Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah Americkej ambasády.
29. októbra 2019, 14:03
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Chcel by si si aj ty v Novembri niečo vyštrngať? Táto stránka ti to umožní

REFRESHER
Uložiť Uložené

Udalosti, ktoré priniesli vytúženú slobodu sa nestávajú každý deň. Teraz máš možnosť zazvoniť kľúčmi aj ty.

17. november 1989 navždy zmenil našu spoločnosť. Hodnoty a ideály, za ktoré ľudia protestovali na námestí sú odvtedy každodennou súčasťou života. K tým najdôležitejším z nich určite patrí sloboda a demokracia. Aké to je, stáť na preplnenom námestí v sychravom počasí a byť priamym účastníkom jednej z najväčších udalostí našej histórie?  

Odvaha byť slobodní nás spája s krajinami západu, do ktorých ľudia v totalitnom režime nemohli vycestovať. Aj preto americká ambasáda v spolupráci so známymi slovenskými osobnosťami vyzýva ľudí, aby opäť zaštrngali kľúčmi podobne ako v novembri 1989. 

Chcel by si si aj ty v Novembri niečo vyštrngať? Táto stránka ti to umožní
Zdroj: TASR

Ako došlo k udalostiam, ktoré zaskočili moc?

Dovtedy nepredstaviteľné zmeny, ktoré viedli k pádu komunistického režimu nenastali za jediný deň. Predchádzala im dlhodobá nespokojnosť, ktorú koncom 80. rokov dávali ľudia čoraz viac najavo. V predvečer revolúcie demonštrovali študenti za školské reformy. Napriek tomu, že boli podobné zhromaždenia zakázané, polícia  proti tomuto nezakročila.

Zakročila však proti vyše 15 tisíc študentom v Prahe, ktorí si prišli pokojne pripomenúť 50. výročie zatvorenia vysokých škôl nacistami Zbor národnej bezpečnosti zakročil silou. Reakcia verejnosti prekvapila aj vládnych činiteľov.

Chcel by si si aj ty v Novembri niečo vyštrngať? Táto stránka ti to umožní
Zdroj: TASR

Ľudia sa prestali báť

Násilie, ktorým moc zastrašovala verejnosť, protestujúcich neodradilo. Nasledujúce dni zaplnili námestia desiatky tisíc ľudí všetkých vekových kategórií od mamičiek s kočíkmi po dôchodcov. Bolo jasné, že prichádza zmena. Na Slovensku sa stalo centrom zhromažďovania Námestie SNP

Chcel by si si aj ty v Novembri niečo vyštrngať? Táto stránka ti to umožní
Zdroj: TASR

Ich vytrvalosť nakoniec priniesla ovocie. Zrušenie článku 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v ústave, odstúpenie vlády prezidenta Husáka, či vypísanie slobodných volieb viedli k ukončeniu 40-ročnej éry jednej strany.

Silné momenty

Demonštrovalo sa celé dni a tento čas priniesol aj viacero nezabudnuteľných momentov. Medzi ne patrí gesto víťazstva ✌, výzva Milana Kňažka „utvorte koridor“ či vystúpenie Iva Hoffmana s pesničkou Sľúbili sme si lásku, ktorá sa stala neoficiálnou hymnou nežnej revolúcie.

K revolúcii však neodmysliteľne patrí štrnganie kľúčmi. Pred 30 rokmi toto hlasné gesto spájalo tisíce ľudí. Každý vedel, čo znamená: totalite odzvonilo, prichádza čas slobody.

Chceš vedieť aké to bolo byť súčasťou veľkej zmeny? Teraz máš možnosť niečo z udalostí zažiť aj ty. Štrnganie kľúčmi prinesie niečo tebe aj celému Slovensku aj tento november. Pridaj sa k tým, ktorí už nabrali odvahu tak urobiť. Ak zaštrngá 10 000 ľudí, 13. novembra Slováci opäť čosi získajú za svoju odvahu.  

Pre Goga je najdôležitejšia sloboda cestovať

Ľudia si vyštrngali slobodu. Priniesla im otvorenie hraníc obohnaných ostnatým drôtom, možnosť voľby náboženstva, povolania, školy či svojich zástupcov v parlamente. Tieto výdobytky sú pre nás dnes samozrejmé. Aj ponovembrová generácia však vníma slobodu ako jednu z najdôležitejších udalostí revolúcie.

Ako to vieme? Spýtali sme sa ich na to. Napríklad Gogo si nevie predstaviť život bez cestovania, no  dokáže oceniť aj to, že v obchodoch je vždy dostatok banánov, ktoré pred rokom 1989 neboli samozrejmosťou.

Cestovanie je najväčším výdobytkom slobody aj podľa Ľuboša Fellnera, ktorý už navštívil 193 krajín vrátane oboch pólov. Ten sa revolúcie priamo zúčastnil, keď ako študent stál na námestí a preto vie, ako sa doba zmenila. Spravil by však vo svojom živote niečo inak, keby sa narodil v slobodnej krajine?

Na čo zbiera odvahu komik Ján Gordulič? Napríklad na svoje vysnívané hodinové stand-up vystúpenie. Podľa neho v humore neexistujú hranice, čo môže komik pocítiť aj na spätnej väzbe z publika, ktoré si tiež nemusí klásť servítku pred ústa.

Youtuberka Sandra z kanálu Dejepis Inak dobre pozná našu históriu. Spomína Antické Grécko, kde bola priama demokracia. Neodpustila si ani vtip, ktorý pochopí len znalec tohto dávneho obdobia. V ktorej historickej epoche by chcela žiť aj čo by zmenila v histórii Slovenska?

Možnosť vyjadriť sa si váži Tóno S. V jeho hudbe sú témy, ktoré sa týkajú politiky, ľudských práv, spoločenských zmien aj neslobody za minulého režimu. Najslobodnejšie sa cíti na pódiu a rap si za socializmu naozaj nevie predstaviť. Dnes mu nikto nemôže prikázať o čom majú byť jeho texty a ako má vyzerať.

Martina Valihoru revolúcia nabudila k odvážnym činom. Sám ju nazýva obdobím renesancie, kedy mal chuť konať správne a preraziť v zahraničí, čo sa mu nakoniec aj podarilo.  Martin vyštudoval prestížnu Berklee College of Music v Bostone a stal sa celosvetovo známym bubeníkom.

Herečka Emília Vášáryová patrí tiež k tým, ktorí zažili nežnú revolúciu na vlastnej koži. Počas nej držala v rukách kľúče a mikrofón pred tisíckami ľudí na námestiach. Za najväčší výdobytok považuje demokraciu a možnosť vyjadriť nesúhlas. Na čo denne naberá odvahu?

Čo znamená sloboda pre teba? Stotožňuješ sa názormi oslovených osobností, alebo máš na ňu odlišný pohľad?

O našich ideáloch nesmieme prestať hovoriť. Zaštrngaj preto kľúčmi aj ty. 13. November nám môže všetkým priniesť nový impulz. Keď zaštrngá 10 000 ľudí, celá krajina dostane v predvečer nežnej revolúcie niečo super. Ak chceš vedieť, čo to bude, sleduj stránku odvahabytslobodni.sk.

Kampaň Odvaha byť slobodní vznikla vďaka Veľvyslanectvu USA na Slovensku a spoločnosti Cinemax.
Domov
Zdieľať
Diskusia