Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2019, 19:28
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Aplikácia FaceApp, ktorá z teba spraví starca, vraj posiela fotky do Ruska. Majiteľ appky tvrdí, že to nie je pravda

TECH RUSKO
Uložiť Uložené

Paniku spôsobil tweet spred pár dní.

FaceApp si obľúbili mnohí influenceri, vrátane tých slovenských. Rytmus, Sajfa a mnohí ďalší sa fotia a dávajú si filtre, ktoré z nich spravia napríklad starca. Behom pár dní sa z aplikácie stal hit a mnohí skúšajú, čo všetko dokáže.

Odporúčané
Instagram ovládla aplikácia, ktorá z teba urobí dôchodcu. Vyskúšali si ju aj Rytmus, Sajfa či Expl0ited Instagram ovládla aplikácia, ktorá z teba urobí dôchodcu. Vyskúšali si ju aj Rytmus, Sajfa či Expl0ited 17. júla 2019, 10:32

Na internete sa však zároveň objavilo podozrenie, že všetky fotky, ktoré v aplikácii použiješ, putujú priamo do Ruska. A dokonca aj tie, ktoré máš uložené v mobile, keďže si dal súhlas na spracovanie fotografií. Ruským firmám totiž zákon prikazuje odovzdať všetky informácie ruským úradom kedykoľvek budú chcieť. 

Podľa časopisu Forbes, ktorý sa téme venoval podrobne, to však pravdepodobne nie je pravda. Server, ktorý FaceApp používa, totiž sídli v Amerike, nie v Rusku.

Vo svojej analýze polemizujú aj nad tým, ako by spoločnosť mohla zneužiť informácie od užívateľov vo svoj prospech. Forbes zároveň kontaktoval zakladateľa FaceApp Yaroslava Goncahrova. 

„Uploadujeme do cloudu len fotku vybranú používateľom, žiadne iné fotky z telefónu,“ vyjadril sa Yaroslav Goncahrov. Dodáva, že užívatelia môžu požiadať o vymazanie všetkých používateľských údajov, funkcia je v nastaveniach.  „Väčšina obrázkov sa z našich serverov odstráni do 48 hodín. Nepredávame a nezdieľame žiadne používateľské údaje s tretími stranami.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia