Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2019, 17:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Až 70 % Slovákov nehráva karty s vyšníkom ani nižníkom. Dominujú horník a dolník, ale objavili sa aj oveľa bizarnejšie názvy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vyhodnotili sme včerajšiu sondu do hernej duše slovenského národa.

Keď sme včera s kolegami v kancelárii diskutovali na tému kartových hier, ani nám nenapadlo, že článok o rozmanitosti názvov a pravidiel obľúbenej hry Faraón spôsobí na našej facebookovej stránke taký rozruch. Viac ako 300 komentárov nám naznačilo, že Faraón či Farár patrí medzi kontroverzné témy, pretože každý ho s kamarátmi hráme rozdielnym spôsobom. 

Odporúčané
Vyšník, nižník alebo horník a dolník? Slováci hrajú Faraóna, ale pravidlá nemajú ani zďaleka všetci rovnaké Vyšník, nižník alebo horník a dolník? Slováci hrajú Faraóna, ale pravidlá nemajú ani zďaleka všetci rovnaké 10. apríla 2019, 14:53

Niektorí prvýkrát počuli, že existujú názvy ako vyšník a nižník, iní zase kartu so schopnosťou zmeniť farbu volajú horko a dolko alebo horek a dolek. Každý z nás sa nad niektorým pomenovaním pozastavil, chytil za hlavu alebo pousmial, a tak sme sa rozhodli, že ti prinesieme výsledky včerajších dvoch ankiet, ktoré sme umiestnili v článku na web aj na Instagram. 

Samozrejme, metodológia nášho výskumu nebola prakticky žiadna, pretože mohol hlasovať ktokoľvek, v prípade rôznych internetových pripojení a zariadení si mohol zanechať svoj hlas na webe viackrát. Výsledky teda nie sú vôbec zarážajúce, keďže už včera sme usúdili, že názvy vyšník a nižník sú najrozšírenejšie prevažne na východnom Slovensku.

Anketa z Instagramu

Náš instagramový príbeh s anketou o kartách videlo viac ako 18-tisíc ľudí, hlasovalo v ňom viac ako 6 426 užívateľov a výsledok bol jasný. Až 73 % ľudí zvolilo možnosť, že používajú názvy horník a dolník, len 27 % Slovákov používa vyšníkov a nižníkov.

Keby sme tieto výsledky chceli premeniť na individuálne počty, cez 4 695 ľudí zvolilo horníkov, len viac ako 1 730 ľudí vyšníkov. Keby sme teda rozdelili celé Slovensko na pomyselné tretiny, takmer jedna tretina používa vyšníkov, a teda celé východné Slovensko.  

Až 70 % Slovákov nehráva karty s vyšníkom ani nižníkom. Dominujú horník a dolník, ale objavili sa aj oveľa bizarnejšie názvy
Zdroj: Feris HD/YouTube

Anketa z webu

Na webe sme zaznamenali o trošku menej hlasov. Celý článok videlo viac ako 13-tisíc ľudí, z ktorých 3 287 užívateľov hlasovalo za horníkov a dolníkov. Na druhej strane, 1 239 ľudí hlasovalo za vyšníkov. Dohromady hlasovalo cez 4 500 ľudí.

Keď výsledky premeníme na percentá, vyjde nám, že vyšníkov používa trošku viac ako 27 % ľudí. Medzi webom a Instagramom preto vznikla vzácna zhoda, a tak môžeme skonštatovať, že východniari jednoducho hrajú kartové hry rozdielne ako zostatok Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia