Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Číne prvýkrát odfotili vzácnu bielu pandu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Čisto biela panda vzbudila na internete obrovský záujem.

Až dodnes si zrejme žil v tom, že pandy bývajú len čierno-biele. Vôbec prvá fotografia čisto bielej pandy z rezervácie Wolong National Nature Reserve v čínskej provincii S’-čchuan ťa však presvedčí o opaku. Rezervácia fotografiu zverejnila pred pár dňami, pričom zviera sa im podarilo odfotografovať už v strede apríla.

Na záberoch je vidno bielu pandu trpiacu albinizmom, ktorá sa prediera cez lesný porast, a pozorovať môžeš aj jej charakteristické červené oči. Nabielo sú sfarbené aj jej pazúre. Výskumníci v Číne usúdili, že panda by mala byť vo veku od 2 do 3 rokov, a albinizmus na nej na prvý pohľad nezanechal žiadne trvalé následky.

Diagnóza vo všeobecnosti neovplyvňuje zdravotný stav, len spôsobuje nedostatočné množstvo tvorby melanínu, čoho výsledkom je extrémne svetlé sfarbenie. Odborníci odhadujú, že v rezervácii sa medzi pandami rozširuje zmutovaný gén spôsobujúci albinizmus, a nevylučujú budúcu populáciu viacerých bielych pánd, ak sa tejto konkrétnej podarí reprodukovať.


Domov
Zdieľať
Diskusia