Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s iStyle.
3. júla 2019, 12:38
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Prvýkrát som vyskúšal iPhone, Android už nikdy nechcem vidieť

Prvýkrát som vyskúšal iPhone, Android už nikdy nechcem vidieť
Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
TECH
Uložiť Uložené

Aj napriek vysokej cene si po vyskúšaní iPhonu vždy vyberiem ten. Prečo?

Dostal som do ruky iPhone XS a prvýkrát som si s ním mohol robiť, čo som len chcel. V rukách ho mám už asi tri týždne, no stále ma neprestáva prekvapovať.

Dizajn iPhonu nie je pre skúsených používateľov žiadnym tajomstvom, no ak s telefónmi od Apple nemáš veľa skúseností, očarí ťa. Čistý a hladký. Jasný 5,8" Super Retina OLED displej pokrýva každý kúsok predného panelu. Vďaka kvalitnej HDR technológii som naplno precítil všetky farby a oproti môjmu Androidu to bol výrazný rozdiel. Pôvodne som bol majiteľom telefónov Sony Xperia M5 a Samsung Galaxy S7.

iPhone XS je kúskom budúcnosti v súčasnosti a vyskúšať sme si ho mohli vďaka širokej ponuke iPhonov u prémiového resellera iStyle.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako som bol spokojný s iPhonom XS
  • Čo považujem za jeho najväčšiu výhodu
  • Prečo sa nechcem vrátiť k smartfónom s Androidom
  • Koľko času som strávil pred obrazovkou
  • Ako je na tom fotoaparát v náročných podmienkach
  • Čo s iPhonom XS narobia náročné hry
  • Kde sú jeho nedostatky

Prešiel som z Androidu na iPhone a už nikdy nechcem späť. Zamiloval som sa tak, že som na ňom trávil 5 hodín denne
Prešiel som z Androidu na iPhone a už nikdy nechcem späť. Zamiloval som sa tak, že som na ňom trávil 5 hodín denne Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Stále je tu pre teba

Prvá a hlavná vec, čo ma na iPhone XS a iOS veľmi potešila, je svižnosť. Stačí ho len zdvihnúť, aby sa obrazovka rozsvietila. Znie to ako maličkosť, no dnes si človek vytiahne smartfón z vrecka viackrát za hodinu a možnosť nestláčať tlačidlo na boku je úžasným prínosom, čo ponúka len minimum Androidov.

Často som mal pocit, že iPhone je tu viac pre teba ako Android. Správa sa ako užitočný asistent, je rýchly, prehľadný a organizovaný. V určitých chvíľach som mal dokonca tendenciu mu poďakovať alebo naňho brať väčší ohľad.

iPhone skrýva veľké množstvo rýchlych, svižných a inteligentných technológií, ktoré spríjemňujú každú stotinu sekundy (jasné, v niektorých prípadoch Android vyhráva, no nie je ich veľa).

Od bezpečného a rýchleho systému FaceID cez všemožné pohyby prstom na obrazovke až po Siri a jej hlúpe vtipy, zážitok je plynulý a rýchly. Od animácií až po funkčnosť. Nie je žiadnym tajomstvom, že som sa stal závislým prakticky za pár hodín.

iphone
iphone Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Fotky v plnom rozlíšení nájdeš tu.

Fotky nepotrebujú žiadnu postprodukciu

A v podobnom duchu sa nesie aj fotoaparát. Produkty od Apple som vždy vnímal ako elegantné, jednoduché, minimalistické, no veľmi efektívne – a fotoaparát túto filozofiu len potvrdzuje.

Nové Android smartfóny dnes idú aj do troch či dokonca štyroch zadných fotoaparátov, medzi ktorými si väčšinou musíš manuálne prepínať a pre bežného používateľa je to skrátka chaotické. Na druhú stranu, chýba širokouhlý fotoaparát.

iPhone XS sa chváli duálnym kamerovým systémom, ktorý sa o všetko inteligentne postará. Rozdiel v dvoch 12 Mpix fotoaparátoch sa skrýva najmä v teleobjektíve a clonách (f/1.8 a f/2.4), vďaka čomu budú tvoje fotky vyzerať dobre za každých podmienok.

Prešiel som z Androidu na iPhone a už nikdy nechcem späť. Zamiloval som sa tak, že som na ňom trávil 5 hodín denne
Prešiel som z Androidu na iPhone a už nikdy nechcem späť. Zamiloval som sa tak, že som na ňom trávil 5 hodín denne Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

A samozrejme, špičkovo je na tom aj video. 4K a 60 fps sa ani v roku 2019 nepočuje tak častp, no iPhone XS to zvláda hladko a tvoje videá budú vyzerať skutočne kvalitne.

Vynikajúco je na tom aj predná kamera – instagramové selfies sú síce už nejakú dobu mimo, no vďaka 7 Mpix fotoaparátu budú vyzerať naozaj dobre. Ak sa chceš pochváliť videom, aj predná kamera ich zvládne v 60 snímkach za sekundu, i keď len vo Full HD.

iphone
iphone Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

XS-ko doručí plynulý zážitok 

Telefón v sebe skrýva diabolsky výkonné parametre, veď samotné Apple sa chváli najvýkonnejším čipom na svete. Šesťjadrový procesor vyrobený špeciálnou nanotechnológiou doplnený špičkovým grafickým procesorom a 4 GB RAM sľubujú poriadny výkon.

Keď som prvýkrát nainštaloval hru PUBG a automaticky som dostal všetky najvyššie grafické nastavenia, bol to úžasný pocit. Všetky hry na najlepších detailoch, bez jediného zaseknutia či iného problému. A potom dobre padajú aj killy.

Žiadna z testovaných aplikácií sa ani raz nezasekla. Za celú dobu smartfón ani raz nezamrzol, najnovšie iOS 12 fungovalo bezchybne, rýchlo a som viac než spokojný.

iphone
iphone Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Stal som sa závislým

Teraz ti už musí byť jasné, že som iPhone používal naozaj hojne. Apple samozrejme ponúka aj funkciu Čas strávený pred obrazovkou, na ktorú som sa až doteraz bál pozrieť.

Pred chvíľou som ju však otvoril a pobavene zistil, že som za minulý týždeň na telefóne visel 28 hodín. Za deň ho otvorím 125-krát, čo len svedčí o tom, že akonáhle ho získaš, ide skutočne o nenahraditeľné zariadenie.

Aj napriek môjmu „znásilňovaniu“ iPhonu sa však batéria držala veľmi statočne a vydržala celý deň. Samozrejme, hrať náročnú hru pár hodín na silnom jase a najvyšších detailoch nezvládne dlho žiadny smartfón, no XS-ko to v prípade PUBG vydrží niekoľko hodín, čo je viac než dostačujúce.

iphone
iphone Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Čo iPhonu XS chýba?

Nie je žiadnym tajomstvom, že je iPhone XS pomerne veľkou investíciou, ktorá ti však bude dobre slúžiť. Možno už som trošku rozmaznaný, no za takú sumu by som čakal rovno aj pribalené AirPods, ktoré sú v porovnaní s cenou smartfónu len zlomkom.

K XS-ku však dostaneš len klasické káblové slúchadlá s Lightning jackom, čo je síce klasika, no možno by hodila aj redukcia na klasický jack – iPhony ho už nemajú, no MacBooky áno. Každopádne však ide maximálne o desaťeurovú záležitosť.

Keď už je ale reč o MacBookoch, asi pred rokom som absolvoval prechod z Windowsu práve na Mac. Ten je navyše výrazne pohodlnejší, pokiaľ máš k nemu aj iPhone. Apple má totiž medzi svojimi zariadeniami vytvorený zaujímavý ekosystém, ktorý ti prácu s nimi omnoho uľahčí a iPhone s Macom tak premenia na nerozlučnú dvojicu.

iPhone a Mac sú spolu prepojené bez akýchkoľvek káblov. Dáta prenesieš cez funkciu AirDrop a na svojom Macu vieš prijímať aj telefonáty či odpovedať na správy. Rýchlejšie svoj iPhone premeníš na hotspot, keď nemáš wi-fi a MacBook sa tak dočasne prakticky vie stať tvojím telefónom. Zariadenia od Apple spoločne fungujú omnoho lepšie a mňa prechod do tohto ekosystému rozhodne príjemne prekvapil.

iphone
iphone Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Samotný prechod z Windowsu na Mac bol v mnohých ohľadoch podobný ako ten na iPhone. MacBook je neporovnateľne svižnejší, ústretovejší, komplexnejší, no zároveň minimalistickejší – a presne tieto slová patria aj novému iPhonu XS. Len superlatíva – aj keď to má svoju cenu a nie malú.

iPhone XS je nielen telefónom, ale plnohodnotným elektronickým spoločníkom. Slúži ako smartfón, no tiež je prakticky tvojím asistentom a takpovediac aj „hernou konzolou“, čo je dobré vysvetlenie na astronomickú cenu.

Nákup iPhonu však dôležitou investíciou, preto dokonca existuje aj niekoľko spôsobov, ako iPhone XS môžeš získať lacnejšie. Prémioví reselleri ako iStyle ti navyše garantujú 100 % autenticitu produktu, preto by si mal iPhone nakupovať len u overených predajcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia