Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019, 10:39
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Etiópia vysadila rekordných 353 miliónov stromov za jediný deň

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Africká krajina sa pustila do opätovného zalesňovania.

Etiópia najnovšie zlomila rekord v najvyššom počte stromov zasadených počas jedného dňa. Tamojšia vláda spustila koncom mája ekologický projekt Zelené dedičstvo, ktorého cieľom je vysadiť do konca leta až 4 miliardy stromov. Zatiaľ sa to miestnym obyvateľom darí, pretože v tejto chvíli už zasadili okolo 2,6 miliardy stromov a do konca leta zostáva niekoľko týždňov, informoval The Guardian.


V pondelok vysadili bežní obyvatelia, politici aj štátni zamestnanci, ktorí dostali od etiópskeho premiéra voľno, viac ako 353 miliónov sadeníc. Aj týmto spôsobom bojujú proti klimatickým zmenám, premene mnohých oblastí krajiny na púšte a polopúšte a hlavne proti hladomoru. Stromy zadržiavajú vodu, ktorá je kriticky dôležitá na zabezpečenie potravy pre milióny ľudí.


Etiópia prešla za posledných 100 rokov smutnou premenou. Kedysi dosahovala miera zalesnenia krajiny až 35 percent, avšak krátko po prelome nového milénia spadla na katastrofálne 4 percentá. Iniciatívu africkej krajiny podporujú ekologické organizácie z celého sveta a na program prispieva aj OSN, takže konečný cieľ, aby každý obyvateľ zasadil aspoň 40 stromov sa nemusí vôbec zdať nereálny.

Domov
Zdieľať
Diskusia