Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2019, 10:07
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Ľudia s nižšou emočnou inteligenciou vraj môžu skôr zastávať extrémne pravicové názory

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štúdia pochádza z belgickej univerzity a výskumu sa zúčastnilo 983 študentov.

Server psypost.org cituje belgickú štúdiu, podľa ktorej je pravdepodobnejšie, že osoby s nižšou mierou tzv. emočnej inteligencie budú skôr zastávať pravicovo-extrémistické názory

Výskum schopností ovládať vlastné emócie alebo chápať pocity ostatných bol založený na 983 vysokoškolákoch a ukázal, že žiaci so slabšie rozvinutou kapacitou dosiahli vyššie skóre v meraní sklonov k velebeniu individuálnych autorít a nepriateľstvu k určitým skupinám.

"Výsledky tejto štúdie sú jasné. Ľudia, ktorí velebia autority, silných lídrov a ktorým nevadí spoločenská nerovnosť, čo sú dve základné prvky pravicovej ideológie, vykazovali nižšiu úroveň emocionálnych schopností," povedal webu autor výskumu profesor Alain Van Hiel z Univerzity v Gente. 

Ľudia z nižšou emočnou inteligenciou vraj môžu skôr zastávať extrémne pravicové názory
Ľudia z nižšou emočnou inteligenciou vraj môžu skôr zastávať extrémne pravicové názory Zdroj: TASR - Martin Baumann

Dotazníky obsahovali aj extrémistické tvrdenia ako napríklad "biela rasa je nadradená ostatným" a podobné, pri ktorých bola skúmaná miera súhlasu s výrokom. 

Odporúčané
Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát 3. septembra 2019, 12:01

Výsledky však treba brať z rezervou, podľa profesora totiž nie je zaručené, že názory emocionálne schopnejších jedincov sú tie správne. Navyše, môžu byť ovplyvnené zberom dát v krajine, ktorá je považovaná za demokraciu západného typu. Mimo Belgicka či dokonca v blízkovýchodných krajinách by mohlo byť všetko inak. 

Domov
Zdieľať
Diskusia