Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2019, 11:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Slovensku zabíja nebezpečná droga herba. Fajčia ju už žiaci na základných školách

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štát sa pustil do rozsiahlejšieho boja s nebezpečnou drogou.

Slovensko musí v poslednom čase riešiť epidémiu, ktorú spôsobuje droga herba. Na juhovýchode Slovenska sa návyková látka začala vo veľkom objavovať najmä minulý rok, keď o nej bolo napísaných viacero článkov a obvinených bolo niekoľko ľudí. Dovtedy drogu ľudia užívali pod rúškom tajomstva, aj keď na tento problém upozorňovali viacerí zástupcovia miest či obcí a napokon aj polície.

Články o neprispôsobivých užívateľoch tejto drogy nájdeš z februára či apríla minulého roku, čo napokon vyústilo do legislatívnej úpravy. Zákon sa od novembra 2018 na herbu pozerá ako na ostatné nebezpečné drogy, takže za jej prechovávanie a samozrejme predávanie môžeš skončiť na niekoľko rokov vo väzení.

O čo vlastne pri herbe ide? Keby sme ti mali laicky vysvetliť, ako sa herba vyrába, jednoducho by stačilo skonštatovať, že v prvom kroku potrebuješ akékoľvek bylinky vzdialene podobajúce sa marihuane a v tom druhom syntetické látky na postriekanie.

V náučnom videu, ktoré vo februári publikovala samotná slovenská polícia na Facebooku, rozpráva farmaceut Štefan Gibala o tom, že výrobcovia využívajú rôznu zelenú sušinu od skutočnej marihuany cez bylinky do kuchyne až po bežnú trávu. Na sušinu potom nastriekajú syntetické kanabinoidy, ktoré majú na človeka euforické a často halucinogénne účinky.

Herba je zvyčajne oveľa silnejšia ako bežná marihuana. Človek neužíva THC prírodne obsiahnuté v marihuane, ale zmes syntetických látok, pri ktorých si nikto nemôže byť istý, či náhodou nebudú namiešané tak amatérsky, že užívateľa zmrzačia alebo rovno zabijú. Nejde o prázdne strašenie, pretože na Slovensku sme už niekoľko úmrtí spôsobených s najväčšou pravdepodobnosťou herbou zaznamenali. Máme už aj prvé lekársky potvrdené úmrtie, takže dohady a špekulácie sa nanešťastie premenili do odborne potvrdených faktov.

Minulý rok herba podľahol 33-ročný muž v Trebišove na východe Slovenska. Aj keď je smrť človeka najväčším výstražným bodom, nie je to jediné východisko po jej užití. Ako popisuje aj reportér Michal Mazúch z Markízy, ľudia sa po vyfajčení či inhalovaní herby správajú ako zombíci. Droga vplýva inak ako marihuana, policajti jej účinky prirovnávajú ku klasickým drogám, a tak nie je ničím výnimočným, keď hliadky v obciach nachádzajú ľudí po herbe v bezvedomí ležať na chodníkoch.

Na Slovensku zabíja nebezpečná droga herba. Fajčia ju už žiaci na základných školách
Zdroj: Jaymz Campbell/Wikimedia Commons

Na tlačovej konferencii sa herbe minule venoval aj Ábel Ravasz ako splnomocnenec vlády pre rómske komunity. Smutne konštatoval, že droga si v niektorých častiach Slovenska dokáže nájsť cestu najrýchlejšie najmä do tých najchudobnejších komunít, a tak sa s ňou musia popasovať aj v rómskych osadách. Dosah herby je podľa neho taký veľký, že zachytil hlásenia o tom, ako ju prechovávali a fajčili dokonca deti na základných školách.

Od herby sa preto treba držať ďalej. Nielenže je ilegálna, ale najmä nebezpečná. Keď si svoju dávku nedáš otestovať v profesionálnom laboratóriu, kde ti povedia, čo na zelenú sušinu výrobcovia nastriekali, tak hazarduješ s vlastným životom. Nízka cena a rozsiahle účinky nestoja za riziko, že sa na druhý deň jednoducho neprebudíš, pretože si syntetickými látkami zdevastuješ organizmus.

Domov
Zdieľať
Diskusia