Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2019, 15:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž vďaka chybe v bankomate vytiahol skoro 1 milión eur za tri roky. Ani raz mu peniaze nestrhlo z účtu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zamestnanec banky mal pripravenú aj zaujímavú obhajobu.

Zamestnanie vo veľkej banke musí z času na čas otestovať poctivosť a morálku jednotlivých pracovníkov. Ak sa pravidelne dostávaš do kontaktu s veľkým množstvom peňazí, možno ťa chamtivosť jedného dňa prevládne ako Číňana Quina Quishenga. Ten pracoval v čínskej banke Huaxia Bank ako programátor a raz si všimol, že ak človek vyberie peniaze okolo polnoci, systém v tej chvíli platbu nedokáže spracovať.

V praxi fungovala chyba tak, že Quin prišiel k bankomatu o polnoci, požiadal o výber zo svojho účtu, ale bankomat vyslal do systému správu o zlyhaní. Oficiálne preto peniaze z bankomatu nikdy neodišli a výber nebol zrealizovaný.


V skutočnosti bankomat peniaze bez problémov vydal, avšak vďaka neexistujúcemu záznamu o úspešnom výbere nebola čiastka nikdy strhnutá z účtu. Programátor si svoj plán poistil tak, že v systéme zablokoval chybové správy o zlyhaní pri výbere, a tak na jeho praktiky nikto neprišiel.

Quin od konca roku 2016 do januára 2019 vytiahol z bankomatu 7 miliónov yuanov, čo je v prepočte viac ako 880-tisíc eur, a dokopy uskutočnil výber neuveriteľných 1 358-krát. Aj na psa však prišiel mráz. Banka si po rokoch všimla nezrovnalosti vo výberoch, programátora konfrontovala a on sa ku všetkému priznal.

Napriek tomu nechcela incident zverejňovať, lenže čínske úrady na ňu zatlačili a o chybe sa dozvedel celý svet. Najzábavnejšia bola zrejme obhajoba, ktorú programátor vymyslel. Tvrdil, že peniaze chcel po čase vrátiť a chybu využíval len preto, aby na ňu potom svojho zamestnávateľa upozornil. Mimochodom, peniaze programátor naozaj vrátil späť.

Domov
Zdieľať
Diskusia