Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2019, 11:30
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vatikán zvažuje, že umožní ženatým mužom stať sa kňazmi. Spočiatku však len v odľahlých oblastiach

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vatikán si začal uvedomovať nedostatok kňazov v oblastiach ako Amazonský prales.

Katolícka cirkev by sa mohla už o niekoľko mesiacov navždy zmeniť. Vatikán si začal uvedomovať, že v odľahlých regiónoch Amazonského pralesa neexistuje dostatok kňazov, a tak tam množstvo katolíckych komunít prežíva dlhé mesiace bez cirkevných obradov, upozornilo BBC.

Z tohto dôvodu sa na Vatikán v posledných rokoch obrátilo množstvo cirkevných hodnostárov, ktorí navrhli, aby katolícka cirkev umožnila ženatým mužom v týchto izolovaných komunitách stať sa kňazmi.

Vatikán zvažuje, že umožní ženatým mužom stať sa kňazmi. Spočiatku však len v odľahlých oblastiach
Zdroj: TASR/AP

Navrhované zmeny počítajú s tým, že kňazmi sa za nových podmienok budú môcť stať výlučne starší muži s osvedčenými povahami, ktorí patria medzi lídrov vo svojich komunitách, celý život sa riadia pravidlami katolíckej cirkvi, majú vhodné morálne hodnoty a odrastené deti. 

V katolíckej cirkvi majú pritom kňazi zakázané ženiť sa už od rokov 1123 a 1139, takže ak sa na októbrovej synode, stretnutí cirkevných predstaviteľov, vo Vatikáne podarí schváliť navrhované body, pôjde o jednu z najvýraznejších zmien v cirkevných normách.

Vatikán si uvedomuje, že región Amazonského pralesa patrí medzi najdôležitejšie oblasti sveta, a tak vo svojich dokumentoch upozorňuje na potrebu chrániť ho pred deforestáciou či ilegálnym baníctvom. Ako tvrdia zástupcovia cirkvi, to najmenšie, čo môže Vatikán urobiť, je rozšíriť kresťanstvo aj pomocou ženatých kňazov, pretože inak cirkevné sviatosti vymiznú a s nimi aj tamojší veriaci.

Domov
Zdieľať
Diskusia