Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2019, 13:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

NASA na Jupiteri nafotila pozoruhodný úkaz pripomínajúci čiernu dieru

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jupiter a jeho mesiac Io sa postarali o vesmírne divadlo.

Jedny z posledných záberov Jupitera (k nahliadnutiu tu) poukazujú na okrúhly tmavý objekt na povrchu planéty, ktorý mnohým pozorovateľom pripomína čiernu dieru. Ako informuje Universe Today, fotografie nasnímala kozmická loď Juno, ktorá sa od planéty nachádzala približne 8 000 kilometrov.

Zaujímavo pôsobiaci tmavý objekt je v skutočnosti tieňom jedného z mesiacov Jupitera s názvom Io, ktorý je spôsobený zatmením Slnka. Io je veľkosťou podobné Mesiacu obiehajúcom okolo našej planéty.

NASA na Jupiteri spozorovala pozoruhodný úkaz pripomínajúci čiernu dieru
NASA na Jupiteri spozorovala pozoruhodný úkaz pripomínajúci čiernu dieru Zdroj: Io a Jupiter

Rozdiel medzi naším Mesiacom a Zemou v porovnaní s mesiacom Io a Jupiterom (pozri na fotografiu vyššie) je však značný, a preto pri zatmení možno na planéte pozorovať iba menší tmavý tieň v podobe kruhu.

Io sme si mimochodom nedávno spomínali taktiež v spojení so sopkou Loki Patera, ktorá by mala podľa vedkyne Julie Rathbun z Planetary Science Institute vybuchnúť ešte v priebehu septembra.

Mimoriadne aktívna sopka Loki vybuchuje približne každých 475 dní. Podľa tvrdenia NASA má byť práve Io, ktorý vytvoril vďaka zatmeniu Slnka krásny obraz vesmírneho divadla, mesiacom s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme.

Odporúčané
Na mesiaci Jupitera s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme vybuchne gigant menom Loki Na mesiaci Jupitera s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme vybuchne gigant menom Loki 19. septembra 2019, 18:49
Domov
Zdieľať
Diskusia