Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2019, 19:14
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Tvoja sloboda končí tam, kde sloboda iného začína. Príď si užiť 1.máj plný umenia do Novej Cvernovky

REFRESHER NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

Deň otvorených ateliérov 2019 víta návštevníkov už deväť rokov. Príď sa pozrieť na počiny viac ako 50 ateliérov rôznych umeleckých zameraní.

Nová Cvernovka na Račianskej 78 už prvého mája predstaví tvorbu stálych, ale aj nových členov komunity sídliacich v priestoroch kreatívneho a kultúrneho centra.

V čase od 10:00 do 22:00 môže verejnosť slobodne objavovať počiny viac ako 50 ateliérov dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobných skúšobní, remeselných dielní či knižných vydavateľstiev, ktoré vznikli počas uplynulého roka.

 

Tvoja sloboda končí tam, kde sloboda iného začína. Príď si užiť 1.máj plný umenia do Novej Cvernovky

“Nosnou témou tohtoročného podujatia 1.MÁJ je sloboda. Všeobecne povedané, sloboda je
schopnosť robiť to, čo sa nám páči a čo máme radi. Komunita Novej Cvernovky pracuje aj so
spojením zodpovedná sloboda vo vzťahu k prírode. Veľmi si uvedomujeme, že naša sloboda končí tam, kde sloboda iného začína.

Sloboda dáva priestor na kreativitu, tvorbu, vyjadrovanie sa slovom, cestovanie alebo spájanie sa. Pri tejto príležitosti odštartuje aj trojmesačná náučná výstava Dyktát Bruselu, ktorá bude pripomínať nielen 15. výročie vstupu Slovenska do EÚ, ale aj hodnoty a slobody s tým spojené, “ povedal Viliam Csino, režisér a jeden zo zakladateľov Nadácie Cvernovka.


Návštevníci budú môcť počas dňa nasávať atmosféru podujatia 1.MÁJ v celom areáli Novej
Cvernovky, nahliadnuť do ateliérov a objavovať vernisáže, vyskúšať si na workshopoch tradičné tlačové techniky, zúčastniť sa komentovaných prehliadok, výstav a prezentácií či nahliadnuť do priestorov knižných vydavateľstiev.

 

Tvoja sloboda končí tam, kde sloboda iného začína. Príď si užiť 1.máj plný umenia do Novej Cvernovky

Prekvapia nové ateliéry či pop-up koncerty v suteréne. Milovníkov site-specific projektov zaujme inštalácia Picture Vitalis od výtvarníčky Patrície Koyšovej. Kreslenia chtivé deti si svoj výtvarný talent môžu realizovať v knižnici Kabinet pomalosti. Veľa aktivít a počinov cvernovkárov sa bude týkať udržateľnosti a ekológie

Jednou z nich bude aj hra s indíciami z dielne Nadácie VÚB, partnera živej kultúry v Novej Cvernovke, za ktorú môžete získať ekologickú tašku Dorka bag skrývajúcu unikátny príbeh.

Popri prehliadkach ateliérov bude počas dňa prebiehať aj program v sále, ktorý prinesie diskusiu so spisovateľom a reportérom Martinom Pollackom, skúmajúcim vo svojej tvorbe témy histórie, násilia a slobody.

Rozhovor s ním povedie spisovateľ a prekladateľ Michal Hvorecký. Podvečerný program na dvore Novej Cvernovky v réžii vydavateľa pôvodnej slovenskej literatúry Kertésza Bagalu prinesie čítanie hercov Františka Kovára, Alexandra Bártu a Henriety Mičkovicovej vo formáte Čau o piatej. Tento rok na 1.MÁJa do tanca zahrajú kapely 100 múch, Mojše Band, Trolejboys a Puding Pani Elvisovej.

Tvoja sloboda končí tam, kde sloboda iného začína. Príď si užiť 1.máj plný umenia do Novej Cvernovky
 

Na záver bude afterparty. Celý program nájdete na 1maj.novacvernovka.eu alebo priamo v evente na facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia