Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah Zóny tolerancie & JTRE.
25. septembra 2019, 9:00
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre teba v Bratislave ako stvorených

REFRESHER
Uložiť Uložené

Dnes už nemá svojich vyznávačov len kult rýchlosti. Vieš si nájsť čas a robiť veci pomaly?

Pomalý a efektívny. Môže to znieť ako paradox, ale ak si už bol na joge či si vychutnal slow food, možno ľahko potvrdíš, že spomalenie ti prinieslo úžitok.

Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre ňu Bratislave ako stvorených
Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre ňu Bratislave ako stvorených Zdroj: Unsplash

Ako hovorí Carl Honoré, autor bestselleru Chvála pomalosti, "Keď sa nepozerám na hodinky, som omnoho kreatívnejší a produktívnejší." Sme posadnutí rýchlosťou: vymysleli sme rýchle rande,  rýchlokurzy jazykov a rýchlu stravu . 

Ľudí, ktorí vedia spomaliť pribúda a spolu s nimi aj miesta, kam radi chodia. Zdá sa, že za týmto trendom nezaostáva ani Bratislava. Našli sme 5 miest, kde sa nebudeš musieť ponáhľať a odbúraš stres.

1. Kapitulská ulica

Aj keď sa nachádza v srdci mesta, na tejto ulici nenájdeš žiadne kluby ani rušné prevádzky. Naopak, kedykoľvek sa ňou vydáš, zažiješ na nej ticho a pohodovú atmosféru.

Historická ulica pôsobí s pôvodnými fasádami domov fotogenicky a vie očariť nielen turistov, ale aj ľudí, ktorí už v Bratislave prežili nejaký ten piatok. Prejsť z jedného konca na druhý ti podľa Google Máp potrvá chôdzou 3 minúty, alebo oveľa dlhšie. Všetko bude záležať na tom, ako rýchlo sa rozhodneš ísť. 

Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených
Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených Zdroj: Pixabay

2. Zóna tolerancie na dunajskom nábreží 

Na dunajskej promenáde máš veľkú šancu stretnúť priateľov. Je populárnym miestom oddychu nielen pre chodcov, využívajú ho tiež bežci, korčuliari, rodičia s deťmi, kolobežkári aj cyklisti. Na promenáde si môžeš užiť kaviarne, reštaurácie a blízkosť vody, za ktorou dovidíš na lužný les. Na jednej strane je to živý priestor, zatiaľ čo rieka bude na teba pôsobiť upokojujúco. 

Nech patríš ku ktorejkoľvek skupine na promenáde, pohyb na nábreží si najlepšie vychutnáš, keď spomalíš. Nebezpečná situácia, ktorá môže nastať pri stretnutí cyklistu s chodcom určite neprispeje k tvojej pohode.

Svoje o tom vedia aj v Prahe v parku Kampa, alebo na nízkom nábreží popri Vltave. "Po verejnej diskusii boli v týchto priestoroch umiestnené informačné tabule nabádajúce k vzájomnej ohľaduplnosti. Okrem toho došlo k zmene zmiešanej cyklistickej a pešej cesty na pešiu zónu s povoleným vjazdom cyklistov a k vyznačeniu cyklotrasy pozdĺž súbežnej frekventovanej ulice pre rýchlejších cyklistov", hovorí dopravný expert Jan Kašík, ktorý pracoval na rozsiahlych projektoch plánovania dopravy v Prahe, vo Viedni či v Prešove.

Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre teba v Bratislave ako stvorených
Zdroj: Spojená Bratislava

Promenáda pri bratislavskom River Parku.

Ak sa neponáhľaš, môžeš sa na pokojnej strane Dunaja zamerať na rôznorodosť ľudí.  Chodník je dnes miestom tolerancie, kde si chodci a cyklisti nemusia prekážať. Stačí, ak sa aj na chvíľu inšpiruješ trendom pomalosti. 

Práve na nábreží sa totiž tvorí nové centrum Bratislavy. Pešia zóna sa rozrastá z historického centra až k mostu Lafranconi.  Aj podľa barcelonskej architektky Beth Galí, bude záležať na bezpečí týchto miest, aby sa stali obľúbenými alternatívami a miestom oddychu.   

Je niekoľko pravidiel, ktoré ti pomôžu vychutnať si čas v Zóne tolerancie:

1. Maj oči na ceste
2. Na bicykli jazdi za sebou

3. Dávaj pozor na deti
4. Upozorni na seba zvončekom

5. Nemeň prudko smer

3. Bratislavské knižnice a antikvariáty

Ak ich ešte nepoznáš, určite si na ne vyhraď dostatok času. Pri prezeraní kníh, ktoré ťa zaujmú svojou obálkou či názvom totiž môžeš ľahko zabudnúť, že si pri nich nehybne strávil už niekoľko hodín.  Medzi najznámejšie patrí Antikvariát Steiner na Michalskej ulici, ale za návštevu stojí aj Kabinet pomalosti v Novej Cvernovke. V tejto knižnici a škole pomalého čítania nájdeš okrem super kníh aj mnoho zaujímavých udalostí, ktorých sa môžeš zúčastniť.  

Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených
Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených Zdroj: Unsplash

4. Čajovňa na hradbách

Vychutnať si pravý sypaný čaj môžeš aj priamo pod holým nebom. Pripravia ti ho v malej čajovni na nedávno sprístupnených hradbách. Čaj si vychutnáš v tradičnom čínskom porceláne. Aj keď patríš k tým, ktorých čajové znalosti nie sú veľké, Čajovňa na hradbách je to správne miesto, kde sa ho naučíš bezstarostne vychutnať. 

Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre ňu Bratislave ako stvorených
Vyznávaš trend pomalosti? Týchto 5 miest je pre ňu Bratislave ako stvorených Zdroj: Unsplash

5.  Joga v Sade Janka kráľa

Ani do tohto parku sa nemusíš ponáhľať. Jedine ak práve potrebuješ stihnúť hodinu jogy, ktorá tu v lete býva za dobrovoľný príspevok či piknik s kamarátmi. Medzi Dunajom a jedným z najväčších nákupných centier v Bratislave nájdeš oázu pokoja. Vedel si, že to je jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec? Pri pohľade na veľkosť niektorých stromov je tomu ľahko uveriť. 

Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených
Kam s pomalými ľuďmi? Týchto 5 miest je pre nich v Bratislave ako stvorených Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia