberci viacero ďalších známych hostí a pre festival je veľkou cťou, že naňho zavítala aj jubilantka, slovenská herečka Mária Kráľovičová. Tá sa dočkala aj milého prekvapenia v podobe Ceny prezidenta festivalu. Úvodným filmom, ktorý uvideli pozvaní hostia bola najnovšia snímka režiséra Emira Kusturicu – Na mliečnej ceste. Tá sa bude počas festivalu premietať ešte raz, takže si na svoje príde aj široká verejnosť. Diváci budú mať až do 24. júna na výber viac ako 170 filmov, rôznych žánrov. Väčšina z nich sa bude na Art Film Feste v Košiciach premietať v slovenskej premiére. Nebudú chýbať snímky, ktoré len nedávno bodovali na festivale v Cannes, ale aj filmy slovenských tvorcov.

Novinkou tohto ročníka je premietanie pre deti, ktoré sa bude odohrávať každé dopoludnie. Organizátori sa tento rok po prvý raz rozhodli aj pre stanové mestečko v centre Košíc a špeciálnu železničnú dopravu, v podobe „kinovozňa“, v ktorom sa budú na trase Bratislava-Košice a späť premietať po celý čas filmy. Na Art Film Fest sa vracia aj slovenská herečka žijúca v Taliansku Barbora Bobulová, ktorá v roku 2013 získala na AFF cenu Hercova misia. Tentokrát príde aj ako hosť k dvom novým filmom, v ktorých si zahrala  – Čisté srdcia a Po vojne. Obidva mali svetovú premiéru na festivale v Cannes a teraz sú zaradené v hlavnej súťaži Art Film Festu.

Po osvedčenom modeli z minuloročnej spolupráce medzi Film Europe Media Company a organizátormi Art Film Festu v Košiciach  je do programu tohto najvýznamnejšieho filmového eventu na Slovensku už po druhýkrát zaradená sekcia Be2Can Starter, ktorá bude tento rok naozaj bohatá – prináša 9 filmov z 3 najprestížnejších filmových festivalov na svete - Benátky, Berlinále a Cannes . Cenu Hercova misia si počas festivalu prevezmú český herec Ondřej Vetchý, významná slovenská herečka, dnes politička Magda Vášáryová. Laureátmi ďalších festivalových cien – Zlatá kamera – sú Dušan Trančík a Jan Hřebejk. Tak čo, vidíme sa v Košiciach? 

Domov
Zdieľať
Diskusia