Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2019, 15:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

18-ročný Ír vyhral 50 000 dolárov, vymyslel efektívny spôsob odstraňovania mikroplastov z vody

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Užitočný vynález bol ocenený slušnou hromadou peňazí.

Do Google Science Fair sa od roku 2011 môžu s užitočnými vynálezmi zapájať študenti vo vekovej hranici 13 až 18 rokov. Okrem toho, že rôznymi nápadmi častokrát prispejú spoločnosti, si dokážu vo svojom tínedžerskom veku slušne finančne prilepšiť.

Odporúčané
Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri 7. marca 2019, 13:43

Ako informuje Forbes, Google Science Fair 2019 kraľoval 18-ročný Fionn Ferreira, ktorého projekt bol zameraný na metodológiu k odstraňovaniu plastov z vody (pozri video nižšie). Znečistenie mikroplastami je vážnym problémom. Tieto malé časti vo veľkosti menej než 5 milimetrov totiž bežne prijímame v potrave a klasické odpadové čistenie vôd na ne nestačí.

Ferreira pri svojom experimente podstúpil zhruba 1 000 testov a jeho metóda sa ukázala byť na 87 % úspešná. V súčasnej dobe nevieme, čo presne nám môžu mikroplasty spôsobiť, ale ich výskyt prinajmenšom škodí živočíchom v mori. Keby sa Ferreirova metodológia aplikovala do praxe, mohla by zabrániť tomu, aby sa mikroplasty šírili ďalej vodnými cestami.

Domov
Zdieľať
Diskusia